Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čelil predsudkom, do Divadla snov vrátil vášeň. Malý muž udivuje

Toto má byť obranca, ktorý vráti Manchester United na výslnie? Experti sa po príchode Argentínčana Lisandra Martíneza čudovali, prečo za neho klub vysolil 57 miliónov eur. Dôvodom bola jeho nízka postava.

01.11.2022 10:18
Lisandro Martínez. Foto:
Lisandro Martínez.
debata

Martínez meria iba 175 centimetrov, čo sa pri náročnosti anglickej ligy mohlo zdať ako veľký hendikep. „Nemá šancu. Na Premier League nie je dostatočne mohutný,“ uviedol pred štartom sezóny bývalý hráč Liverpoolu a dnes televízny expert Jamie Carragher.

Prvé mesiace však ukázali, ako sa on aj ďalší odborníci hlboko zmýlili. „V deň, keď podpísal s United som vedel, že budeme hovoriť o jeho výške. V Anglicku si myslia, že stopér musí byť vysoký, inak nemá šancu,“ uviedol Jaap Stam, bývalá opora zadných radov Manchestru United.

Pohľad do štatistík počas jeho pôsobenia v Ajaxe Amsterdam ukazoval niečo iné. Napriek nižšiemu vzrastu vyhral 80 vzdušných súbojov zo 114 a mal v nich vyše 70-percentnú úspešnosť.

Zlatan Ibrahimovič Čítajte viac Zosmiešnil Messiho aj Neymara. Ibrahimovič: Boha už v Paríži nemáte

A to, čo predvádzal v holandskej najvyššej súťaži, sa mu darí ukazovať aj v Divadle snov, ako sa hovorí štadiónu Old Trafford, na ktorom pôsobí Manchester United.

Martínez obstál už aj v stretnutiach s najväčšími rivalmi z Arsenalu, Chelsea, Liverpoolu i Tottenhamu. Obrana červených diablov vybuchla pod jeho vedením len dvakrát – pri prehre v Brentforde 0:4 a v mestskom derby s Manchestrom City 3:6. Na jeho vrub však ide len jeden z desiatich inkasovaných gólov.

Vo zvyšných desiatich zápasoch však pôsobila obrana United s „malým“ lídrom istým dojmom. Mužstvo inkasovalo len šesťkrát a päťkrát si brankár David de Gea udržal čisté konto. Naposledy pri nedeľnom víťazstve nad West Hamom United 1:0.

Nový tréner United Erik ten Hag upratal v defenzívnych radoch, nastolil poriadok a dodal obrannej hre funkčné srdce – Martíneza. Každým kolom vzbudzuje u súperov čoraz väčší rešpekt a dominuje.

Bosna a Hercegovina futbal ME kvalifikácia J Grécko Čítajte viac Ideme či nejdeme? Súper Slovenska sa Rusom otočil chrbtom

Napríklad proti West Hamu zblokoval štyri strely, získal tri lopty a mal stopercentnú úspešnosť obranných zákrokov na zemi. A vo vzduchu uspel v troch zo štyroch súbojov.

Hlavnou devízou Martíneza je však práca s loptou. „Ten Hag chce hrať dominantný futbal a na to potrebuje hráčov, ktorí sa cítia komfortne na lopte. A v tom sa Lisandro vyžíva,“ dodal Stam.

Pre Ten Haga predstavuje tento malý veľký muž dôležitý dielik v základnej zostave a kľúčový faktor v taktických plánoch pre hru mužstva.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Premier League #Lisandro Martínez