Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z pandémie vyšiel ako víťaz. Najbohatším klubom vládne nový tím

Manchester City vykázal najvyššie príjmy v sezóne 2020/21. Celkovo zarobil 644,9 miliónov eur.

30.03.2022 07:30
Radosť futbalistov Manchestru City. Foto:
Manchester City sa prvýkrát v 25. ročnej histórii rebríčka najlepšie zarábajúcich klubov dostal na prvé miesto.
debata

Kvôli koronavírusu museli odohrať už druhýkrát takmer celú sezónu bez divákov. Ich tržby zo vstupného tvorili necelé percento z celkových príjmov.

Napriek hrozivým predpovediam dokázali futbalové veľkokluby pád spôsobený pandémiou zastaviť. Podľa najnovšieho rebríčka Football Money League (FML) od Deloittu dokázalo top 20 tímov zarobiť v ročníku 2020/21 celkovo 8,178 miliardy eur, čo je o 16 miliónov viac ako sezónu predtým.

„Futbal ako priemyselné odvetvie ukázal opäť svoju ohromnú silu,“ uviedol športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Dáta sú zo závierok klubov z účtovného roka končiaceho júnom 2021.

Kríza prináša príležitosti

Veľkokluby sa tak rýchlo spamätali z tvrdých rán, ktoré im priniesol covid-19. Veď po prepuknutí nákazy, medzi sezónami 2018/19 a 2019/20, zaznamenali tímy vo FML rekordný a doteraz aj jediný prepad v histórii rebríčka: ich príjmy sa vtedy znížili o vyše 1,1 miliardy eur. Hovorí sa, že obdobia kríz sú ideálnou príležitosťou na rast.

Jermain Defoe Čítajte viac Jeden z najlepších strelcov Premier League končí. Poďakoval najmä mame

A túto frázu dokonale vystihlo počínanie si anglického majstra Manchestru City. V 25 ročnej histórii FML sa stal len štvrtým klubom, ktorý sa dostal na prvé miesto.

Zaradil sa tak k velikánom Manchestru United, Realu Madrid a FC Barcelone. Citizens, ktorých majiteľom je od roku 2008 investičná spoločnosť Abu Dhabi United Group, zarobili v minulej sezóne 644,9 miliónov eur a v tabuľke si medziročne polepšili o päť miest.

„V porovnaní s predchádzajúcou sezónou mali nárast príjmov na úrovni 17 percent, čo je neuveriteľne pozitívny výsledok vzhľadom na obdobie pandémie,“ hovorí Tokoš.

Obchod so suvenírmi pred štadiónom Arsenalu. Čítajte viac Netradičný rebríček. Tento klub má najmenej inteligentných fanúšikov

Aktuálny líder anglickej Premier league vyťažil maximum najmä z prerozdelenia financií z predaja televíznych práv. Tie sa klubom na ostrovoch dávajú na základe dvoch parametrov: umiestnenia v ligovej tabuľke a počtu odvysielaných televíznych prenosov.

A v oboch bol Manchester City jednotkou. Vďaka tomu ich príjem z TV práv radikálne vzrástol z 217 na 335,9 miliónov eur. „V klube musí stopercentne fungovať práca manažmentu od vedenia, cez trénera Pepa Guardiolu až po jednotlivé oddelenia. Urobili správne strategické rozhodnutia a zaslúžene sú na čele rebríčka,“ skonštatoval Tokoš.

Klubová pokladnica tak skoro vôbec nepocítila vyprázdnené tribúny na City of Manchester Stadium. Príjmy zo vstupného boli totiž len 800-tisíc eur v porovnaní so 48 miliónmi zo sezóny 2019/20.

Prepad Barcelony o štvrť miliardy

Len štyri z desiatich klubov rebríčka FML dokázali medziročne svoje príjmy zvýšiť. Okrem Manchestru City sa to ešte podarilo Parížu St. Germain, Chelsea a Juventusu Turín. Čiže zďaleka nie všetky kluby sa dokázali vyrovnať so stratami spôsobenými pandémiou či zlými manažérskymi rozhodnutiami.

Radosť FC Barcelony po strelení gólu do siete Realu Madrid. Čítajte viac Blamáž Realu Madrid v El Clásicu. Barcelona ponížila veľkého rivala

A v tomto smere najhoršie obstál katalánsky veľkoklub FC Barcelona. Tržby víťaza posledných dvoch vydaní rebríčka FML z rokov 2020 a 2021 sa totiž prepadli o vyše 130 miliónov eur a z prvej pozície klesol až na štvrté miesto.

„Posledné leto vyvrcholila ich kríza, keď priznali vysoké zadlženie. Navyše urobili zlé obchody na prestupovom trhu a ich hospodárenie tak je v ostrom kontraste so štvoricou, ktorej príjmy rástli,“ uviedol športový analytik a futbalový manažér. Kvôli dlhom dostal klub od vedenia španielskej La Ligy trest a nemohol kupovať hráčov, ani predlžovať zmluvy.

To bol aj dôvod odchodu barcelonskej ikony Lionela Messiho, ktorý sa s Nou Campom lúčil so slzami v očiach. Barcelonu možno jednoznačne označiť za najväčšiu obeť koronavírusu z pohľadu zárobkov futbalových veľkoklubov.

FC Barcelona Čítajte viac Barcelona je na ceste do pekla. Červené čísla sú čoraz obludnejšie

Veď v súčte dvoch sezón jej príjmy klesli o vyše štvrť miliardy eur. A v tomto prípade mala neprítomnosť divákov na stratách významný podiel. Veď tržby z predaja lístkov predstavovali v predpandemickej sezóne 2018/19 takmer 127 miliónov eur a v tej nasledujúcej to bolo už len niečo vyše 15 miliónov.

„Najmä v krajinách mimo anglickej Premier league je pre kluby obzvlášť náročné, aby situáciu bez divákov ustáli. Nepodržia ich totiž príjmy z predaja televíznych práv,“ vysvetľuje Tokoš.

Ako však Barcelona o vyše sto miliónov na vstupnom prišla, tak ich po návrate fanúšikov na tribúny znova zarobí. A podľa Tokoša sa dá očakávať, že do jedného až dvoch rokov bude opäť atakovať prvú pozíciu vo Football Money League.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #barcelona #manchester city