Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taliani Škriniara milujú, Hamšík je legenda. Pomohli aj mne

Kluby zo Serie A sa slovenským futbalistom neozývajú každý deň. Niektorí tvrdili, že mal radšej zostať v Slovane. David Strelec (20) však prijal veľkú výzvu a zbiera minútu v Spezii.

17.12.2021 13:06
Dávid Strelec Foto:
Dávid Strelec.
debata (1)

„Len náročné situácie vás posunú vpred. Potom rastie aj motivácia,“ vraví talentovaný útočník. Vo štvrtkovom pohárovom zápase proti Lecce (0:2) odohral celý duel a nevyužil dve dobré príležitosti – pri prvej zneškodnil jeho hlavičkový pokus brankár, pri druhej trafil žrď.

Podarilo sa vám už vymeniť si dres s niektorou z hviezd talianskej ligy?

Nie. Nechodím za hráčmi pýtať dresy, nie som zberateľ.

Nenájde sa hráč, pri ktorom by ste urobili výnimku?

Ani nie.

V čom je najväčší rozdiel medzi slovenskou a talianskou ligou?

Jednoznačne v tempe. Viac sa behá, intenzita je obrovská. Navyše, kvalita hráčov je vyššia. Pozitívna zmena je aj na štadiónoch. Hoci je situácia náročná, bývajú plné, čo na Slovensku nebývalo.

Bolo náročné zvyknúť si na väčšiu intenzitu?

Myslím, že som sa adaptoval celkom rýchlo. Najdôležitejšie je, aby som hrával. V tréningu som pracoval poctivo a prišli aj minúty, takže je to v poriadku.

slovenskí futbalisti Čítajte viac Ďalší Slovák v Premier League? V tíme by ho mohol vítať Dúbravka

Tréner Slovana Vladimír Weiss st. povedal, že v Bratislave sú podmienky na prípravu a zázemie podobné, ako v priemerných kluboch popredných líg. Platí to v prípade Spezie?

Áno, je to porovnateľné. Slovan má krásny štadión, má dve tréningové plochy pre A-tím. To isté som našiel aj tu.

Čo vám z Bratislavy chýba v Spezii?

Vedel som, do čoho idem. Odchodom zo Slovana som neurobil unáhlený krok. Viem, čo strácam, ale aj čo môžem získať. Som s tým vyrovnaný, viem, čo robím. V Taliansku je omnoho viac ťažkých zápasov, aké má Slovan v lige. To treba objektívne priznať. Len náročné situácie vás posunú vpred. Potom rastie aj motivácia.

V Spezii ste hrali na rôznych postoch. Kde ste sa cítili najlepšie?

Na hrote útoku, prípadne ako desiatka. Páči sa mi aj hra z krídla. Všetky posty majú svoje výhody i nevýhody. Je super, že som multifunkčný. Môžem mužstvu i trénerovi pomôcť na rôznych pozíciách.

Tréner Thiago Motta hrával v popredných kluboch. Ako na vás zapôsobil?

Je to veľmi prísny tréner. V prvom rade dbá na dodržiavanie taktiky.

A čo taliančina? Ide vám do hlavy?

Áno, mám učiteľku, pomaly sa zlepšujem. Občas v kabíne rozumiem, o čom sa spoluhráči zhovárajú. Ešte sa do konverzácií nezapájam, ale raz to príde.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Platí, že je Spezia rodinný klub?

Nie je to veľké mesto, všetci tu žijú futbalom. Naše zápasy veľmi prežívajú. Rodinný klub to síce je, ale sú tu profesionálne podmienky. Berieme to veľmi seriózne, veď hráme jednu z najlepších súťaží na svete.

Trúfli by ste si už povodiť priateľov po meste?

Centrum Spezie poznám veľmi dobre, bývam tu. Určite by som si trúfol. Mohli by sme ísť kúsok aj vlakom do Cinque de Terre. Sú tam nádherné dedinky.

A čo talianska kultúra a kuchyňa?

Mne tu chutí, je to skvelé miesto na život. Je tu iná mentalita ako na Slovensku. Ľudia sa v Taliansku toľko nestresujú. Majú na veci viac času, užívajú si vždy aktuálny moment. To je najväčší rozdiel. Doma je doma. Na Slovensku mám veľa kamarátov, nie je ľahké porovnávať tieto dve krajiny. Obe majú čosi do seba.

Spoznávajú vás domáci na ulici?

Áno, mesto futbalom žije. Občas ma niekto zastaví a chce sa odfotiť. Je to milé.

Vedia obyvatelia Spezie, že ste prišli do Talianska z rovnakého klubu ako Marek Hamšík? Prípadne, že ste reprezentačným spoluhráčom Milana Škriniara či Stanislava Lobotku?

Všetkých poznajú, rezonuje aj meno Juraja Kucku, ktorý v Taliansku dlho hral. Najviac však registrujú Hamšíka. Je to legenda. Obdivujú aj Škriniara, ktorý s Interom môže obhájiť titul. Ľudia ho v Taliansku milujú.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
11. Ján Greguš (San José) - 603-tisíc.

Myslíte si, že slovenská futbalová škola má v Taliansku dobré meno?

Áno. Všetci títo hráči otvárajú dvere aj nám, mladším. Odviedli skvelý kus roboty, pomohli aj mne. Hamšík je ikona v Neapole, odohral tu množstvo skvelých zápasov.

Môžeme jemu či Škriniarovi ďakovať, lebo vďaka nim Taliani poznajú Slovensko. Potom však už rozhoduje kvalita, nie krajina, z ktorej pochádzate.

Debut proti AC Miláno, prvý gól do siete Salernitany. Sú to nezabudnuteľné momenty?

Jednoznačne. Je to skvelé. Dal som gól v zápase, keď ma tréner prvýkrát postavil do základu. Zdá sa, že mi začal viac veriť.

Pomohli vám výkony v Serii A dostať sa do pozornosti trénera reprezentácie Štefana Tarkoviča?

To je asi skôr otázka na neho, ale zrejme áno. Je to najcennejší dres, aký si na seba môžem obliecť. Hrám za celú krajinu. Máme v kabíne kvalitnú partiu. Sme tam dobrí chalani i futbalisti. Uvidíme, čo to v budúcnosti prinesie.

SR Futbal FL play off finále EKL Žilina ViOn ZAX Čítajte viac Špecifický zápas vďaka Škriniarovi. Mladí Žilinčania privítajú Inter

Mrzí, že ste sa viac nepobili o majstrovstvá sveta 2022 v Katare?

Jasné. Hneď na začiatku sme stratili štyri body s Maltou a Cyprom, čo nás limitovalo. Herný prejav však nebol zlý. Iba ten vás však do Kataru nedostane. Musíte vyhrávať. A to bez gólov nejde.

Zdá sa vám, že výkony spred majstrovstiev Európy a po nich boli odlišné?

Určite, urobili sme herný progres, ale nepodporili sme ho výsledkami. Mojou i úlohou všetkých ofenzívnych hráčov je, aby sme k tomu pridali góly. Ak sa nám to podarí, budeme úspešní. A prilákame divákov na futbal.

Mal by tréner Tarkovič zostať pri reprezentácii?

Je to dobrý tréner, určite nám niečo dal. Ja však nie som kompetentný o tom rozhodovať.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Spezia Calcio #Dávid Strelec