Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri Ronaldovi som onemel. Prekonať Dubovského by bolo skvelé

Almería. Mesto ležiace pri Stredozemnom mori s históriou siahajúcou do 10. storočia. Pôvodný názov znel Madinat al-Mariyya (arab. mesto so strážnou vežou).

12.07.2022 20:00
Martin Šviderský Foto:
Martin Šviderský
debata (1)

Tou futbalovou sa v strede poľa nováčika španielskej La Ligy môže stať slovenský mladík Martin Šviderský (19).

„Pekná analógia. Budem rád, ak to bude platiť,“ usmieva sa defenzívny stredopoliar a niekdajší kapitán B-tímu Manchestru United.

Rozdiel v klíme medzi Almeríou a Manchestrom musí byť markantný, nie?

Je tu naozaj krásne. Kedysi som v Manchestri sledoval z izby upršané a sychravé počasie. Všade bolo sivo. Tu je slnko a teplo. Hovorí sa, že človek je na slnku šťastnejší.

Možno aj mne pomôže prekonať náročné chvíle, keď mi to nepôjde, ako si želám. Určite ma také dni ako nováčika v jednej z top líg neobídu. Slnko i more mi môžu pomôcť sa z nich dostať rýchlejšie.

Čo boli rozhodujúce faktory?

Almería má tím s nízkym vekovým priemerom. Dáva šancu mladým hráčom. La Liga je veľká výzva. Môžem sa znova niečo naučiť – o meste, krajine, futbale, kultúre. Dostal som aj výbornú zmluvu, ktorá sa ťažko odmietala. Preberal som to s dvomi spoluhráčmi, ktorí sem prišli z Manchestru.

Mali ste viacero ponúk?

Áno. Futbalista je pod veľkým tlakom. Nesmieme podceňovať ani mentálne zdravie a iné aspekty. Almería vyšla v súčte všetkých týchto okolností najlepšie. Sú tu milí ľudia.

Vraj vás spoznávajú v uliciach…

Veru a aj vo fitness centre. Bol som z toho veľmi prekvapený, veď nie som žiadna hviezda. Boli zvedaví, ako sa mám. Želali mi veľa šťastia, privítali ma v ich meste. Niektorí sa ma pýtali: Vy ste ten Martin Šviderský? Bolo to milé.

Najvyššie týždenné mzdy futbalových hviezd Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Robert Lewandowski
Poľský útočník vymenil...

Keď do Malorky prestúpil brankár Dominik Greif, hovoril, že je v klube cítiť rodinnú atmosféru. Je to v Almerii podobné?

Očakávam, že to bude pre mňa veľká skúška. Najmä v úvode budem mať ťažkosti s tým, aby som sa dostal na súpisku či ihrisko. Musím makať, aby som ukázal, že si to zaslúžim. Nič nie je nikomu dané len tak.

Uvedomujem si to. Možno to nie je taký veľký klub ako United, ale Almería hrá druhú najväčšiu futbalovú súťaž na svete. Sme tu ako rodina, ale aj tak bojujeme o miesta v zostave – napríklad proti Realu Madrid či Barcelone.

Hneď prvé kolo hráte doma ako nováčik proti majstrovi…

Počas letných prázdnin som sa na sezónu pripravoval doma vo Vranove. Hovoril som chalanom, že by som sa rád dostal aspoň na lavičku. Neviem, koľko Slovákov hralo proti Realu Madrid, ale veľa to nebude.

Pozerám sa do budúcna. Keby ste mi povedali, že tento zápas neodohrám, ale naskočím do väčšiny ďalších, vezmem to všetkými desiatimi.

Najmladším Slovákom, ktorý hral v La Lige, bol vtedy 21-ročný Peter Dubovský z Realu Madrid. Viete o tom, že ho môžete prekonať?

Áno, mám na to celú sezónu, keďže v októbri budem mať 20 rokov. Bol to veľký hráč, bolo by skvelé ho prekonať a vojsť do histórie. Potešilo by ma to, ale nesústredím sa na to.

Francesco Calzona Čítajte viac Kováčik dostal zelenú, môže rokovať s talianskym kandidátom

A čo prvé tréningy? Zvládate intenzitu?

Jasné, v klube je super atmosféra. Španielska angličtina možno nie je taká, ako v iných štátoch. Je to skôr akýsi mix, v ktorom sa rozprávame. Trénujeme dvojfázovo, predtým som mal individuálne tréningy. Prišiel som do Almeríe skôr, aby som bol dostatočne pripravený.

Možno to bude aj od vás chcieť na začiatku anglickú španielčinu…

Veru (smiech). Pracujem na tom. Oficiálne vyšla správa o mojom prestupe len pred pár dňami, ale vedel som, kde budem hrať už v máji. Preto som si vo Vranove zaplatil doučovanie a chcem na španielčine pracovať aj tu, čo by mal klub zabezpečiť.

Základy už viem, niekedy aj rozumiem. Chcem do kabíny zapadnúť čo najskôr a pomôcť tímu k záchrane. Je tu ambiciózny arabský majiteľ, ktorý by rád klub etabloval medzi špičkou. Páči sa mi táto vízia.

Nepremýšľali ste, že ešte ako kapitán rezervy predĺžite zmluvu s Manchestrom United a počkáte si na debut na Old Trafforde?

Keď vás chce klub z La Ligy, ťažko sa to odmieta. V Manchestri som strávil krásne roky. Mám tam skvelé vzťahy. Chcel som už hrať mužský futbal. Je najvyšší čas. Ak by som zostal v United, zrejme by som šiel na hosťovanie do druhej či tretej ligy. Rozhodol som sa preto radšej pre Almeríu.

Bolo ťažké odísť?

Veru bolo… (povzdychne si) V klube ma dali dokopy po ťažkom zranení a operácii kolena. Neskôr sa mi darilo, stal som sa kapitánom a lídrom B-tímu. Stále sa však chcem zlepšovať. Môj odchod do Almeríe vnímam ako risk.

sablona_sport Mohlo by Vás zaujímať Súťaž: Vychytané leto s Pravdou. Nahraj najlepšie skóre a vyhraj 250 € poukaz na nákup cyklo doplnkov od NAJŠPORT.

V Manchestri by som bol zrejme populárnejším hráčom, ktorý by sa možno stal prvým Slovákom so štartom v drese United. Vybral som si však náročnejšiu cestu. Verím, že sa budem posúvať vpred rýchlejšie v prvom tíme Almerie ako v akadémii United.

Viackrát ste trénovali aj s A-tímom. Aké máte zážitky s najväčšími hviezdami?

Bruno Fernandes, Paul Pogba či Marcus Rashford boli výborní. Vždy nás mladých pozdravili. Pýtali sa, ako sa máme. Hocikedy aj niečo poradili. Žiadne hviezdne maniere, privítali nás. Keď som videl svoj idol – Cristiana Ronalda – úplne som onemel.

Stalo sa mi to prvýkrát v živote. Nevedel som, čo mám so sebou robiť. Ťažko sa to opisuje, keď niekoho roky sledujete v televízii, vzhliadate k nemu a potom si spoločne prihrávate na tréningu. Azda aj tieto skúsenosti pretavím v boji o miesto v zostave tímu La Ligy.

Pomýšľate aj na reprezentačnú pozvánku?

Nič viac, ako slovenský národný tím, pre mňa neexistuje. Reprezentovať krajinu je najvyššia pocta. Verím, že ak budem podávať dobré výkony v klube a minutáž bude dobrá, všimnú si ma aj reprezentační tréneri.

Budem asi jeden z mála hráčov, ktorí hrajú v La Lige. Všetko je o mne, ako budem makať a využijem šancu. Azda sa to postupnými krokmi podarí.

Najlepší futbalisti sezóny 2021/22 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
65. Patrik Schick - Bayer Leverkusen.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Manchester United #la liga #Martin Šviderský #UD Almería