Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličanom krvavé peniaze nesmrdia. Dokedy vydrží Dúbravka?

Poslednú trofej získal v roku 1955. V aktuálnej sezóne je bez víťazstva a patrí mu predposledné miesto v tabuľke. Napriek tomu sa mu dostalo zvýšenej pozornosti po celom svete.

24.10.2021 11:00
Dúbravka Salman Foto:
Martin Dúbravka a jeho nový šéf, saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.
debata (16)

Futbalový klub z Newcastlu, ktorého dres oblieka aj slovenský brankár Martin Dúbravka, sa teší na svetlú budúcnosť.

Utrápení United sa stali súčasťou portfólia Verejného investičného fondu zo Saudskej Arábie, čo z nich rýchlo urobilo najbohatší klub nielen v Anglicku.

Newcastle, fanúšikovia Čítajte viac Kluby Premier League sa zľakli. Superbohatému Newcastlu robia prieky

Lenže konkurencia v Premier League sa búri. Neskoro si uvedomila, že pustila medzi seba dravca bez škrupúľ s nekonečným majetkom.

Kluby rozhodli, že United dočasne nemôžu uzatvárať sponzorské zmluvy. Tie zvyknú boháči umelo nafúknuť, vďaka čomu obídu deravé pravidlá finančného fair play a dostanú sa do ešte väčšej výhody v porovnaní s rivalmi.

Saudom menšia brzda neprekáža, so „strakami“ majú veľké plány. „Najskôr domáci titul a potom úspech v Lige majstrov. Všetko však má svoj čas,“ znie zo štadióna St. James' Park.

Koniec nenávideného majiteľa

Fanúšikovia NUFC sú radosťou bez seba.

Po 14 rokoch odchádza nepopulárny Mike Ashley. Kontroverzný majiteľ, ktorý kúpil United za sto miliónov eur, ale do organizácie neinvestoval napriek sľubom ani cent. Dvakrát ju nechal zostúpiť do nižšej súťaže.

Martin Dúbravka Čítajte viac Koho privíta Dúbravka v šatni? Newcastle vzhliada k superhviezdam

„Zahrával sa s povesťou slávneho klubu. Pozrite sa na chátrajúci štadión, investície potrebujú aj tréningové plochy a akadémia. Je dobre, že odchádza, takých ľudí profesionálny futbal nepotrebuje,“ zdôrazňuje klubová legenda Alan Shearer.

Ashley dosiahol, čo chcel. Klub predal s 200-percentným ziskom. Konzorcium na čele s neohrozeným vládcom krajiny, saudským korunným princom Muhammadom bin Salmánom akceptovalo jeho prehnané požiadavky.

Dotiahnutie transakcie trvalo mesiace. Nešlo o peniaze, pretože tých Saudi majú dostatok, ale o námietky vedenia Premier League.

Futbaloví šéfovia z Ostrovov požadovali záruky, že noví majitelia nebudú priamo zasahovať do chodu klubu. To bude mať na starosti správna rada, zložená aj s minoritných vlastníkov United.

Najlepšie zarábajúci futbalisti v PL 2021/22 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Mo Salah (FC Liverpool) - 257 500 € za týždeň.

Nahlas sa hovorí už aj o nových menách. V stredu dostal padáka tréner Steve Bruce, čo vzhľadom na doterajšie výsledky (tri body z ôsmich zápasov) nebolo žiadne prekvapenie.

Jeho nástupcom má byť jeden z trojice Frank Lampard, Lucien Favre, Brendan Rodgers.

Hviezdne posily ako Kylian Mbappé či Erling Haaland? Žiadny problém, tok peňazí je neobmedzený. Opačným smerom poputujú hráči, o ktorých už nebude záujem.

Má byť medzi nimi aj Dúbravka.

Žilinský rodák, ktorý aktuálne pauzuje pre zdravotné problémy, podpísal na jeseň 2019 šesťročnú zmluvu.

Do zranenia mu na severovýchode Anglicka patrila jasná pozícia brankárskej jednotky, ale podľa všetkého ju už nedostane späť.

Špekuluje sa, že United už zamerali pozornosť na Kamerunčana Andrého Onanu z Ajaxu Amsterdam.

Vraždy, popravy, diskriminácia žien

Nadšenie priaznivcov Newcastlu tlmia humanitárne organizácie. Upozorňujú na masíve porušovanie ľudských práv v krajine, ktorá čerpá bohatstvo najmä z predaja ropy.

FUTBAL-FL: Trnava - Bratislava Čítajte viac Boj pokračuje. Trnavčania vo štvrtok vyčíňali v Bratislave

Popravy na základe trestu smrti, verejné bičovanie, nulová sloboda slova, homosexualita ako trestný čin, diskriminácia žien a náboženských menšín. Amnesty International vo výročnej správe za rok 2020 uvádza v spojitosti so Saudskou Arábiou viaceré obmedzenia ľudských slobôd.

Pred štyrmi rokmi šokovala svet brutálna smrť Džamála Chášukdžího. Novinár a kritik saudskoarabskej monarchie si prišiel na konzulát v Istanbule prevziať dokumenty potrebné na sobáš. Skončil rozsekaný na kusy a rozpustený v kyseline.

Viaceré štáty obvinili z vraždy princa Salmána, ktorý mal dať pokyn k zabitiu nepohodlného žurnalistu. Rijád zapojenie do prípadu dôrazne odmieta.

„Prevzatie Newcastlu Saudami dokazuje, že vedeniu súťaže ide len o peniaze. V Premier League sú vítaní aj vrahovia. Stačí ukázať majetok. United sa zbavili Ashleyho, ale klub bude mať pod kontrolou ešte niekto horší,“ píše v komentári Oliver Holt z denníka Daily Mail.

Aj Shearer vyzýva, aby verejnosť pred obvineniami z porušovania práv v Arábii nezatvárala oči.

„Máme právo vedieť, kto kúpil náš klub. Treba si o tejto téme čítať, vzdelávať sa. Obmedzovanie ľudských slobôd nemôže byť tolerované,“ vraví najlepší strelec v histórii klubu.

Guardian informuje, že United sa stali symbolom tzv. sportswashingu. Definícia v slovníku vám prezradí, že ide o proces, keď „skorumpovaný či tyranský režim používa šport na očistenie poškodenej reputácie“.

Najbohatšie futbalové kluby planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Inter Miláno - 6,2 miliardy libier.

Pamätníci si spomenú, že história ponúka niekoľko podobných prípadov.

Futbalové MS 1934 v Taliansku či letná olympiáda 1936 v Berlíne slúžili ako prostriedok propagandy fašistických názorov Benita Mussoliniho, resp. Adolfa Hitlera.

Saudi nezostávajú len pri futbale. Organizujú boxerské súboje, dostihy či turnaje MMA. V decembri sa v Džidde uskutoční premiérová Veľká cena Saudskej Arábie mopostov F1. Bude sa jazdiť na najdlhšom a najrýchlejšom mestskom okruhu v kalendári.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Grant Liberty krajina v uplynulom období minula na organizovanie športových podujatí viac ako miliardu eur.

A čo na to podporovatelia United? „Pokiaľ mi nezakážu chodiť na futbal, pretože som žena, budem fandiť klubu aj naďalej. Situáciu v ich krajine nezmením, to je v kompetencii iných ľudí,“ napísala jedna z fanúšičiek na twitteri.

Sedem najbohatších majiteľov klubov
Saudský investičný fond Newcastle United 384
Katarský investičný fond Paríž Saint-Germain 264
Šejk Mansour Manchester City 27,9
Dietrich Mateschitz RB Salzburg/RB Lipsko 18,9
Andrea Agnelli Juventus Turín 16,8
Roman Abramovič Chelsea Londýn 12,6
Philip Anschutz LA Galaxy 9,7

pozn.: majiteľ, klub, imanie v miliardách eur


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anglicko #Premier League #Newcastle United #Martin Dúbravka