Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naftodoláre pre Dúbravku. Prichádzajú Arabi, tešia sa v Newcastli

Newcastle United chce získať anglický futbalový titul do desiatich rokov. Vyhlásila to riaditeľka Amanda Staveleyová, ktorá je aj minoritnou spoluvlastníčkou klubu.

08.10.2021 14:08
Dúbravka Salman Foto:
Martin Dúbravka a jeho nový šéf, saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.
debata (5)

Tím zo severného Anglicka definitívne prevzalo konzorcium na čele s Verejným investičným fondom (PIF) zo Saudskej Arábie.

Na jeho čele sedí neohrozený vládca krajiny, saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.

„Straky“ majú na svojom konte štyri majstrovské tituly, naposledy sa však tešili ešte v roku 1927. FA Cup získali šesťkrát, naposledy v roku 1955.

„Newcastle United si zaslúži byť na vrchole Premier League. Bude to chcieť čas, ale dostaneme sa tam. Chceme však byť dobrí správcovia, nevystavíme sa riziku nesplniteľných sľubov,“ vyhlásila riaditeľka tímu, v ktorom pôsobí aj slovenský brankár Martin Dúbravka.

Príchod Saudov do Newcastlu kritizovali viaceré organizácie, vrátane spoločnosti na ochranu ľudských práv Amnesty International.

Fanúšikovia United sa však z transakcie tešia. Majiteľom klubu bol od roku 2007 Mike Ashley, ktorý však do klubu neinvestoval toľko peňazí, ako sľúbil.

Kritika od Amnesty International

Podmienkou vedenia Premier League bolo, že Arabi nebudú výraznejšie zasahovať do chodu klubu. Minoritnými vlastníkmi zostávajú britská investičná společnosť Reuben brothers a spomínaná Staveleyová.

Organizácia Amnesty International vlani upozorňovala, že prevzatie Newcastlu má za cieľ zakryť porušovanie medzinárodných práv saudskými lídrami.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Ako príklad uvádzala vraždu opozičného novinára Džamala Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, ku ktorej došlo 2. októbra 2018.

Z jej nariadenia bol obvinený Bin Salmán, hoci Rijád akúkoľvek úlohu korunného princa v kauze dlhodobo odmieta.

Sebastien Thill Čítajte viac Zázrak menom Šeriff? Skôr projekt KGB, ktorý pašoval drogy a zbrane

Bohatí Saudi prinesú do klubu množstvo financií. Už teraz sa nahlas rozpráva, že klub chce kúpiť najlepšie svetové hviezdy. Spomínajú sa mená ako Kylian Mbappé či Erling Haaland.

Isté je, že United sa stanú najbohatším futbalovým klubom sveta. Bin Salmán disponuje majetkom 250 miliárd eur, čo je desaťkrát viac, ako majú majitelia Manchestru City.

Saudi vo výške majetku prekonajú aj vlastníkov Paríža Saint Germain, bohatých šejkov z Kataru.

V klube nateraz zostáva aj Dúbravka, hoci je momentálne zranený. Na jeseň 2019 podpísal novú vylepšenú šesťročnú zmluvu. Do zranenia mu patrila jasná pozícia brankárskej jednotky.


SÚŤAŽ: Vyhrajte lístky na zápas Slovan - Lincoln

slovan futbal

Na futbalistov Slovana čaká druhý domáci zápas v Konferenčnej lige. Vyhrajte lístky a buďte pri tom naživo.

Po prehre v domácom stretnutí s FC Kodaň a cennej remíze na ihrisku PAOK-u Solún si slovenský majster zmeria sily s gibraltárskym Lincolnom Red Imps.

Duel sa na Tehelnom poli uskutoční vo štvrtok 21. októbra o 21.00. Ak belasí zvíťazia, priblížia sa k postupu zo skupiny.

Ak chcete vidieť priamo z tribúny, či sa im to podarí, zapojte sa do našej súťaže a odpovedzte na jednoduchú otázku. 4 z vás získajú po dve vstupenky na zápas Slovan vs. Lincoln. V hre sú 2× 2 vstupenky na A tribúnu a 2× 2 vstupenky na B tribúnu.

Súťažná otázka:

Koľko bodov dosiaľ nazbierali futbalisti Slovana v Konferenčnej li­ge?

  1. ani jeden
  2. jeden
  3. tri

Odpoveď zašlite formou SMS na číslo 6667 v tvare: Pravda (medzera) správna odpoveď A, B alebo C (medzera) vaše meno a priezvisko. Súťaž končí v nedeľu 19. októbra o 23:59. Lístky pre výhercov budú k dispozícii na recepcii vydavateľstva OUR MEDIA SR na Trnavskej ceste 39/A v Bratislave. Výhercu budeme kontaktovať telefonicky a jeho meno zverejníme v tejto súťaži. Cena spätnej SMS je 1,00 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s. r. o.

Súťaž bola ukončená. Výhercov budeme kontaktovať.
5 debata chyba