Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S dúhou na drese nie! Hráča PSG bráni prezident i krajania, vyvolali novú búrku

Ako sme tento týždeň informovali, hráč Paríža St. Germain Idrissa Gueye nenastúpil na zápas v Montepellieri pre „osobné dôvody“. Nemenovaná osoba oboznámená so situáciou uviedla, že Senegelčan odmietol nastúpiť v drese, na ktorom bolo číslo vo farbách dúhy.

19.05.2022 09:25
Idrissa Gueye Foto: ,
Idrissa Gueye (vpravo) s hviezdnymi spoluhráčmi z Paríža Kylianom Mbappém a Neymarom.
debata (4)

Tá predstavuje symbol podpory LGBTQ ľuďom. Francúzsky šampión prišiel so špeciálnou súpravou dresov pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii.

Skupina Rouge Direct bojujúca proti homofóbii vo futbale vyzvala vedenie najvyššej francúzskej súťaže Ligue 1 a parížsky klub, aby požiadali hráča o vysvetlenie.

„Homofóbia nie je názor, ale zločin,“ uviedla skupina, ktorá žiada trest pre Gueyeho.

Lionel Messi Čítajte aj Dusno v Paríži. Hráč si odmietol obliecť dúhový dres, reakcie sú rázne

Prípad nabral i politický nádych, keď sa ku kritike defenzívneho stredopoliara pridala aj Valérie Pecresseová, konzervatívna kandidátka v aprílových prezidentských voľbách vo Francúzsku.

„Hráči futbalového klubu, a najmä hráči PSG, sú pre našich mladých ľudí postavy, s ktorými sa stotožňujú. Majú povinnosť ísť príkladom. Gueyeho odmietnutie zapojiť sa do boja proti homofóbii nemôže zostať bez sankcie,“ napísala na twitteri.

Jeho krok si však na sociálnych sieťach našiel aj zástancov.

„Podporujem Idrissa Ganu Gueyeho. Jeho náboženské presvedčenie musí byť rešpektované,“ napísal senegalský prezident Macky Salla.

Na stranu futbalistu sa postavili aj jeho reprezentační spoluhráči z Premier League – Cheikhou Kouyate z Crystal Palace a Ismaila Sarr z Watfordu. Gueye krajania si za to vyslúžili kritiku.

„Musíte byť hlúpy, aby ste podporili homofóbia, ešte k tomu v rovnakom týždni, ako mal 17-ročný chlapec dostatok odvahy na to, aby v rámci svetového futbalu oznámil, že je gej,“ pripomenul jeden z priaznivcov Jakea Danielsa z Blackpoolu.

Ten sa stal prvým profesionálnym futbalistom v Británii od roku 1990, ktorý verejne priznal homosexuálnu orientáciu.

„Francúzsko musí odsúdiť Idrissa Guyeho. Sme sekulárny štát, nezaujíma nás náboženské presvedčenie. Mal by sa vrátiť do Senegalu, ak to nemieni rešpektovať,“ nešetril skúseného hráča iný fanúšik.

Denník L'Equipe pripomenul, že Gueye už v minulej sezóne vynechal príslušné kolo, počas ktorého mali všetky mužstvá v Ligue 1 na dresoch dúhové symboly. Ako dôvod vtedy Gueye uviedol žalúdočné problémy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Deň proti homofóbii #Idrissa Gueye