Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nenásytný, sebecký. Manchester má blázna s víťaznou mentalitou

Už je to desať rokov, čo Roy Keane debutoval v pozícii televízneho experta. Niekdajší kapitán Manchestru United však po konci úspešnej kariéry najskôr odmietal kamery a svetlá.

10.09.2021 17:55
ronaldo manchester futbal Foto: ,
Cristiano Ronaldo v drese MUFC v decembri 2006.
debata (1)

„Radšej pôjdem k zubárovi ako by som mal debatovať s ľuďmi, ktorí nemajú páru, o čom hovoria a snažia sa to predať ľuďom pri televízoroch,“ vravel Keane v roku 2011.

Postupne názor zmenil. Jeho prejav v štúdiu je rovnako nekompromisný, ako počínanie na futbalovom trávniku.

Buď vám jeho poznámky od podlahy sedia alebo nevoňajú. Nič medzi tým nie je.

Avšak kolegovia z novej brandže si pred dvoma týždňami všimli neuveriteľnú vec. Keane bol koncom augusta prvýkrát v štúdiu Sky Sports šťastný a neskrýval to.

Dôvod?

Návrat Cristiana Ronalda do Manchestru United a jeho debut v sobotnom súboji Premier League doma proti Newcastlu.

Man United Ronaldo MUFC Čítajte viac Ronaldo súhlasil so znížením platu. I tak bude zarábať najviac

„Máme krásnu minulosť. Verím, že taká bude aj budúcnosť. Mám radosť, po dvanástich rokoch som sa vrátil domov. Je to správne a dobre načasované rozhodnutie. Som pripravený naďalej písať históriu. Neviem sa dočkať, keď vybehnem na trávnik,“ povedal Ronaldo v rozhovore pre klubovú televíziu.

Neprišiel oddychovať

Každý klub prežíva vzostupy a pády. Niekoľko rokov sa drží na vrchole, potom sa istý čas škriabe späť nahor z priemeru.

United sa po odchode Ronalda v roku 2009 a legendárneho kouča Alexa Fergusona o štyri roky neskôr snažia vrátiť späť do kategórie Ašpirant na anglický titul.

„Neprišiel som sem oddychovať. Predtým to bolo skvelé, vyhrávali sme trofeje. Vrátil som sa a chcem to zažiť znova. Vyhrať všetko, čo sa dá. So spoluhráčmi sme pripravení urobiť krok vpred,“ odkázal súperom Ronaldo.

Na Old Trafforde strelil 118 gólov v 292 stretnutiach a získal desať trofejí. Trikrát vyhral anglický titul, raz sa tešil z triumfu v Lige majstrov.

Rovnaký počet pohárov získali United aj po jeho odchode. Premier League ovládli dvakrát, triumfovali v Európskej lige. V najprestížnejšej súťaži si raz zahrali finále, v sezóne 2010/2011 podľahli Barcelone 1:3.

Odvtedy sa len dva razy dostali do štvrťfinále, trikrát sa do Ligy šampiónov ani neprebojovali.

„Je to najlepší hráč na svete. Poznáme sa veľmi dobre, bude to pre mužstvo obrovská vzpruha,“ usmieval sa tréner Manchestru Ole Gunnar Solskjaer.

„S Olem sme spolu hrávali. Teraz už je náš vzťah hráč – tréner. Som pripravený spraviť čokoľvek, o čo ma požiada,“ reagoval Ronaldo.

Zmenil svoju hru

Druhý debut v červenom drese po osemnástich rokoch znova absolvuje s číslom sedem na drese. Uvoľnil mu ho uruguajský útočník Edinson Cavani.

Tridsaťšesťročný Ronaldo však už nebude Divadlo snov baviť kľučkami popri autovej čiare. Skôr by mal plniť rolu hrotového útočníka a starať sa najmä o gólovú produkciu United.

"Jeho štýl je iný, ako keď z Old Traffordu odchádzal. Je tam trochu nostalgie, ale bez ohľadu na ňu Ronaldo vracia United medzi tímy, ktoré môžu získať titul.

Popri Liverpoole, Manchestri City a Chelsea to nebude mať ľahké. Ronaldo však môže favoritov postreliť do ramena," radoval sa niekdajší obranca United Gary Neville.

Portugalská legenda prestúpila v závere letného prestupového obdobia z Juventusu za 20 miliónov eur. Vyhrala na klubovej i individuálnej úrovni všetko, čo sa dalo. Podľa Keana to môže mať na jeho milovaný klub blahodárne účinky.

"Je to hráč svetovej extratriedy. Chce vyhrať veľké trofeje, nie Ligové poháre či FA Cupy. Ronaldo je blázon do fyzickej prípravy a víťaz. Ukázal inteligenciu, s pribúdajúcim vekom upravil svoju hru. Jeho hlad sa nikdy neskončí.

Cristiano je sebecký, nenásytný, bez chuti oddychovať. Verím, že prenesie víťaznú mentalitu aj na spoluhráčov. Mnohí z nich to potrebujú ako soľ," dodal šťastný Keane.

Cristiano Ronaldo absolvuje premiéru po návrate do Manchestru United v sobotňajšom zápase Premier League proti Newcastlu United.

Duel však pravdepodobne začne na lavičke náhradníkov. „V určitom okamihu bude určite na ihrisku,“ potvrdil tréner MUFC Ole Gunnar Solskjaer.

Hlavný tréner uviedol, že portugalský krídelník je pripravený hrať, keďže absolvoval predsezónnu prípravu s Juventusom Turín a odohral septembrový zápas kvalifikácie MS proti Írsku.

Ronaldo v ňom strelil 110. a 111. reprezentačný gól a stal sa svetovým rekordérom. V závere zápasu otočil výsledok z 0:1 na 2:1 pre domácich a osamostatnil sa na čele historického rebríčka od Iránca Aliho Daeiho. Ten dal v najcennejšom drese 109 gólov.

Solskjaer očakáva, že Ronaldo bude hrať na najvyššej úrovni až do svojich 40 rokov, podobne ako legenda United Ryan Giggs.

(tasr/ap)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Manchester United