Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nie som šaman, ale v Podbrezovej som vstal z mŕtvych

V 18 rokoch prestúpil zo Senice do Sparty. Za pražský klub odohral jedinú minútu a pobral sa na hosťovanie do Slovácka a Žiliny. V roku 2018 ho kúpila Sigma Olomouc, ale aj tá ho po roku poslala preč.

26.10.2021 20:00
Juraj Chvátal Foto:
Juraj Chvátal v drese Sigmy Olomouc.
debata

Na dvojročné hosťovanie do druhej slovenskej ligy. „Podbrezová bola jediná na svete, ktorá ma chcela. Po športovej stránke to bol krok o desať rokov späť, ale nemal som na výber,“ priznáva slovenský futbalista Juraj Chvátal (25).

Na Horehroní sa od dna odrazil až do českej ligy. Do dresu Sigmy sa vrátil po dvoch rokoch. Tromi asistenciami pomohol k výhre nad Pardubicami (3:2) a odvtedy je oporou Hanákov.

Tri asistencie pre obrancu v jednom zápase, to sa nepodarí každému…

Potreboval som dokázať všetkým a najmä sebe, že môžem hrať českú ligu. Asistencie sú len bonus.

Aké príjemne je byť po veľkom množstve prestupov znova oporou kvalitného mužstva?

Odkedy som v roku 2015 odišiel zo Senice, bol som až doteraz stále niekde po hosťovaniach. Sparta, Slovácko, Olomouc, Žilina, Podbrezová…

Bral som to tak, že som mladý a potrebujem zbierať skúsenosti. Rád by som už niekde zostal a bol doma. Nie je ľahké prísť do nového prostredia a dokazovať kvalitu.

Teraz sa mi v Sigme končí zmluva. Hrávam, som v dobrej pozícii. Rád by som tu zostal, začali sa rokovania, mám aj iné ponuky. Uvidíme.

Ako hráč českého prvoligistu skončí v druhej slovenskej lige? Sami ste si Podbrezovú vybrali?

Nie. Olomouc mi povedal, že so mnou nepočíta. Mesiac som riešil prestup do Poľska. Naťahovalo sa to, klamal mi môj manažér, až prišiel záver prestupového obdobia a povedal mi, že ma nikto iný nechcel iba Podbrezová.

Po športovej stránke to bol krok o desať krokov späť, ale nemal som na výber. Dva roky tam neboli dobré, nemalo to zmysel.

Toto sú najobávanejší ultras na svete Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Sparta Praha (Česko)
Sparta Praha sa ako...

Aj vašou vinou?

Áno. Dal som si tam do poriadku hlavu, myslenie, spoznal nových ľudí, našiel iné hodnoty. Myslím, že mi to pomáha aj teraz. Veď keď som zo Sigmy odchádzal v roku 2019 do Podbrezovej, bolo to hop alebo trop.

Nedávno som sa dozvedel, že so mnou už vedenie vôbec nepočítalo. Neverili mi, ale bolo to akési zmŕtvychvstanie. Podarilo sa vďaka Podbrezovej. Tam som si uvedomil veľa vecí.

Aké?

Ak si na dne, máš len dve možnosti – buď budeš nahnevaný na celý svet a viniť ostatných, alebo sa vrátiš späť. Bol som v prvej fáze a prešiel som do druhej. Mal som aj šťastie.

Keby som do Podbrezovej prestúpil, už by ste o mne asi nepočuli. Mal som však ešte zmluvu s Olomoucom, zabral som v príprave a dostal tento rok šancu.

Na Horehroní ste si našli cestu k meditácii. Bol to kľúčový krok k návratu späť na správnu futbalovú cestu?

Áno a nielen futbalovú, aj ľudskú… Keď teraz vidím vedľa seba v Olomouci mladých chalanov, ktorí sú tri dni nahnevaní, lebo im naložil tréner, tak je to ako keby som videl seba z minulosti. Meditácia mi pomáha držať sa v prítomnosti a neriešiť zbytočnosti.

Marek Hamšík Čítajte viac Hamšík nasmeroval Trabzon za historickým úspechom. Turci ho milujú

Ako ste sa k meditácii dostali?

Dá sa povedať, že náhodou. Potom som si začal trochu googliť. Kedysi som neprečítal jedinú knihu za rok. Za tento ich mám na konte šesť či sedem. Zmenilo mi to život. Odporučil by som to každému.

A nie sú spomínaní mladší spoluhráči ohľadom toho skeptickí?

Sú, asi si myslia, že som nejaký šaman…(smiech) Je to len o tom, že sa dáte do pohodlnej polohy, dýchate zhlboka a necháte prúdiť myšlienky. Ľudia sa často boja alebo smejú z niečoho, čo nepoznajú.

Spomeniete si na svoje prvé stretnutie v tejto komunite?

Tiež som pochyboval. Zrazu som však zistil, že sú to ľudia, ktorí sú stále šťastní. Nešlo mi to do hlavy. Pýtal som sa ich, či sú milionári alebo či im je všetko jedno, keď sa stále smejú. Povedali mi, že nerobia z ničoho vedu a berú život tak, ako prichádza. Začal som s tým aj ja.

Slovan Spartak fans Čítajte viac Prezident Spartaka apeluje: Slovanistov k nám už nepúšťajte

Uvedomil som si, že pokazená prihrávka či slabý výkon príde. Nie sme roboty. Kedysi som vstával ráno na tréning zdravý a šiel robiť niečo, čo milujem. A aj tak som bol nahnevaný. Dáva to zmysel? Potreboval som zažiť ťažké dni, aby som si našiel tie krajšie.

Aké futbalové sny máte v mysli?

Najväčším je byť v reprezentácii. Bolo by skvelé si niekedy zahrať španielsku La Ligu. Vážim si, že mi dali šancu v Olomouci, ale nechcem sa uspokojiť a snívam ďalej.

Ako ste si splnili sen o tom,, že budete hrať futbal na najvyššej úrovni?

Sme doma desiati súrodenci, šiesti bratia a štyri sestry. Otec za mladi hrával futbal v Závode. Ako synovia sme všetci na neho nadviazali. Keď sme boli malí, tak sme permanentne boli na ihrisku, mohli sme si dať pokojne traja proti trom. Mňa si vybrala Senica a zvyšok už poznáte…


Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sigma Olomouc #Juraj Chvátal