Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboje ťažkých váh. Vyrieši Haaland budúcnosť Mbappého?

Šestnásť atraktívnych stretnutí o postup do ďalšej fázy. Osem z nich prinesie súboje ťažkých váh. Po viac ako dvojmesačnej odmlke sa vracia na scénu Liga majstrov.

18.02.2020 07:00
Erling Haaland Foto: ,
Erling Haaland.
debata

Štvorica gigantov skončí

Neľútostná vyraďovacia brána sa otvorí už dnes. A nezastaví sa, až kým sa v sobotu 30. mája nedozvieme meno najlepšieho futbalového mužstva v Európe v sezóne 2019/20.

Zálusk na účinkovanie v najslávnejšom klubovom zápase sveta si robí všetkých šestnásť osemfinalistov. Už teraz je jasné, že po osemfinále sa sen rozplynie štvorici európskych gigantov.

Na svedomí to má decembrový žreb, ktorý vo švajčiarskom Nyone pospájal veľmi zaujímavé dvojice. Štyri majú prívlastok megašlágre. Prvý rozohrajú už dnes obhajcovia titulu z Liverpoolu. Momentálne azda najlepšia ofenzíva v top piatich ligách si zmeria sily s dlhoročnými špecialistami na defenzívu z Atlética Madrid.

„Liverpool už raz v Istanbule bol a viete, ako to dopadlo,“ pripomenul kouč obhajcu titulu Jürgen Klopp finálový duel spred pätnástich rokov.

Anglický veľkoklub vtedy dotiahol polčasové manko 0:3 proti AC Miláno a po penaltách sa tešil z piateho triumfu v Lige majstrov.

Dortmund vykopal poklad

Ostrý štart osemfinále podčiarkuje aj zápas Dortmundu s PSG. Parížania vycestujú na Vestfálsky štadión v role favorita. Po šikovnosti nemeckého veľkoklubu na januárovom prestupovom trhu sa však misky váh o čosi viac vyrovnali.

Borussia vyhrala bitku zhruba 40 európskych klubov o služby Erlinga Brauta Haalanda. Zdá sa, že za 20 miliónov eur, ktoré poslala do Salzburgu, získala zlatý gólový poklad.

„Sledovať ho je pasia. Potrebuje ešte čas, ale má neuveriteľný talent,“ chválil kouč Dortmundu Lucien Favre svojho zverenca.

Je najlepšie hodnoteným debutantom v Lige majstrov. Po ôsmich góloch do siete súperov Salzburgu v základnej skupine sa tomu ani nemožno čudovať.

Lenže pri výpočte ofenzívnych hrozieb má navrch súper. Parížania strelili v základnej skupine sedemnásť gólov, z toho päť do siete Realu Madrid. Najväčším dielom prispeli päťgóloví Mauro Icardi a Kylian Mbappé.

Mladý Francúz momentálne rokuje s PSG o predĺžení zmluvy. Vyprší v júni 2022, obe strany zatiaľ nie sú blízko k dohode. Tamojší šampión by si svoj klenot chcel udržať, prípadne zaň aspoň zinkasovať tučný balík.

Francúz Kylian Mbappé. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Kylian Mbappé Francúz Kylian Mbappé.

Mbappé by svoj nesporný kumšt rád pretavil do ďalšieho kolektívneho úspechu. Vo Francúzsku vyhral všetko, čo sa dalo. Pred dvomi rokmi sa stal aj majstrom sveta. Rád by však pridal do vitríny aj ďalšiu trofej…

„Ak sa mu nepodarí vyhrať Ligu majstrov v drese PSG, určite sa poobzerá po iných možnostiach,“ je presvedčený expert Sky Sports Gianluca Di Marzio.

Lobotkov návrat na Nou Camp

To však z bohatého osemfinálové programu ani zďaleka nie je všetko.

Ťažké dni majú za sebou v belasej časti Manchestru. City sa kvôli finančným podvodom dva roky neobjavia v Lige majstrov. A ak sa nepozbierajú z nie príliš oslnivej formy, môžu jej zamávať už 17. marca po domácej odvete s Realom Madrid.

Pozitívom sú aspoň slová trénera Pepa Guardiolu, ktorý sa nechystá opustiť topiacu sa luxusnú jachtu.

Tréner Manchestru City Pep Guardiola. Foto: Reuters, ANDREW YATES
Guardiola Tréner Manchestru City Pep Guardiola.

„Nikam nejdem. Teraz nie je čas na útek, ale skôr na súdržnosť,“ citujú španielskeho kormidelníka britské médiá.

Tie sa trochu obávajú o Chelsea. Mladé mužstvo pod vedením klubovej ikony Franka Lamparda strieda pekné momenty s hroznými. Slabšie chvíľky proti Bayernu Mníchov môžu z napínavého dvojzápasu spraviť jasnú záležitosť.

„Hrať proti Bayernu je výzva. Tie však absolvujeme v Premier League pravidelne. Sme pripravení,“ hýril sebavedomím nemecký reprezentant v službách Londýnčanov Antonio Rüdiger.

Hru mačky s myšou môže zažiť na vlastnej koži aj Stanislav Lobotka. Jediný Slovák v Lige majstrov v januári vymenil trápiacu sa Celtu za menej krívajúci Neapol a postupne si hľadá cestu do zostavy. Akiste by sa v nej rád objavil aj v druhej polovici marca – keď sa vráti na barcelonský Nou Camp.

„Hrať Ligu majstrov je splnený sen,“ prezradil Lobotka pre klubovú televíziu.

Ako dlho potrvá?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Borussia Dortmund #Kilian Mbappé #Erling Braut Haaland