Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dúbravkov manažér exkluzívne: Na zmluve robilo 12 právnikov

Kedy bude futbalový brankár Martin Dúbravka prvýkrát na súpiske slávneho Manchestru United? Zarobí viac ako v Newcastli? A ako prebiehali rokovania s veľkoklubom? Aj to Pravde prezradil v rozhovore manažér reprezentačnej jednotky David Zíka, ktorý zrealizoval prestup spolu s bratom Filipom Zíkom.

02.09.2022 07:00
Martin Dúbravka a bratia Zíkovci. Foto:
Brankár Martin Dúbravka po podpise zmluvy s Man Utd so svojimi manažérmi Davidom Zíkom (vpravo) a Filipom Zíkom (vľavo).
debata (3)

Kedy ste zo strany Manchestru United zaregistrovali prvý vážny záujem o Dúbravkove služby?
Martina sme v rámci našej zahraničnej siete partnerov ponúkali už od začiatku leta. Pracovali sme na Anglicku či iných krajinách. Konkrétnych záujemcov sme mali z ostrovov, Nemecka i Belgicka. Čo sa týka Manchestru, tam to bolo intenzívne predovšetkým posledné dva týždne.

Má to tiež súvis s veľkými chybami Davida de Geu pri zahanbujúcej ligovej prehre 0:4 na pôde Brentfordu?
Máte pravdu, po tomto zápase bola komunikácia ešte živšia a zo strany United sa to výrazne posunulo. Na druhej strane, transfer sme rozpracovali už začiatkom leta a v posledných 14 dňoch to nabralo vážnejší smer.

V médiách sa píše aj o tom, že Manchester chcel získať najskôr Nemca Kevina Trappa, potom Gréka Odisseasa Vlachodimosa. Bol Slovák až tretí v poradí?
United si vyberajú veľmi starostlivo, koho chcú získať do klubu. Martin bol jedným z adeptov. Na záver nám potvrdili, že oceňujú nielen jeho športové, ale aj ľudské kvality. Naši partneri v Anglicku, s ktorými sme boli v každodennom kontakte, pracovali na tom, aby ponuka prišla.

Zdá sa však, že po športovej stránke si veľmi nepolepší – z dvojky v Newcastli bude asi dvojka v Manchestri…
Samozrejme, do klubu prichádza v pozícii, keď brankárskou jednotkou je De Gea. Martin je však zdravo sebavedomý, ambiciózny a verí si. Určite tam nejde s tým, že presedí celú sezónu na lavičke. Veríme, že šancu dostane a že sa jej napokon chopí. V podobnej pozícii odchádzal aj do Newcastlu a na viac ako štyri sezóny sa tam stal jasnou jednotkou. Dúfajme, že sa to zopakuje aj na Old Trafforde.

Martin Dúbravka Čítajte viac Konečne! Dúbravka už na sociálnych sieťach pózuje s dresom United

O tom, že prestup je istý, sa písalo už týždeň. Prečo sa to tak dlho naťahovalo?
Pri prestupoch to takto býva, sprevádza ich mnoho komplikovaných administratívnych úkonov. Treba skĺbiť požiadavky hráča, predávajúceho i kupujúceho. Väčšinou je to bitka právnikov. To so sebou prináša určité oneskorenie.

Expert na prestupy Fabrizio Romano na Twitteri napísal, že Manchester zaplatí za hosťovanie Newcastlu dva milióny libier a šesť miliónov v prípade prestupu v lete 2023. Sedí to?
Finančné detaily bohužiaľ nemôžem komentovať.

Aby sa trvalý prestup na konci sezóny uskutočnil, musí Dúbravka nastúpiť na vopred dohodnutý počet zápasov. Koľko ich musí byť?
Žiaľ, ani to nemôžem konkrétne špecifikovať. Je to však realistické číslo, ktoré by mohol Martin naozaj odchytať.

Štadióny Čítajte viac Tri svety a každý taký iný. Do ktorých arén čoskoro zamieri Slovan?

Opýtame sa teda inak: V posledných desiatich sezónach pustil De Gea do bránky len Deana Hendersona, ktorý v sezóne 2020/21 odchytal trinásť duelov. Je to v prípade Dúbravku menej či viac?
To by – pri vhodnej konštelácii a súhre pozitívnych okolností – mohlo stačiť na trvalý prestup.

S kým z Manchestru ste finalizovali dohodu?
Vo finále to prebieha na viacerých úrovniach, musí rozhodnúť aj predstavenstvo klubu. Na záver tam bolo dvanásť právnikov, ktorí pracovali na zmluvách. Na Dúbravkovom príchode sa zhodlo športové aj obchodné vedenie United. Veríme, že napokon dostane šancu aj na trávniku.

Vratislav Greško, Peter Dubovský a Martin Škrtel. Čítajte viac Dúbravka už je v Manchestri. Ktorí Slováci sa upísali veľkoklubom?

Dúbravka má s Newcastlom platnú zmluvu do leta 2025. Zmení na tomto termíne niečo prípadný trvalý prestup do Manchestru?
Môžem povedať len toľko, že v porovnaní so zmluvou v Newcastli o nič nepríde.

V nedávnej minulosti brankárska dvojka United, Argentínčan Sergio Romero, pravidelne chytala v európskych pohároch. Má niečo podobné vopred dohodnuté aj Dúbravka?
Toto je súčasťou obchodného tajomstva. My sa predovšetkým tešíme, že Martin týmto príchodom píše novú kapitolu slovenského futbalu, keďže v A-tíme ešte žiadny Slovák nehral.

Najdrahší futbalisti prestupového leta 2022 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Jules Kounde - 50 miliónov eur
Z FC...

Kedy uvidíme Dúbravku aj na zápasovej súpiske?
Nemôžem hovoriť za klub, no myslím si, že v nedeľnom domácom zápase proti Arsenalu by na nej už byť mohol.

Tréner Newcastlu Eddie Howe tvrdí, že mu je z tohto transferu smutno. Nezabuchol si Dúbravka prestupom na Old Trafford dvere do bývalého klubu?
Vo futbale sa situácia stále mení. Martin určite nepálil mosty, Newcastle má v srdci, v kabíne má veľa kamarátov. Ak by sa mal vrátiť do Newcastlu, nevidím v tom problém. Aktuálne sa však sústredí na to, aby uspel v Manchestri.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Manchester United #Premier League #Martin Dúbravka