Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodla výška platu či neúspech Sparty? Hanckov manažér odpovedá

Po troch sezónach v Sparte Praha, kde nosil kapitánsku pásku, sa futbalový obranca Dávid Hancko v kariére posunul.

23.08.2022 14:03
Dávid Hancko Foto: ,
Dávid Hancko.
debata

Stal sa najdrahšou posilou v histórii Feyenoordu Rotterdam. Za akú sumu odišiel do tímu 15-násobného holandského majstra a finalistu vlaňajšej sezóny Európskej konferenčnej ligy?

Stojí za prestupom aj neúspech Sparty v pohárovej Európe a aké špecifiká priniesol siedmy najlukratívnejší predaj Slováka v histórii?

Aj na tieto otázky odpovedal Hanckov manažér Branislav Jašurek z agentúry FairSport.

Ako dlho sa rodil prestup Hancka do Feyenoordu?

Prvý záujem prišiel v priebehu jarnej časti. A keďže s ľuďmi z Feyenoordu sa poznáme dlhé roky, tak sme vedeli, že majú vážny záujem. Záverečná fáza obchodu, keď sa Holanďania definitívne rozhodli, trvala približne šesť týždňov.

Najdrahšie prestupy slovenských futbalistov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Ondrej Duda (stredopoliar). Z Legie Varšava...

V slovenských, českých aj zahraničných médiách sa líši výška prestupovej sumy bez bonusov. Spomínajú sa čiastky medzi šesť až osem miliónov eur. Ktorá je správna?

Horná hranica je bližšie k pravde, ako spodná. Ale to hovorím iba o cene za prestup bez bonusov.

Išlo o jeden z najlukratív­nejších prestupov, ktoré ste realizovali?

Tým, že išlo o Slováka a odišiel do významného európskeho klubu, tak emocionálne aj finančne to je jeden z mojich najväčších.

Je to dobrý prestup do zaujímavej ligy a do správneho klubu. Som presvedčený o tom, že v prípade Dávida nebol posledný a ďalší bude oveľa lepší.

David Hancko Čítajte aj Nastal ten správny čas. Hancko je v Rotterdame, Sparte idú milióny

Napríklad taký, aký nedávno realizoval Feyenoord, keď predal obrancu Marcosa Sensiho za 15 miliónov do anglického Bournemouthu?

Bodaj by ste mali pravdu. No ja si viem Dávida veľmi dobre predstaviť v španielskej La Lige. Aj odtiaľ sme mali konkrétnu ponuku, ale jej výška nedosahovala požadované parametre. Okrem toho sme mali vážneho záujemcu aj z francúzskej Ligue 1.

Dokázali by ste Hancka predať za bezmála osem miliónov eur aj v prípade, že by odchádzal zo Žiliny?

To neviem. Je to hypotetická otázka a z nej by vzišla len hypotetická odpoveď. Kariéra Dávida ide správnym smerom.

Pred štyrmi rokmi odišiel zo Žiliny za 3,6 milióna do Fiorentiny, v nej sa nepresadil a reštartoval kariéru v Sparte. Neprišiel odchod do Talianska príliš skoro?

Niektorí to hodnotili ako nesprávny krok. No tí ľudia, ktorí ho za takýto označili, o tom nevedia nič. A navyše je jednoduché komentovať veci po tom, ako sa uskutočnia. V momente rozhodnutia, či využiť ponuku Fiorentiny alebo nie, by neváhali ani sekundu.

David Hancko Čítajte aj Hancko na manželku nedal. Plíšková: Tlačila som na Malorku

V čom boli najväčšie špecifiká obchodu s Feyenoordom?

V tom, čo Hancko znamenal pre Spartu. V 24 rokoch bol kapitánom najväčšieho českého klubu. Kto pozná futbalové prostredie, musí vedieť, aké ťažké bolo pre Dávida a Spartu rozhodnutie nechať ho ísť. Mňa len málokedy dostanú emócie. Ale to, ako sa s ním lúčilo takmer 15-tisíc divákov na Letnej v zápase proti Olomoucu… Aj ja som mal slzy na krajíčku.

V Sparte odohral len tri sezóny. Napriek tomu ho fanúšikovia natoľko zbožňovali?

Tri roky sú vo futbale relatívne dlhý čas. Dávid sa predral od náročných začiatkov až po kapitánsku pásku. Ľudí neoklamete, vidia, ako vám na klube záleží a či ste iba jedným z legionárov alebo sparťan.

15. Dávid Hancko Čítajte viac Toto veľmi bolí! Na Hanckov silný odkaz reagujú fanúšikovia emotívne

Sparta prišla o milióny zlyhaním v Európskej konferenčnej lige. Odišiel by Hancko aj v prípade, ak by postúpila do skupinovej fázy?

Určite. V tomto prípade nerozhodovali dosahy skorého vyradenia z pohárovej Európy.

Tým, že je Hancko najdrahším futbalistom Feyenoordu, má istotu miesta v základnej zostave?

Hráčom vždy hovorím, že z 80 percent je úspešné pôsobenie v klube na nich a zvyšných 20 na agentovi, aby to výberom súťaže či klubu nepokazil. Som presvedčený, že Dávid je futbalista a človek, ktorý to vo Feyenoorde zvládne.

O koľko zarobí Hancko viac, než mal v Sparte?

Je logické, že má lepšie finančné podmienky. Ale pri tomto treba povedať, že Dávid už v Sparte patril medzi najlepšie platených futbalistov. Výška platu nebola v prípade tohto prestupu rozhodujúci faktor.

Dávid Hancko, Milan Škriniar, Vratislav Greško, nepoužívať Čítajte viac Najdrahšie prestupy Slovákov. Koho prekonal Hancko a kto je pred ním?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Sparta Praha #Feyenoord Rotterdam #Dávid Hancko