Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

České tímy zažili najhoršiu sezónu za desaťročie. Nepomohla ani Slavia

Český klubový futbal zažil najhoršiu pohárovú sezónu za posledných 11 rokov. Jeho zástupcovia v tomto ročníku získali do národného koeficientu len 2,5 bodu, čo je najmenej od sezóny 2008/09.

11.12.2019 12:59
Slavia futbal Foto: ,
Futbalisti Slavie Praha získal v šiestich zápasoch Ligy majstrov dva body za remízy.
debata

Aj tak by sa Česko malo udržať v rebríčku krajín UEFA v prvej pätnástke, ktorá aj pre nasledujúcu sezónu znamená naďalej päť tímov v pohároch.

Česko v tejto sezóne malo v základných skupinách po piatich rokoch len jediného zástupcu – pražskú Slaviu.

Mužstvo z Edenu, ktoré skončilo vo svojej skupine LM posledné a neprešlo do jarnej časti európskych pohárov, získalo do koeficientu osem bodov. Štyri z toho malo ako bonus za postup do skupiny.

Mladá Boleslav uhrala dva body, Plzeň 1,5 bodu a Jablonec so Spartou po pol bode. Celkový súčet získaných bodov sa delí počtom tímov v sezóne, v českom prípade si teda kluby pripísali 2,5 bodu.

Za Slovensko bodoval Slovan

Česi sa držia v klubovom koeficiente na štrnástom mieste. Ak zostanú v elitnej pätnástke, v sezóne 2021/22 budú mať rovnako ako doteraz istotu piatich tímov v pohároch – dvoch v kvalifikácii Ligy majstrov, jedného v Európskej lige a dvoch v novej súťaži, ktorá sa začne v roku 2021 pod názvom Európska konfederačná liga.

Slovensko síce zásluhou Slovana Bratislava získalo v aktuálnej sezóne viac bodov (3,0) ako Česko, ale v dlhodobom poradí mu patrí až 29. miesto. Pred ním sú aj krajiny ako Azerbajdžan, Izrael či Kazachstan.

V minulej sezóne získali slovenské kluby do národného koeficientu najmä vďaka úspešnému účinkovaniu Spartaka Trnava v EL 5,125 bodu, sezónu predtým len 1,875.

Slovenský renking ešte môže vylepšiť Slovan, na ktorý vo štvrtok čaká domáca rozlúčka s Európskou ligou proti Brage.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #Slavia Praha