Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozum prebil peňaženku. A Paríž nakúpil najlepšie v histórii

Stokrát dieťaťu či dospelému poviete, aby sa poučili z chýb niekoho druhého. Máloktorí sa toho držia. Spomenú si na to až vtedy, keď sa popália na vlastnej chybe.

15.07.2021 13:19
Achraf Hakimi Foto: ,
Achraf Hakimi.
debata (1)

Aj parížskemu Saint-Germain v ostatných rokoch prízvukovali, že s takými prestupovými čiastkami to nemôže ísť donekonečna. Ani vtedy, keď máte za sebou katarské petrodoláre. Stovky miliónov sem, stovky tam.

A výsledok?

Nulový. Tuhý boj o titul v minimálne vyrovnanej lige, žiadna európska trofej, zdvihnutý varovný prst.

Priviedli lídrov i víťazov

Zdá sa, že koronakríza i pády vrátili francúzsky veľkoklub na zem. V ostatných mesiacoch pohli rozumom. Monitorovali situáciu okolo hráčov, ktorým sa končia zmluvy.

Podarilo sa im zlanáriť legendu, najlepšieho hráča majstrovstiev Európy, kapitána Holandska i bývalého spoluhráča Milana Škriniara.

Všetkých priviedli – v porovnaní s predošlými prestupmi PSG i trendu na futbalovom trhu – za drobné. Sedemdesiatšesť miliónov eur je pre klub spod Eiffelovej veže minimálnou položkou.

Sergio Ramos Čítajte viac Paríž víta jedného z najlepších hráčov éry. Ramosovi splnil to, čo Real nie

Pri pohľade na menoslov – Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma, Georginio Wijnaldum a Achraf Hakimi – je to fantastický obchod.

„Najlepší v histórii PSG,“ pritakal francúzsky denník L'Équipe.

Paríž má na európskej scéne už dekádu najvyššie ambície. Dá sa povedať, že s výnimkou lanského prehratého finále Ligy majstrov vždy zlyhal. Tento rok už nechce históriu zopakovať.

„Priviedli sme pravých víťazov a lídrov svojich mužstiev. Verím, že nás vhodne doplnia a vytvoríme tím schopný uspieť na európskom poli,“ povedal prezident PSG Nasser Al-Khelaifi.

Ramosove lekcie

Zhrnuté do jednej stručnej vety: Chceme vyhrať Ligu majstrov! S rovnakými pohnútkami prišiel do klubu Sergio Ramos. Keby tomu neveril, neprišiel by.

„Som tu preto, aby sme vyhrávali trofeje – doma i v Európe. Máme tu káder, ktorý vie, ako na to. Verím tomuto projektu a dúfam, že pomôžem Parížu rásť,“ povedal pre klubovú stránku Ramos.

Sergio Ramos. Foto: TASR/AP, Andrea Comas
Sergio Ramos Sergio Ramos.

Preklad síce nepustí, ale adekvátnejšie slovo ako rásť by v tejto situácii bolo dorásť. PSG ešte potrebuje spraviť posledný krok.

Má v tíme talentovaných mladíkov, skúsených hráčov, ale chýbal mu niekto, kto na medzinárodnej scéne hviezdil pravidelne. Po 16 rokoch v Reale Madrid ide Ramos učiť základy víťaznej mentality do Paríža.

„Je to pre mňa obrovská zmena i každodenná výzva,“ doplnil 35-ročný stopér.

Talent sa chce učiť

Ešte pred ním prišiel do kabíny Georginio Wijnaldum. Tridsaťročný stredopoliar mal našliapnuté do Barcelony. Tá však má so zmluvami i prestupmi veľa roboty. Skladá finančné puzzle a najskôr hľadala miesto pre najdôležitejšiu časť – Lionela Messiho.

„Rokoval som s Barcelonou štyri týždne, ale nikdy sme sa nedostali k finálnej dohode. S Parížom to bolo úplne iné – priame a rýchle. Nezaváhal som,“ porovnávala niekdajšia opora Liverpoolu.

Kapitán Holandska Georginio Wijnaldum na ME 2020. Foto: TASR/AP, Kenzo Tribouillard
Netherlands North Macedonia Euro 2020 Wijnaldum Kapitán Holandska Georginio Wijnaldum na ME 2020.

Priznal, že na tréningu sa mu pozdával aj mladučký Xavi Simons. Osemnásťročný talent vyrastal v barcelonskej akadémii La Masia, ale pred dvomi rokmi odmietol predĺžiť zmluvu a vybral sa na skusy do PSG. Pred touto sezónou ho kouč Mauricio Pochettino vytiahol z juniorky do A-mužstva.

„Má zaujímavé ťahy, chce sa učiť. Potrebuje však ešte nabrať viac skúseností,“ reagoval na Simmonsa argentínsky kormidelník.

Vitaj, najlepší brankár

Najviac – 60 miliónov – zatiaľ Parížania toto leto investovali do Achrafa Hakimiho. O krajného obrancu Interu Miláno mali záujem popredné európske tímy. Bitku s Realom Madrid, Barcelonou či Chelsea vyhral Paríž s prehľadom.

„Po Španielsku, Nemecku a Taliansku je predo mnou ďalšia výzva. Som pyšný, že som členom jedného z najlepších tímov sveta. Máme veľké ambície,“ vyhlásil Hakimi.

Nuž a na záver to najlepšie. Päťročná zmluva s najlepším brankárom Eura 2020 Gianluigim Donnarummom je jackpot. Aký to paradox – klub, ktorý v minulých rokoch investoval viac ako miliardu eur – urobil jeden z najlepších prestupov zadarmo.

"Máme v tíme jedného z najlepších obrancov histórie Ramosa. Talentovaného mladíka Hakimiho.

Gianluigi Donnarumma. Foto: TASR/AP, Mike Egerton
APTOPIX Britain England Italy 2020 Soccer Donnarumma Gianluigi Donnarumma.

Vystužili sme stred poľa Wijnaldumom a ešte k tomu sme dotiahli aj najlepšieho brankára súčasnosti Donnarummu. Odviedli sme dobrú prácu," radoval sa Al-Khelaifi.

Taliana Donnarummu chcel skoro každý, kto má vo vitríne nejaké trofeje a v platovom strope milióny ročne navyše. Dvadsaťdvaročný brankár, ktorý už šesť rokov chytá medzi mužmi, si vybral PSG.

„Som pripravený rásť a získavať ďalšie veľké trofeje,“ doplnil Donnarumma.

Paríž sa na letnom prestupovom trhu zorientoval najlepšie. Trofeje sa však nevyhrávajú s perom v ruke a papierom pred sebou, bojuje sa o ne na ihrisku. V Parku princov to dobre vedia – vďaka cudzím i vlastným skúsenostiam.

Otázka teda znie – premietne sa ďalšie výborné prestupové obdobie PSG konečne do triumfu v Lige majstrov?

Letné posily PSG
Achraf Hakimi 22 Inter obranca 60 miliónov
Danilo Perreira 29 Porto stredopoliar 16 miliónov
Georginio Wijnaldum 30 Liverpool stredopoliar zadarmo
Sergio Ramos 35 Real Madrid obranca zadarmo
Gianluigi Donnarumma 22 AC Miláno brankár zadarmo
Xavi Simons 18 PSG U19 stredopoliar zadarmo

Meno, vek, bývalý klub, post, prestupová čiastka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž St. Germain #Sergio Ramos #Gianluigi Donnarumma #Achraf Hakimi #francúzska liga