Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ je nahý. Nová éra Barcelony sa začína od nuly

Stanislav Varga mal ohromnú radosť. Jediný gól rozhodol dvojzápas jeho Celticu Glasgow s FC Barcelona. V osemfinále Pohára UEFA 2003/04 (dnes Európska liga) škótsky veľkoklub vyradil ten španielsky po zápasoch 1:0 doma a 0:0 na Nou Campe.

09.12.2021 09:35
FC Barcelona Foto: ,
Zmar hráčov FC Barcelona po prehre s Bayernom Mníchov.
debata (5)

Bolo to naposledy, čo Barcelona hrala európsku futbalovú súťaž číslo dva. V zostave s Victorom Valdésom, Marcom Overmarsom, Ronaldinhom, terajším koučom Xavim Hernándezom či talentovaným Andrésom Iniestom na lavičke.

Odvtedy až doteraz získala 35 veľkých futbalových trofejí, vrátane štyroch triumfov v Lige majstrov.

Najslávnejšia éra Blaugranas sa včera definitívne skončila. Prehrou 0:3 v Mníchove sa po 17 rokoch vrátila do Európskej ligy. Domáci Bayern ukázal, kde sa nachádza ašpirant na titul v Lige majstrov a aké veľké rezervy má Barcelona.

"Kráľ je nahý. Barcelona roky skrývala svoje problémy za skvelých hráčov. Potom prišlo šafárenie s prebytkom a všetko sa vylialo.

Myslím si, že Kataláncov v Lige majstrov niekoľko rokov neuvidíme. Ak sa to zlepší, môžu si zahrať Konferenčnú ligu s Radomiakom Radom," preháňa i predvída poľská legenda Zbigniew Boniek.

Skončili v neporiadku

Úvodné minúty duelu patrili Barcelone, ale potom Bayern zaradil vyšší prevodový stupeň a súpera takmer k ničomu nepustil. Rozdiel bil do očí.

„Barca má technicky i takticky skvelých hráčov. Momentálne však nestíhajú top úrovni. Využili sme to,“ tvrdí Thomas Müller.

Víťazným presným zásahom sa dostal do elitnej spoločnosti 50-gólových strelcov Ligy majstrov. V aktuálnej sezóne skóroval 32-ročný nemecký ofenzívny univerzál dva razy. Rovnako ako Barcelona v celej skupinovej fáze.

Atalanta Čítajte viac Barcelona odišla z Mníchova s debaklom. Ligu majstrov si na jar nezahrá

Oba góly strelila Dynamu Kyjev pri chudobných výhrach 1:0 doma i vonku. Horšie na tom v aktuálnej sezóne bolo len švédske Malmö (jediný presný zásah). Pre porovnanie – nováčik z Tiraspoľa skóroval v skupine s Realom Madrid, Interom Miláno a Šachtarom Doneck sedemkrát.

„Cítime sa hrozne. Nie je to koniec, aký sme si želali. Sme v ťažkých časoch, veľmi to bolí. Dostali sme sa do tejto situácie sami. Nedávali sme góly, nezískavali body. Hrali sme hrozne v prvých dvoch zápasoch a skončili v tomto neporiadku,“ lamentuje kapitán Barcelony Sergio Busquets.

Nová kapitola

V pondelok sa so spoluhráčmi dozvie, s akým mužstvom si zahrajú vo vyraďovacej fáze Európskej ligy. Na mieste, kam podľa trénera Xaviho nepatria.

"V stredu sa začala nová éra. Sme v Európskej lige, kam nepatríme. Sme mužstvo Ligy majstrov, ale čaká nás náročný návrat. Začíname od nuly. Povedal som to aj hráčom.

Štartujeme novú kapitolu v histórii Barcelony. Budeme tvrdo pracovať a vydáme zo seba všetko, aby sme fanúšikom vrátili pekné časy," odkazuje Xavi.

Európska liga je pre gigantov veľakrát len možnosťou, ako vyťažiť menej spokojných náhradníkov. Obranca Barcelony Ronald Araújo však avizuje útok na najvyššie priečky.

Čo futbaloví tréneri vyškrtli hráčom z jedálnička? Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pep Guardiola (Manchester City)
Keď jeden z...

„Je pravda, že momentálne nepatríme k najlepším tímom v Európe. Keby sme medzi nimi boli, postúpime do vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Teraz je cieľom vyhrať Európsku ligu,“ burcuje 22-ročný Uruguajčan.

Pád na dno

Európska klubová súťaž číslo dva má pre mužstvá, ktoré postúpili zo skupín alebo sa predčasne rozlúčili s Ligou majstrov, špeciálnu motiváciu.

Vyhraj Európsku ligu a získaš miestenku na vstup do VIP spoločnosti. Niekdajší anglickí reprezentanti predpokladajú, že pre Barcelonu je jednoduchšia cesta ako cez umiestnenie v španielskej lige.

„Budú mať problém dostať sa v La Lige medzi najlepšiu štvorku, preto by mali na jar k Európskej lige pristúpiť s plnou vážnosťou,“ myslí si Steve McManaman.

„Barcelonu vedie muž na správnom mieste. Vidieť istý progres a s kusom šťastia sa im to môže podariť,“ pridáva sa Peter Crouch.

xavi Čítajte viac Xaviho pravidlá. Aká je večierka? Kde sa musia hráči stravovať?

Nelichotivá finančná situácia, v ktorej sa Barcelona nachádza, jej neumožňuje nakupovať hráčov vo veľkom. Bude sa musieť oprieť najmä o odchovancov, kým sa rozpočtová uzávierka bude znova písať v zelených a nie červených číslach.

"A to potrvá roky. Stále nechápem, ako sa ocitli v tejto situácii. Je to hanba pre všetkých, ktorí niečo také dopustili. Barcelončania majú skvelých mladíkov, ale tým chýbajú skúsenosti.

Musia vyrásť, k nim potrebuje Barcelona 5–7 elitných hráčov. Tak, ako to bolo pred 15 rokmi, keď sa jej bála celá Európa," uzatvára McManaman.

Pád na dno má jednu veľkú výhodu. Dá sa ísť už len hore. Vráti sa Barcelona na vrchol?


Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona