Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teším sa na Škriniara. Hoci rád berie loptu aj s nohami

Vypýtal si ho tréner Spezie Thiago Motta. Niekdajší futbalista FC Barcelona, Interu Miláno či Paríža SG posvätil výmenu hráčov s Empoli.

20.08.2021 22:07
SR Poprad futbal FL 13. kolo Prešov Žilina Mráz Foto: ,
Samuel Mráz v drese Žiliny počas sezóny 2017/18.
debata (2)

Ocitol sa v nej aj Samuel Mráz (24). Odchovanec Senice má radosť, že po sérii hosťovaní podpísal trojročnú zmluvu s tímom Serie A.

„Nie je ľahké po každej sezóne trhať väzby, ktoré ste si vytvorili,“ vraví rodák z Malaciek pred víkendovým štartom najvyššej talianskej súťaže.

Prekvapila vás ponuka zo Spezie?

Ani nie. Je ale pravda, že to prišlo rýchlo a ešte rýchlejšie sme sa dohodli. Bola to hráčska výmena, ale mám radosť, že si znova zahrám Serie A.

Chcel vás tréner Motta. Ako sa cítite v novom prostredí?

Zatiaľ sa mi tu veľmi páči. Kouč získal množstvo trofejí, pôsobil vo veľkokluboch. Aj jeho osobnosť ma presvedčila, aby som do Spezie prišiel. Má môj rešpekt, ale on sa na nič nehrá. Chce odo mňa góly i zapájanie sa do medzihry.

Mám pomáhať mužstvu tým, že podržím loptu chrbtom k bránke. Vyhrali sme pohárový zápas, nastúpil som v základnej zostave, vládla vzájomná spokojnosť.

Serie A však bude náročnejšia, ako pohárový duel proti mužstvu z nižších poschodí…

Určite. Máme v tíme viacero nových hráčov. Potrvá, kým si to sadne. Musíme sa na to pripraviť herne i psychicky. Máme v tíme viaceré zaujímavé mená.

Porovnávali vás s Alvárom Moratom kvôli rýchlosti a výskoku. Potešilo vás to?

Pravdaže. Keď si pozrieme, kde všade hral, netreba ďalší komentár. Keby som sa k nemu aspoň priblížil, bolo by to skvelé.

Ako blízko ste boli k prestupu do Slovana Bratislava?

Absolvoval som prípravu s Empoli. Čakali sme na ponuky. Komunikoval som so Slovanom aj s trénerom Vladimírom Weissom. Ako keby však v závere rokovaní od toho dávali ruky preč.

Vyzeralo to, že začnem v Empoli, ale nakoniec prišla Spezia. Mám radosť, v kádri je dostatok skúseností i mladej krvi. Radi by sme sa zachránili v Serie A.

Držíte palce Slovanu i Žiline v európskych pohároch?

Jasné, sledujem ich. Je obdivuhodné, čo Žilinčania predvádzajú. Sú veľmi mladí, ale hrajú ako starí mazáci. Radosť pozerať sa. Nečudujem sa tomu. Pozeral som aj zápasy Slovana. Verím, že urobí dobrý výsledok a pomôže slovenskému futbalu i koeficientu.

Samuel Mráz v drese Žiliny počas sezóny 2017/18. Foto: TASR, František Iván
SR Poprad futbal FL 13. kolo Prešov Žilina Mráz Samuel Mráz v drese Žiliny počas sezóny 2017/18.

Pred tromi rokmi sme sa rozprávali po vašom premiérovom góle v Serie A. Odvtedy ste prešli viacerými hosťovaniami. Aké je sa stále sťahovať z miesta na miesto?

Neustále ste v neistote. Nie je ľahké po každej sezóne trhať väzby, ktoré ste si vytvorili. Na prvé hosťovanie z Empoli som chcel ísť. Túžil som hrať, nechcelo sa mi sedieť na lavičke. Časom som si uvedomil, že som mohol byť trpezlivejší a počkať si na to, kým dozriem vo veľkom futbale.

Každému je dobre, keď má svoje zázemie. Ak sa hráč cíti doma dobre, má čistú hlavu, potom hrá aj lepšie na ihrisku. Nie sme stroje. Preto sa teším, že som v Spezii podpísal zmluvu na tri roky. Rád by som sa tu zabýval.

Okrem talianskeho Crotone, ste boli aj Dánsku i poľskom Lubine. Aké skúsenosti ste si odtiaľ doniesli do nového mužstva?

Všetky hosťovania mi niečo dali. Spoznal som iné kultúry i rozdiel v mentalite. Odohral som ťažké súboje, spoznal dobrých ľudí. Bröndby bolo skvelé. Tam som si zvykol za týždeň. Ľudia, futbal, Kodaň – všetko super. Užil som si to. Škoda, že si na mňa neuplatnili opciu.

Začala sa pandémia a všetko padlo. Poľsko je nám podobné, nie je to až taká zmena oproti Slovensku. V Taliansku to poznám, nie je mi to cudzie. Splnilo sa mi želanie. Chcel som si zahrať ešte v Serie A.

Tešíte sa na súboj proti Interu Miláno a Milanovi Škriniarovi?

Ešte som sa nepozeral, kedy to bude (1. decembra, pozn.). Teším sa, samozrejme. Je to skvelý chalan a ikona Interu.

Russia Poland Slovakia Euro 2020 Soccer škriniar Čítajte viac Ostatní chcú, Škriniar nechce. Čoskoro mu na stole pristane pero a papier

Prepáčite kamarátovi zo Žiliny, keď loptu vezme aj s vašimi nohami?

Čo k tomu povedať? (smiech) Miňo to má rád, to je fakt. Na ihrisku sme súperi, po záverečnom hvizde si podáme ruky. V decembri sa porozprávame o tom, ako to dopadlo.

A čo reprezentácia? Strelec z talianskej ligy by sa slovenskému tímu zišiel…

Urobím maximum, aby som sa znova v národnom tíme predstavil. Je to najväčšia česť, akú môže futbalista zažiť. Musím však zostať zdravý a ukázať sa v klube. Ak budem úspešný, potom je to na tréneroch.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #futbal #Serie A #Samuel Mráz #Spezia