Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuveriteľný balík peňazí. Chelsea spoznala nového majiteľa

Konzorcium amerického podnikateľa a investora Todda Boehlyho bude novým vlastníkom anglického futbalového klubu FC Chelsea.

07.05.2022 09:13
FC Chelsea Foto:
Fanúšikovia FC Chelsea.
debata (1)

Účastník Premier League potvrdil na svojej oficiálnej stránke transakciu v hodnote 4,25 miliardy libier (cca 4,97 miliardy eur), ktorá by sa mala skompletizovať koncom mája.

Doterajší majiteľ Roman Abramovič dal londýnsky klub na predaj 2. marca v reakcii na prichádzajúce sankcie zo strany britskej vlády pre vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu.

Aktíva Chelsea sú momentálne zmrazené a klub pracuje v obmedzenom režime na základe špeciálnej licencie. Po zdĺhavej súťaži vybrala americká sprostredkovateľská banka Raine Group ponuku Boehlyho konzorcia za víťaznú.

Roman Abramovič Čítajte viac Ruský oligarcha je minulosť. O Chelsea sa strhla bitka iných miliardárov

V skupine investorov sú aj Mark Walter, rovnako ako Boehly spolumajiteľ bejzbalového klubu Los Angeles Dodgers, švajčiarsky miliardár Hansjörg Wyss a americká investičná spoločnosť Clearlake Capital.

"Z celkovej čiastky je 2,5 miliardy libier (cca 2,92 miliardy eur) určených na kúpu akcií klubu.

Tieto prostriedky sa uložia na zmrazený účet v britskej banke, pričom 100 percent poputuje na charitatívne účely, tak ako to potvrdil Roman Abramovič.

Na prevod peňazí zo zmrazeného konta bude potrebný súhlas britskej vlády," píšu „The Blues“ v stanovisku. Noví majitelia sa zaviazali investovať 1,75 miliardy libier (cca 2,04 miliardy eur) do rozvoja klubu.

Najbohatší majitelia športových klubov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Philip Anschutz (vľavo). Tímy: Los Angeles...

Päťdesiatpäťročný Abramovič nemôže v dôsledku sankcií, ktorého ho postihli za styky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, profitovať z predaja.

Prisľúbil však, že odpíše dlh Chelsea vo výške 1,5 miliardy libier (cca 1,75 miliardy eur) a že všetok výťažok pôjde na pomoc obetiam vojny na Ukrajine.

Špeciálna licencia platí iba do 31. mája a „Modrým“ neumožňuje napríklad podpisovať nové kontrakty so súčasnými hráčmi. Po jej vypršaní by bola budúcnosť klubu otázna.

Končí sa devätnásťročná éra Abramoviča, počas ktorej Chelsea päťkrát triumfovala v Premier League a dvakrát získala trofej v Lige majstrov.


Standings provided by SofaScore LiveScore
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #anglická liga #Todd Boehly