Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marek Čech získal s FC Porto zlatý hetrik

Futbalistom FC Porto sa vo veľkom predstihu podarilo obhájiť majstrovský titul v portugalskej najvyššej súťaži. Zverenci trénera Jesualda Ferreiru zvíťazili v sobotňajšom stretnutí 25. kola na domácom Estádio do Dragao pred 50-tisícovou kulisou nad Amadorou vysoko 6:0.

07.04.2008 18:02
Marek Čech Foto:
Slovenský futbalista Marek Čech (vpravo) sa raduje so spoluhráčmi z FC Porto z titulu v portugalskej lige.
debata

Už päť kôl pred koncom ligy tak majú na čele tabuľky pred dvojicou tímov Benfica Lisabon, Vitória Setubal už nedostihnuteľný 18-bodový náskok.

Pre víťaza LM z roku 2004 je to majstrovský titul s poradovým číslom 23, tretí v rade. Rekordným je však spôsob, akým „portskí draci“ dominovali v domácej dlhodobej súťaži. Z 25 stretnutí zvíťazili v dvadsiatich (okrem toho tri remízy a dve prehry) a už pred 26. kolom sa mohli radovať z cennej trofeje.

V takomto predstihu to zatiaľ Porto nikdy nedokázalo. Ferreirovi zverenci majú zároveň šancu prekonať rekord Benficy Lisabon, ktorá v sezóne 1972/73 vyhrala ligu s 18-bodovým náskokom pred druhým mužstvom v poradí.

Pri zisku všetkých troch majstrovských trofejí nechýbal v „modro-bielom“ drese Porta ani slovenský reprezentant Marek Čech, ktorý tak zatiaľ ani v jednom ročníku strávenom medzi „drakmi“ nezostal s prázdnymi rukami.

„Hneď po zápase s Amadorou sa začali oslavy. Urobili sme čestný okruh okolo ihriska a pozdravili sme divákov. Bolo pripravené špeciálne pódium, na ktoré potom postupne volali všetkých hráčov po mene. Oslavy boli veľmi podobné tým z minulého roka,“ povedal v25-ročný rodák z Trebišova, ktorý tak získal vo svojej kariére už piaty majstrovský titul.

V sezóne 2000/01 sa tešil v drese Interu Bratislava, kde pôsobil v rokoch 2000 – 2004, a potom dvíhal víťazný pohár štyri ročníky za sebou. V roku 2005 vyhral českú najvyššiu súťaž so Spartou Praha a v nasledujúcich troch sezónach získal tri tituly v FC Porto.

„Všetky tieto tri cenné trofeje si veľmi vážim, každá je pre mňa veľmi dôležitá a vzácna. V každej jednej sezóne som odohral dostatočný počet zápasov na to, aby som mohol povedať, že aj ja som sa pričinil o zisk titulu. Som veľmi rád, že sa mi podarilo dosiahnuť takýto hetrik,“ uviedol bývalý hráč Interu Bratislava a Sparty Praha.

V spomenutom „poltuctovom“ dueli však stabilný člen kádra slovenskej reprezentácie nemohol nastúpiť, pretože ho momentálne trápi zranenie. „Mám problémy so svalom, niekde medzi trieslom a stehenným svalom. Neviem ani úplne presne, ako sa ten sval volá. Nie je to obyčajné zranenie, ale lekári mi na začiatku týchto problémov povedali, že budem mimo hry približne dva týždne. V pondelok som s fyzioterapeutom na ihrisku skúšal, čo zvládnem a čo nie. Ešte stále to nie je stopercentné, ale už to vyzerá celkom dobre,“ vysvetlil Marek Čech.

Aj napriek podobným zdravotným problémom hodnotí ešte stále aktuálnu sezónu veľmi pozitívne: „S týmto ročníkom môžem byť maximálne spokojný. Na začiatku sme mali veľmi ťažké vyžrebovanie, prvý zápas sme hrali v Brage, potom sme privítali doma Sporting Lisabon. Našťastie sme tento náročný úvod zvládli a od toho sa už odvíjala celá liga. Vytvorili sme si dostatočný bodový náskok. Súperi neboli tento rok takí draví a úspešní ako v minulých sezónach, vďaka čomu bola celá súťaž pre nás pokojnejšia.“

Rýchlonohý ľavák, ktorý môže nastupovať v obrane i v stredovej formácií, má s FC Porto zmluvu do konca nasledujúcej sezóny 2008/2009. „Stále sa hrá liga, ešte nie je koniec. Momentálne teda vôbec nerozmýšľam nad svojou budúcnosťou, to príde až po skončení súťaže, po poslednom zápase. Ešte je teda predčasné hovoriť, či tu zostanem alebo čo bude ďalej,“ dodal Marek Čech.

debata chyba