Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Rossi: Hamšík by bol posilou Juventusu

Milujú ho vraj všetci Taliani a určite rešpektuje celý futbalový svet. Legendárny útočník Paolo Rossi (58) výrazne prispel k titulu majstra sveta v Španielsku 1982, kde strelil v nádhernom zápase s Brazíliou hetrik - ako tretí futbalista planéty v histórii.

18.06.2015 11:00
Paolo Rossi Foto: ,
Legendárny futbalista Paolo Rossi privítal na Slovensko.
debata

Stal sa najlepším strelcom i hráčom šampionátu a v tom roku mu udelili aj naprestížnejšiu individuálnu trofej – Zlatú loptu. S Juventusom Turín získal dva tituly, vyhral s ním aj EPM/Ligu majstrov a PVP. Do Bratislavy pricestoval po takmer 37 rokoch.

Spomínate si ešte na predchádzajúcu návštevu?
Veľmi dobre, ale dúfal som, že vy na to zabudnete… (smiech). Nebolo to príliš príjemné, hrali sme krátko po MS v silnom zložení s Československom a podľahli sme 0:3. Našťastie, bola to len príprava. Góly nám dali Panenka, Jarůšek a myslím, že Masný, to bolo na záver z penalty. Teraz som sa k vám rád vrátil, pretože som prišiel podporiť mladé talenty, detský futbalový kemp.

Čo viete o súčasnom slovenskom futbale?
Máte teraz dobrých futbalistov i mužstvo, dosť talentov. Samozrejme, poznám najmä hráčov, ktorí pôsobia v talianskej lige – Hamšíka, Kucku a pred časom hrával v Pescare aj Weiss.

Hovorí sa, že Hamšík by mal prestúpiť do Juventusu. Ako vidíte túto možnosť?
Hamšík je hráč európskeho rangu. Či príde do Juventusu, bude závisieť aj od toho, či v ňom zostane Tévez. Ak by odchádzal, otvorila by sa možnosť na rokovania s Hamšíkom i Neapolom.

Bol by pre Juventus posilou?
O tom nepochybujem. Je to naozaj kvalitný, kreatívny hráč. Viem si predstaviť, že by pôsobil v akomkoľvek silnom mužstve.

Pomohla by mu zmena?
Viem, že je v Neapole veľmi obľúbený, stal sa jedným z futbalových symbolov mesta. V kariére každého futbalistu sa však vyskytnú momenty, keď potrebuje zmeniť prostredie. Ak bude mať tento pocit a dostal by ponuku z nejakého iného, ešte lepšieho klubu, bolo by správne, aby ju využil.

Najväčšiu slávu vám priniesol svetový šampionát v Španielsku v roku 1982. Ako si naň spomínate?
Uplynulo odvtedy veľa rokov, ale ak naň príde reč, sú to pre mňa vždy silné emócie. Nie sú len súčasťou mojej kariéry, ale aj veľkej histórie talianskeho futbalu. Čím viac rokov od tohto obdobia prejde, tým viac sa tento úspech stáva mýtickým. Mal som šťastie, že na tomto triumfe sa podieľalo veľa skvelých osobností na čele s úžasným trénerom Enzom Bearzotom. V kádri boli takí výnimoční hráči ako Zoff, Tardelli, Cabrini, Gentile…

Máte ešte odložené kopačky, v ktorých ste strelili Brazílii chýrny hetrik?
Mám ich stále doma. Nedávno robili u nás výstavu, kde boli nielen kopačky, ale aj dres a lopta, s ktorou sa hralo.

Juventus nastúpil nedávno vo finále Ligy majstrov, v ktorom podľahol Barcelone. Ako ste ho prežívali?
Barcelona je momentálne o niečo lepšia a má aj viac skúseností, pohybuje sa na čele európskeho futbalu aspoň desať rokov. Vpredu má takých futbalistov ako Messi, Neymar, Suárez, čo je obrovská sila. S takými hráčmi sa ľahšie vyhráva. Napriek tomu podal Juventus dobrý výkon a potvrdil, že je jedným z najlepších európskych tímov. Má za sebou skvelý rok, čo ma veľmi teší.

V utorok podľahli Taliani v príprave Portugalsku 0:1, v poslednom období sa im príliš nedarí. Ako hodnotíte súčasný reprezentačný tím?
Zápas som nevidel, už som bol v Bratislave. Máme to asi v náture, často prehrávame priateľské stretnutia, ale keď ide do tuhého, dokážeme spravidla zabrať a vybojovať úspech. Dôležité zápasy nám idú, skrátka, lepšie (smiech).

V aktuálnej kvalifikácii sú Taliani v skupine zatiaľ na druhom mieste za Chorvátskom. Veríte v postup na šampionát do Francúzska?
Stále máme silný národný tím, spoliehame sa na skúsených hráčov ako sú Buffon či Pirlo, ale máme aj mladých šikovných futbalistov. Myslím si, že to zvládneme.

V kvalifikácii si výborne počínajú aj Slováci, ešte neprehrali. Zaregistrovali ste to?
Áno, majú veľkú šancu postúpiť. Nie je jednoduché bojovať v skupine s takým súperom, akým je Španielsko. Prebudováva svoj tím, ale stále je veľmi silný.

Slovenský tím skrížil cestu talianskemu pred piatimi rokmi na MS v Juhoafrickej republike. Vyhral 3:2 a vyradil veľkého favorita, čo vyvolalo na Slovensku obrovskú eufóriu…
…a u nás presný opak (úsmev). V Afrike sme obhajovali titul z roku 2006. Viem aj z vlastných skúseností, aké je to náročné. Keď som sa stal v roku 1982 majstrom sveta, akoby mi potom chýbala silnejšia motivácia, ťažšie som ju znovu nachádzal. Aj to bola jedna z príčin našho neúspechu. Verili sme úspešnému mužstvu, ale nemalo už takú výkonnosť. Vo futbale je dôležitá aj tradícia, kultúra, história. To všetko Slovensko má. Preto sa u vás stále objavujú talenty a mali ste a opäť máte silné mužstvo.

Ako futbalista ste dosiahli asi všetko. Existuje niečo, po čom ste túžili a nesplnilo sa vám to?
Naozaj som si pripísal veľa, veľa úspechov. O čom sníva každý futbalista, to som dosiahol. Som šťastný človek.

Kemp na Pasienkoch povedie Schillaci

Na detskom futbalovom kempe – uskutoční sa na bratislavských Pasienkoch od 29. júna do 3. júla – sa zúčastní 120 chlapcov a dievčat od 7 do 14 rokov. Projekt Italia Soccer Camp štvrtý raz organizuje na Slovensku VÚB tentoraz v spolupráci s poisťovňou Generali. Podporil ho aj Paolo Rossi a povedú ho šiesti talianski tréneri pod vedením Salvatoreho Schillaciho, najlepšieho strelca MS 1990. „Dve najúspešnejšie deti, ktoré v kempe objavíme, absolvujú za odmenu s rodičmi päťdňový pobyt v Akademii Coverciano. Je sídlom talianskeho národného tímu a budú tam môcť ukázať svoj talent,“ informoval generálny manažér projektu Marco Schembri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Juventus Turín #Marek Hamšík #Paolo Rossi