Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V akom stave je Barcelona? Neuveríte, aký veľký mala dlh

Prečo sa Barcelona vzdala Lionela Messiho? Aký zmysel dáva hosťovanie Antoina Griezmanna späť v Atléticu Madrid? A prečo nebola aktívna na prestupovom trhu? Nedávno skončený finančný audit zodpovedal všetky tieto i ďalšie otázky.

07.10.2021 07:15
Barcelona, Frenkie de Jong Foto: ,
Rozhodca v obklopení hráčov Barcelony po vylúčení Frenkieho de Jonga.
debata (2)

Jeho výsledky sú pre futbalový veľkoklub nelichotivé. Z Barcelony postupne presakovali informácie o tom, že bývalý prezident klubu Josep Maria Bartomeu šáfaril a nepracoval koncepčne.

Akú krízovú situáciu to nakoniec vyvolalo, však detailne odhalil až spomínaný audit. Jeho výsledky prezentoval výkonný riaditeľ Ferran Reverter.

"Situáciu možno označiť za technický bankrot. Klub mal problémy vyplácať mzdy. Museli sme znížiť výdavky na platy i vytvoriť schodnejší splátkový kalendár dlhov.

Ronald Koeman Čítajte viac Barcelona nemá peniaze na nového trénera. Koeman zostáva

Nezostáva nám nič iné, ako sa spoliehať na odchovancov slávnej akadémie La Masia. S nimi môžeme vrátiť Barcelonu na miesto, na ktorom si zaslúži byť," uviedol Reverter pre AP s tým, že nové vedenie klubu zdedilo dlhy v neuveriteľnej výške – 1,35 miliardy eur.

Kým v predošlej sezóne mal barcelonský platový strop hodnotu 382 miliónov eur, momentálne pracuje len s 97 miliónmi. V La Lige patrí medzi priemer. Pre porovnanie – Real Madrid má na výplaty sedemnásobne viac.

Bartomeu sa po rezignácii začiatkom tohto roka vyhováral na pandémiu koronavírusu. Jeho nástupca Joan Laporta však v jednej z prvých reakcií uviedol, že je to len výhovorka. Za pravdu mu dáva aj audit.

"Dopad pandémie bol 108 miliónov eur, čo nevysvetľuje obrovské dlhy. Barcelona prežila mnohé krízy a zvládne aj túto. Situácia však bola neúnosná.

Spain Soccer Barcelona Messi Čítajte viac NÁZOR: Barcelona pripomínala psa, čo naháňa auto. Poženie Messi Ronalda?

Neexistovalo finančné plánovanie, boli sme v akejsi obrátenej pyramíde. Starší hráči mali dlhodobé kontrakty, mladí jednoročné, čo komplikovalo možnosti pri rokovaní.

Navyše, hráči sa podpisovali bez toho, aby sa dopredu vedelo, či si ich klub môže dovoliť. Barcelona si neplnila záväzky voči bankám, La Lige či UEFA. Zanedbávalo sa udržiavanie štadióna Nou Camp," doplnil Reverter.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona