Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nechce tetovania, neznáša rozhovory. Haalandovi pomohli Keane aj teta kuchárka

Miluje zbieranie zemiakov. Prácu s motorovou pílou považuje za vynikajúci tréning. Občas si ňou spoločne s bratom Astorom vyrezali dieru do ľadu a schladili sa v studenej vode.

02.10.2022 14:35
9. Erling Haaland Foto: ,
Erling Haaland.
debata (1)

Nechce mať tetovania ani frajerku, sústreďuje sa len na futbal. Neznáša rozhovory s novinármi. Keď dosiahne hetrik, spáva s loptou.

Dve hodiny predtým, ako sa poberie do postele, už nepozerá do telefónu a aby zvýšil kvalitu spánku, nasadí si špeciálne okuliare, ktoré filtrujú modré žiarenie.

A ešte jedna podstatná vec – Erling Haaland je gólová mašina Manchestru City a najhorúcejší kandidát na to, aby vystriedal starnúcich kráľov Lionela Messiho a Cristiana Ronalda.

tragédia Indonézia futbal Čítajte viac Mŕtvi policajti, ušliapaní fanúšikovia. Futbal zažil tretiu najhoršiu tragédiu

„Chcem byť najlepší, ako to len pôjde. Nie však cez mŕtvoly, pekne s úsmevom. Dá sa to,“ hovorí nórska superhviezda.

Otcov nový projekt

Aby sme kompletne pochopili jeho príbeh, musíme sa vrátiť do roku 1997. Tri roky pred narodením Erlinga došlo k osudovému stretnutiu jeho otca Alfieho Haalanda s Royom Keanom.

Opore Leedsu sa nepáčil pád hviezdy Manchestru United v pokutovom území. Haaland si myslel, že Ír predstiera zranenie. Keane však chýbal takmer celý rok.

„Len som mu povedal, aby vstal, nič viac. Keane to vzal veľmi osobne,“ povedal Alfie Haaland.

V roku 2001 Keane ukončil Haalandovi kariéru likvidačným zákrokom na koleno. Nór skončil s futbalom ako 30-ročný.

„Myslím, že tam bola aj lopta, a tak som ho poriadne trafil. Na tento moment som čakal veľmi dlho. Povedal som mu, aby ma už nikdy neobviňoval zo simulovania,“ reagoval Keane.

Alfie Haaland sa kompletne vyliečil až po ôsmich rokoch. Počas rekonvalescencie doma v Nórsku tvrdo pracoval na novom projekte. V rodnom meste Bryne, ktoré pripomína talianske Benátky, prihlásil svoje najmladšie dieťa do futbalového klubu.

Mäsové guľky, čokoládový koláč

Erling Haaland to skúšal s hádzanou, golfom či atletikou, ktorú ako sedembojárka robila na reprezentačnej úrovni mama Gry Marita Brautová. V šiestich rokoch prekonal svetový rekord v skoku z miesta (163 centimetrov).

Prehľad tímov v 5. koši pri žrebe kvalifikácie ME Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Slovensko
Pozícia v rebríčku FIFA: 51....

Nakoniec si však Haaland začal rodné 12-tisícové mestečko podmaňovať futbalovými schopnosťami. Pomohli mu tri aspekty, v ktorých vyniká dodnes. Úsmev, tvrdá práca a schopnosť skórovať z každej pozície.

„Jeho prvé dva dotyky viedli ku gólom. Vyčnieval nad rovesníkmi a tak sme ho dali ku starším chlapcom. Rýchlo sme pochopili, že z neho bude reprezentant,“ zaspomínal si prvý tréner Alf Ingve Berntsen pre goal.com.

V pätnástich hral Haaland za mužov Bryne a hoci sa strelecky nepresadil, zaujal jeden z najúspešnejších nórskych klubov. Molde s trénerom Olem Gunnarom Solskjaerom o rok neskôr s údivom sledovali, čo to malý a vychrtlý chlapec predvádza.

A tiež si škrabali hlavu, lebo Haalandove fyzické parametre neboli prvoligové. Najviac mu pomohla „teta kuchárka“.

Pavel Hapal Čítajte viac Výpoveď od SFZ? Zavolali mi, keď som bol v horúčkach z covidu

„Pochopila som, že musí viac jesť,“ vysvetlila Torbjörg Haugenová, šéfkuchárka.

Na jej dobrotách si v minulosti pochutnávali okrem hráčov Molde, vrátane Solksjaera, aj nórski biatlonoví reprezentanti. Haaland za ňou chodil po tréningoch s veľkou prosbou.

„Hocikedy sa ma spýtal: Nemáš nejaké jedlo? Niečo som mu dala a šiel domov. Miloval nórske mäsové guličky aj čokoládový koláč. Ten však mohol zjesť len jeden,“ smiala sa Tanta, ako jej Haaland a spol. familiárne hovorili.

Roztrhal boxerské vrece

Za dva roky v Molde Haaland vyrástol o osem centimetrov. Mal problémy s koordináciou pohybov. Navyše, musel si dávať pozor v posilňovni, aby rastúce telo zaťažoval postupne.

Ladislav Petráš Szilárd Németh Čítajte viac Futbalové bašty chátrajú, sú z nich ruiny. Z niektorých sú bezdomovci

„Bol ako kosť a koža,“ reagoval vtedajší kondičný tréner Börre Steenslid. "Erling je mašina. Za 15 mesiacov u nás nabral 12 kíl svalov.

Raz v tréningu roztrhol boxerské vrece," pridal sa Erase Steenslid, špecialista na kondíciu v Borussii Dortmund.

O osemnásťročného strelca z Molde sa strhla veľká bitka. Ako prvý sa ozval vtedy druholigový anglický Leeds, kde hrával práve Haalandov otec Alfie. Erling sa však vybral do továrne na talenty, ako nazývajú RB Salzburg.

A zvyšok je história i súčasnosť. Plná gólov, ich atypických osláv a širokého úsmevu.

Najvplyvnejší futbalisti na Instagrame Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sergio Ramos (Španielsko, Paríž St....

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Roy Keane #Erling Haaland