Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Feyenoordu odmietol dúhovú pásku. Čelí obrovskej kritike

LGBTI komunita v Holandsku je na nohách. Dôvod? Orkun Kökcü, kapitán futbalistov Feyenoordu Rotterdam, si odmietol natiahnuť na rukáv dúhovú pásku.

17.10.2022 13:23
debata (43)
Kapitán Feyenoordu Rotterdam Orkun Kökcü. Foto: Profimedia
Orkun Kökcü Kapitán Feyenoordu Rotterdam Orkun Kökcü.

Feyenoord sa počas víkendu predstavil na ihrisku Alkmaaru. Vyhral 3:1 a naďalej stíha vedúce duo Ajax, PSV. Slovenský obranca Dávid Hancko odohral v drese Feyenoordu 66 minút.

Kökcü pred zápasom uviedol, že kapitánsku pásku v dúhových farbách nosiť nebude. Ponúkol zreteľné vysvetlenie, ktoré klub akceptoval.

„Treba rešpektovať každého bez rozdielu vierovyznania, rasy či sexuálnej orientácie. Každý by mal byť tým, kým chce. Rozumiem aj podpore LGBTI komunity, ale je to proti môjmu náboženskému presvedčeniu. Preto nie som ideálna osoba na propagáciu tejto myšlienky,“ napísal v stanovisku.

Rím, štadión Čítajte viac Top 100 hráčov histórie? Československá legenda nechýba, Maďar prekonal Ronalda

Hoci sa narodil v holandskom Harleme, Kökcü reprezentuje na medzinárodnej scéne Turecko. Dvadsaťjedenročný stredopoliar je ortodoxným vyznávačom islamu.

Feyenoord jeho rozhodnutie rešpektoval. Proti Alkmaaru bol kapitánom tímu, aj s dúhovou páskou na rukáve, rakúsky stopér Gernot Trauner.

Menej pochopenia mala časť fanúšikov klubu z Rotterdamu.

„Ide o toleranciu a prejavenie rešpektu k určitej komunite. Náboženstvo by s tým nemalo mať nič spoločné,“ napísal jeden z fanúšikov. „Kökcü je alibista. Turci by mu dali pocítiť, ak by nastúpil s dúhovou páskou,“ znela ďalšia reakcia.

Téma dúhových pások bude horúca aj v Katare. Viaceré reprezentácie ich chcú počas MS 2022 používať a upriamiť tak pozornosť na to, že v Katare je súžitie osôb rovnakého pohlavia zakázané a perzekvované.

SR futbal FL 12. kolo Slovan Podbrezová BAX Čítajte viac Weiss po výhre upozornil na zaujímavú skutočnosť. Kucku potešilo stretnutie

Kapitán Anglicka Harry Kane rezolútne vyhlásil, že pásku bude nosiť aj v prípade, že FIFA ju zakáže pod hrozbou finančných trestov.

Elitný kanonier je ambasádorom hnutia „One love“ (v preklade Jedna láska), ktoré podporuje rôznorodosť a inklúziu v rámci LGBTI komunity.

„Všetci v tíme sme proti akejkoľvek forme diskriminácie. Ľudia sa majú spájať a nie rozdeľovať,“ uviedol Kane.

Najlepší futbalisti v histórii Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
81. Josef Masopust
Kariérny vrchol:...
43 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Feyenoord Rotterdam #Orkun Kökcü