Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kríza po pandémii? Futbal ešte viac ohýbajú milióny

Milí diváci! Je futbalovou ikonou na celom svete. Poctil nás tým, že si obliekol dres parížskeho Saint-Germain. Získal šesť Zlatých lôpt a množstvo klubových trofejí. Prosím, privítajte na našom štadióne nové číslo 30...

16.08.2021 20:00
Lionel Messi Foto: ,
Lionel Messi v Parku princov.
debata (1)

Keď v sobotu večer hlásateľ v Parku Princov zakričal krstné meno Leo, ikonický futbalový stánok sa zachvel. Z jeho útrob sa ozvalo zborové: Messi!

Celé sa to zopakovalo tri razy. Za ten čas Argentínčan vyskočil na pripravené pódium. Pozdravil sa s novými hráčmi PSG. A tisícom priaznivcov sľúbil, že sa na novej scéne chystá pokračovať v starých zvykoch.

Teda, vyhrávať všetko, čo sa bude dať.

Lionel Messi pri privítaní v Parku princov Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi máva fanúšikom v Parku princov.

Hoci za tento prestup nedostala Barcelona ani cent, bol najväčší počas tohto leta a zrejme aj tých predošlých.

V huriavku natešenej parížskej metropoly akoby ešte zosilnel prekvapujúci fakt. Korona-nekorona, svetové veľkokluby naďalej míňajú desiatky miliónov eur, lámu rekordy a dementujú informácie o striedmejšom prestupovom trhu.

„Silní rôznymi spôsobmi využili šancu upevniť si svoje postavenie,“ tvrdí Tim Bridge, riaditeľ Deloitte's Sports Business Group pre BBC.

Pohľad cez čísla

Toto leto tvrdí muziku Paríž. Podľa portálu Transfermarkt priviedol 25 hráčov, z pätice najcennejších posíl boli až štyria zadarmo. Okrem Messiho aj Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum a Gianluigi Donnarumma.

Zároveň má na starosti aj štvrtý najdrahší prestup – Achrafa Hakimiho kúpil z Interu Miláno za 60 miliónov eur.

„Vždy sa na veci pozeráme cez čísla i ako priaznivci klubu. Podnikáme kroky len v prípade, že sa nám to pozdáva a sme schopní to zaplatiť. Keby sme na Messiho nemali, nebol by tu,“ reagoval prezident PSG Nasser Al-Khelaifi na otázku, či nemá obavy z porušenia pravidiel Finančného Fair Play (FFP).

Paríž vítal Lionela Messiho Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi pózuje so svojím dresom a...

O tom však trochu neskôr, späť k investíciám anglických klubov.

Hakimiho transfer je jediný, ktorý sa vtesnal do elitnej pätice nákupov ostatných týždňov. Zvyšné štyri majú na starosti dlhoroční hegemóni.

Členovia veľkej anglickej šestky obrábajú najväčšie a najúrodnejšie polia, čo dobre vie konkurencia doma i za hranicami. Preto za hráčov platia viac, ako by to bolo v prípade mužstiev mimo Premier League.

Platový strop, daň z luxusu

Manchester City prelomil rekord a zaplatil najvyššiu čiastku v rámci súťaže. Jacka Grealisha z Aston Villy kúpil za 117,5 miliónov eur. O dva a pol milióna lacnejší bol návrat Romela Lukaka do Chelsea, za 85 miliónov prišiel do Manchestru United Jadon Sancho.

„Grealishov prestup napumpoval do stroja potrebné milióny a spustil domino efekt. Tie peniaze putujú z klubu do klubu a z toho vzniknú transfery,“ pokračuje Bridge.

Aké v budúcnosti budú?

„Dráha spomínaného domina je a aj bude kratšia ako pred krízou. Časom sa dostane ku klubom, ktoré budú tie peniaze potrebovať na prežitie. Namiesto ďalšej investície si ich odložia na nutné výdavky a kruh sa uzavrie,“ vysvetľuje Bridge.

Francúzsko Futbal liga Brest PSG Mbappé Čítajte viac Je za tým Messi? Hviezdny útočník žiada odchod z Paríža

Otázne však je, či domino vytvorené Manchestrom City, Chelsea či PSG bude v rámci pravidiel, ktoré dodržiavajú ich chudobnejší konkurenti.

Od roku 2009 na to dáva pozor FFP. Počas pandémie povolila uzdu a dovolila majiteľom vložiť do klubov viac peňazí, aby ich uchránila pred dopadom krízy.

Výsledok? Bohatší bohatnú, chudobnejší majú viac problémov.

„Pravidlá FFP sú nejednoznačné. Ak máte dobrého právnika, môžete si ich ohnúť podľa svojej potreby. Potom sa to skončí na súde, kde UEFA spory často prehráva,“ tvrdí expert Sky Sports Kaveh Solhekol.

FFP je síce dobrá, ale deravá myšlienka. Preto šéf UEFA Aleksander Čeferin zvažuje nielen generálnu opravu celého systému, ale aj platový strop a daň z luxusu pre kluby.

Pomôže to?

Najdrahšie prestupy tohto leta
Jack Grealish 25 stredopoliar Aston Villa Man. City 117,5
Romelu Lukaku 28 útočník Inter Chelsea 115
Jadon Sancho 21 krídelník Borussia Dortmund Man. United 85
Achraf Hakimi 22 obranca Inter Paríž SG 60
Ben White 23 obranca Brighton Arsenal 58,5
// pozn.: meno, vek, post, bývalý a súčasný klub, prestupová čiastka//
1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #futbal #financie #prestupy