Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel legendárny Paolo Rossi. Jeho paráda otvorila Talianom cestu k zlatu

Záver roka nepraje futbalovým legendám. Po famóznom Argentínčanovi Diegovi Maradonovi a jeho krajanovi Alejandrovi Sabellovi odišiel na druhý svet aj niekdajší skvelý taliansky futbalista Paolo Rossi.

10.12.2020 07:07 , aktualizované: 15:10
Paolo Rossi Foto: ,
Paolo Rossi počas návštevy Slovenska v roku 2015.
debata (9)

Mal 64 rokov a dôvodom jeho skonu mala byť nevyliečiteľná choroba. Podľa talianskej agentúry ANSA a denníka Gazzetta dello Sport smrť majstra sveta z roku 1982 potvrdila jeho manželka Federica Cappellettiová.

Cappellettiová zavesila na instagram spoločnú fotografiu s dojímavým odkazom „Navždy“. Neskôr pridala ďalšie vrúcne slová.

„Už sa nikdy nenájde nikto taký, ako si bol ty. Jedinečný, láskavý muž. V mojom srdci zostala po tvojom odchode iba prázdnota.“

Rossi otvoril skóre finálového zápasu MS 1982 a naštartoval Taliansko k víťazstvu nad Západným Nemeckom 3:1.

V tom istom roku dostal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča. Na šampionát sa pritom dostal tesne po tom, ako si odpykal trojročný dištanc za účasť na stávkarskom škandále.

Futbalová legenda Paolo Rossi (1956 - 2020) Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Júl 1982. Paolo Rossi oslavuje v Barcelone...

Počas kariéry pôsobil na poste útočníka. Obliekal si dresy Juventusu Turín, AC Miláno či Hellasu Verona. Počas deviatich rokov sa predstavil v národnom tíme 48-krát a strelil 20 gólov.

Na klubovej úrovni odohral celkovo 338 duelov a dosiahol 134 zásahov. V roku 2004 ho v hlasovaní fanúšikov na webe Európskej futbalovej únie (UEFA) zvolili za 12. najlepšieho hráča uplynulých 50 rokov.

Na spomínaných MS 1982 výrazne prispel k talianskemu titulu, kde strelil v nádhernom zápase s Brazíliou hetrik – ako tretí futbalista planéty v histórii.

Zaznamenal ho štrnásť rokov po Slovákovi Jozefovi Adamcovi, ktorý prekonal brazílskeho brankára Felixa pred 60-tisícovou kulisou na Tehelnom poli.

Kým trnavský kanonier dosiahol hetrik v priateľskom súboji, Rossiho strelecká paráda otvorila Talianom cestu k titulu majstrov sveta.

Bol to jeho šampionát, stal sa so šiestimi gólmi najlepším strelcom i hráčom finálového turnaja.

"Uplynulo odvtedy veľa rokov, ale ak naň príde reč, sú to pre mňa vždy silné emócie. Nie sú len súčasťou mojej kariéry, ale aj veľkej histórie talianskeho futbalu.

Čím viac rokov od tohto obdobia prejde, tým viac sa tento úspech stáva mýtickým.

Mal som šťastie, že na tomto triumfe sa podieľalo veľa skvelých osobností na čele s úžasným trénerom Enzom Bearzotom.

V kádri boli takí výnimoční hráči ako Zoff, Tardelli, Cabrini, Gentile…" vravel v rozhovore pre Pravdu v júni 2015, keď pricestoval do Bratislavy – po takmer 37 rokoch – podporiť mladé talenty, detský futbalový kemp.

Priznal, že kopačky, v ktorých strelil hetrik Brazílii, má stále starostlivo uschované doma…

Na predchádzajúcu návštevu Bratislavy si spomínal.

"Veľmi dobre, ale dúfal som, že vy na to zabudnete… (smiech). Nebolo to príliš príjemné, hrali sme krátko po MS v silnom zložení s Československom a podľahli sme 0:3.

Našťastie, bola to len príprava. Góly nám dali Panenka, Jarůšek a myslím, že Masný, to bolo na záver z penalty," uviedol Rossi.

„Naozaj som si pripísal veľa, veľa úspechov. O čom sníva každý futbalista, to som dosiahol. Som šťastný človek,“ doplnil na záver rozhovoru.

Máj 1985. Paolo Rossi v drese Juventusu s... Foto: SITA/AP
Paolo Rossi Máj 1985. Paolo Rossi v drese Juventusu s trénerom Giovannim Trapattonim po triumfe v EPM/Lige majstrov.

Už nikdy sa nestretneme, smúti Zoff

„Stratili sme priateľa a ikonu nášho futbalu. Svojím štýlom inšpiroval generácie útočníkov. Bol miláčikom národa,“ uviedol prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Gabriele Gravina.

Legendárny brankár Dino Zoff bol z náhleho odchodu svojho bývalého spoluhráča zdrvený:

„Je mi to tak ľúto. Dozvedel som sa to iba pred chvíľou. Dlhšiu dobu sme spolu neboli v kontakte. Myslel som si však, že jeho zdravotný stav nie je taký vážny. Žiaľ, už sa nikdy nestretneme.“

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Paolo Rossi #talianski futbalisti