Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Takémuto klubu sa nehovorí nie. Najväčší slovenský talent podpísal s gigantom zmluvu do roku 2028

Leo Sauer predĺžil zmluvu s holandským tímom Feyenoordom Rotterdam. Osemnásťročný slovenský talent, ktorý je od začiatku tejto sezóny súčasťou seniorskému tímu, zostane na štadióne De Kuip do polovice roka 2028.

01.03.2024 13:54
Leo Sauer Foto:
Leo Sauer.
debata (1)

„Klubu ako Feyenoord nepoviete nie,“ povedal hrdý Sauer. "Štadión, fanúšikovia, organizácia: je fantastické hrať tu futbal. Toto predĺženie zmluvy vnímam ako odmenu od klubu a prejav dôvery v môj rozvoj.

Veci šli za posledný rok veľmi rýchlo. Teraz som v prvom tíme a na tejto úrovni sa denne veľa učím. Úlohou teraz je tvrdo pracovať, potom automaticky dostanem ďalšie príležitosti a môžem ukázať, čo viem ponúknuť."

Feyenoord vzal Sauera na hosťovanie od MŠK Žilina v lete 2022. Agilný krídelník potom zaujal v rezerve a čoskoro nasledovali prvé minúty v prípravnom zápase proti KV Oostende.

Od septembra 2023 je Sauer súčasťou prvého tímu. Pri svojom oficiálnom debute vonku proti Sparte Rotterdam strelil vyrovnávajúci gól na 2:2.

Mladý krídelný si vyslúžil premiérové ​​povolanie do národného tímu Slovenska aj vďaka sľubnému rozvoju vo Feyenoorde na jeseň minulého roka. Za holandského giganta odohral jedenásť súťažných zápasov, v ktorých zaznamenal jeden gól a tri asistencie.

Leo Sauer (Feyenoord) Foto: Profimedia
Leo Sauer Leo Sauer (Feyenoord)

Vyrástol v bratislavskej Rači a hoci prvé futbalové kroky urobil spolu s bratom Máriom na neďalekom Tehelnom poli, rýchlo sa pobrali preč. Do Žiliny, kde podľa nich na Slovensku najlepšie rozvinú mladý futbalový talent.

„Bol to prestup na vlastnú žiadosť. Aj teraz vidíme, že mladí v Slovane nedostávajú v prvom tíme toľko príležitostí,“ povedal nedávno v rozhovore pre Športweb.

Mal dvanásť, bol to stále iba malý chlapec, keď mu to dnes pripomeniete, rád vám povie, ako sa oňho mama bála a otec Július, ktorý dohliadal na jeho kariéru, bol tiež nesvoj.

„Ale dobre medzi nás zapadol, nikdy s ním nebol problém. Neustále kráčal po ceste, ktorú si vytýčil,“ vraví Karol Belaník, športový manažér zo Žiliny.

Sauerovci rástli, mladší Leo dokonca takým výrazným spôsobom, že sa oňho začali zaujímať európske kluby. Jeho otec pre magazín Voetbal International nedávno vyrozprával príbeh o Feyenoorde Rotterdam. Hlavnú úlohu v ňom však mohol hrať iný klub.

7 Kmotrík Weiss Mostar Čítajte viac Zmeňme model ligy, zaveďme kvóty pre Slovákov! Kmotrík je veľmi bohatý, no v slabej súťaži naozaj silný tím ťažko stvoríte

O talentovaného futbalistu mal totiž veľký záujem aj bundesligový SC Freiburg. Dokonca aj zaujímavá zmluva z Nemecka už bola na stole.

V tom však zasiahol hlavný skaut holandského tímu Mark Ruijl. Júliusa Sauera, ktorý v tom čase riešil prestupovú agendu svojho syna sám, stoj čo stoj presviedčal, aby zmenil názor.

„Nemohol som sa ho zbaviť,“ usmieval sa. A tak si teda vymyslel pre zástupcov Feyenoordu malú skúšku, ktorá mala potvrdiť veľký záujem o Lea.

„Prídem, len ak uvidím aj Robina van Persieho,“ prezradil otec Július pre Voetbal International, ako testoval Holanďanov. Netušil pritom, ako málo pýtal. „O chvíľu neskôr som bol tvárou v tvár jednému z najlepších hráčov, akých som kedy videl,“ doplnil.

Slovo dalo slovo a hoci Žilina spočiatku nesúhlasila, Sauer sa pobral na prominentnejšiu adresu. Najprv na hosťovanie s opciou na prestup za 300-tisíc eur, neskôr už natrvalo.

František Straka Čítajte viac Čech Straka: Východniari? Sparťanov futbal nikde nebolel tak, ako práve tu. Boli to "nechuťáci", no skvelí chlapi. Keď spustili, museli sme si domýšľať

Bez rodičov. S miernymi obavami. Do inej kultúry a nového prostredia.

„Sme veľmi radi, je to obrovský talent. Bleskovo sa adaptoval a za veľmi krátky čas ukázal, aké má kvality a potenciál. Nie je žiadna náhoda, že sa už zopárkrát pripojil aj k prvému tímu,“ takto v deň oficiálneho spečatenia trvalého prestupu citovala oficiálna stránka klubu Riniho Coolena, šéfa tamojšej akadémie.

Jeho vzostup je priam raketový, veď v juniorke Feyenoordu strávil iba jednu sezónu. Uplynulé leto sa o ňom v holandských médiách začalo hovoriť ako o nastupujúcej hviezdičke, ktorá by mohla dostať šancu aj v prvom tíme. Netrvalo dlho a chopil sa jej.

„U nás sa kladie dôraz na kolektívne parametre, v Holandsku na individuálne schopnosti. Každý si tu opakuje, že je najlepší. Hráči sú veľmi sebavedomí a drzí,“ vysvetlil zásadný rozdiel.

Leo Sauer - Feyenoord. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
13. Leo Sauer Leo Sauer - Feyenoord.

Jeho aktuálna cena na portáli Transfermarkt je 75-tisíc eur, no považujte ju za nepodarený futbalový žart. Realita je taká, že ktokoľvek by zaklopal na dvere Feyenoordu, nech si pripraví sedemmiestnu sumu a tá sa nezačína jednotkou.

V Žiline to tušili a preto do predajnej zmluvy prihodili klauzulu o percentách z ďalšieho transferu.

„Čo príde, to príde, budeme len radi, lebo dnes nie je ľahké na Slovensku financovať klub. Prajeme mu veľa šťastia a raz možno aj veľký prestup,“ dopĺňa Belaník.

Načítavajú sa športové výsledky...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Feyenooord Rotterdam #Leo Sauer