Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opora bundesligistu hrala pod zmeneným menom a je o rok staršia

Útočník Silas Wamangituka z nemeckého futbalového klubu VfB Stuttgart v utorok prezradil, že jeho pravé meno je Silas Katompa Mvumpa a v skutočnosti je o rok starší, ako doteraz uvádzal.

08.06.2021 16:20 , aktualizované: 17:11
Silas Wamangituka Foto: ,
Silas Wamangituka (vľavo) v drese Stuttgartu v súboji s Davidom Alabom z Bayernu.
debata

Futbalista o danej skutočnosti informoval vedenie svojho zamestnávateľa a uviedol, že sa stal obeťou machinácií jeho predchádzajúceho agenta.

„Ostatných niekoľko rokov som žil v neustálom strachu, obával som sa tiež o svoju rodinu v Kongu. Priznať pravdu bolo pre mňa mimoriadne ťažké,“ uviedol útočník.

Rodák z Kinshasy pozval na skúšku belgický klub Anderlecht Brusel v roku 2017. Hráč mal mať 18 rokov, no v skutočnosti bol o rok starší.

Belgičania mali záujem ho angažovať, no odporučili mu, aby sa vrátil do vlasti ešte pred ukončením platnosti víz a vrátil sa po získaní nových.

Vtedajší futbalistov agent mu však povedal, že ak sa vráti z Belgicka do Afriky, späť sa už nedostane.

"Silas bol veľmi mladý, neskúsený a sám, preto vložil dôveru do rúk agenta, ktorého spoznal ešte v Kongu. Potom sa už na ňom stal závislý.

V Paríži žil s agentom, ktorý ho odstrihol od okolitého sveta. Silas nikdy nemal prístup k svojmu účtu či k dokumentom," uvádza sa v stanovisku nemeckého Stuttgartu, ktorý sa rozhodol neprijať sankcie voči svojmu útočníkovi.

Agent totiž hráčovi zariadil zmenu identity a dátum narodenia zmenil zo 6. 10. 1998 na 6. 10. 1999.

Africký futbalista prišiel do Európy v roku 2017 a napokon hral vo Francúzsku za tím Olympique Alés v nižšej súťaži, potom prestúpil do druholigového tímu FC Paríž.

Tam sa mu strelecky darilo, preto si ho vyhliadli Nemci a od augusta 2019 je hráčom VfB Stuttgart. Bundesligový účastník už získal z Afriky pôvodné dokumenty svojho hráča a kontaktoval aj Nemeckú futbalovú federáciu (DFB).

Situácia by nemala ohroziť jeho ďalšie pôsobenie v klube, keďže jeho licencia stále platí.

„Silas zostáva hráčom a osobou, ktorá sa v Stuttgarte dostala do sŕdc fanúšikov aj spoluhráčov. Stal sa obeťou a mi ho budeme chrániť,“ uviedol športový riaditeľ nemeckého klubu Sven Mislintat.

Dvadsaťjedenročný Silas Wamangituka, po novom však už 22-ročný Silas Katompa Mvumpa, v sezóne 2020/2021 odohral za Stuttgart v I. bundeslige 25 duelov a strelil v nich 11 gólov, čím sa stal druhým najlepším kanonierom tímu.

V novembri, decembri a februári ho dokonca vyhlásili za najlepšieho nováčika súťaže.

debata chyba
Viac na túto tému: #VfB Stuttgart #Silas Wamangituka