Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šikana, orezané ihrisko. Chelsea vedie nemecký diktátor

Chceme vytvoriť tím, s ktorým nikto nechce hrať. Už len pri pohľade na Thomasa Tuchela vidieť, že z neho srší sebavedomie.

24.11.2021 13:36
Thomas Tuchel Foto: ,
Tréner Chelsea Thomas Tuchel.
debata

V neúprosnom svete veľkého futbalu by ho bez neho zadupali do zeme. Avšak viera vo vlastné schopnosti nestačí. Ak by nemal výsledky, skôr či neskôr by dostal výpoveď.

Rodák z Krumbachu v utorok večer absolvoval 50. zápas na lavičke Chelsea. Obhajca trofeje pripravil Juventusu najvyššiu prehru v Lige majstrov (0:4) od októbra 1958 (0:7 proti Wiener Sport-Club).

Tuchel si pripísal 32. víťazstvo. Zároveň išlo o 31. čisté konto. Jeho zverenci inkasovali iba 24 gólov, čo sa žiadnemu trénerovi anglického mužstva ešte nepodarilo.

„Nie som nahnevaný, ale musíme byť lepší. Hrali sme len 45 minút a potom sa vzdali,“ lamentoval tréner Turínčanov Massimiliano Allegri.

Vážne zranenie, brigáda v krčme

Prvé kolo Nemeckého pohára sa začína ešte pred štartom Bundesligy. V júli 2009 vypadol prvoligový Mainz so štvrtoligistom z VfB Lübeck 1:2 po predĺžení. Vedenie Mainzu vyhodilo trénera Jörna Andersena a nahradila ho trénerom juniorky – Tuchelom.

„Vyradenie s tímom zo 4. ligy pred začiatkom sezóny je skvelá možnosť dať šancu neznámemu,“ spomínal Tuchel.

Nádejného nemeckého reprezentanta brzdili zranenia. V 25 rokoch ukončil kariéru. Dal sa na štúdium ekonomiky, brigádoval v krčme. Na futbal nikdy nezanevrel. Vo svojej prvej sezóne skončil s Mainzom deviaty. V druhej ho dostal do Európskej ligy.

„Som skôr posadnutý peknou hrou či tréningovým týždňom ako úspechmi a trofejami,“ vysvetlil Tuchel.

Uniknuté výsledky Zlatej lopty 2021 Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Riyad Mahrez (Manchester City).

Viacerí jeho zverenci prežívali na prvých tréningoch v Mainzi či neskôr v Dortmunde šok. Tuchel totiž čiarami „odrezal“ rohy ihriska. Z obdĺžnika vytvoril osemuholník s jediným cieľom. Zamedziť hráčom nakopávané a dlhé lopty.

„Pracujeme v extrémne úzkych priestoroch. Robíme to buď na 75 metrov dlhom a 18 metrov širokom ihrisku alebo na 30 metrov dlhom a 70 metrov širokej ploche. Nikdy sme nehrali tréningový zápas 11 proti 11 na ihrisku oficiálnych rozmerov,“ smeje sa Tuchel.

Skvelý tréner, chladný muž

Už v Mainzi a Dortmunde sa vyhýbal tomu, aby hral dvakrát po sebe s rovnakými hráčmi v identickom rozostavení. Pravidelne sa tejto zásady drží aj v Chelsea. Talenty z akadémie, stálice i nové posily na Stamford Bridge mu dodávajú veľkú variabilitu.

„Jeho tréningy boli impozantné. Je to pravý vizionár, blázon do futbalu. Lenže aj komplikovaný a chladný človek,“ vyhlásil niekdajší brankár Dortmundu Roman Weidenfeller. „Raz mi spravil vec, ktorá je stopercentne šikana. Je to diktátor,“ pridal sa gólman Mainzu Heinz Müller.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Tuchel sa učil od najlepších. So svojim vzorom Pepom Guardiolom aj na spoločných večeriach. Práve chlad a tvrdý slovník však Tuchela nakoniec stáli miesto v Dortmunde a po lanských Vianociach aj v Paríži SG. Plánoval si dať pauzu, ale keď sa ozvala Chelsea, neváhal.

„Prečo Chelsea?“ opýtal sa reportér. „A prečo nie?“ odpovedal Tuchel a doplnil. „Chceme vytvoriť tím, proti ktorému nikto nebude chcieť hrať.“

Zatiaľ sa mu to darí.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Tuchel