Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhá šanca za babku. Francúzsku vládne lacný bazár, prekonal aj PSG

Spomeniete si ešte na jednu z najväčších hviezd futbalových majstrovstiev Európy 2016 Renata Sanchesa?

26.05.2021 18:00
Lille Foto:
Hráči Lille oslavujú titul.
debata

Silný chlapík s dlhými dredmi. Nepriechodný defenzívny stredopoliar. Hviezda víťazného portugalského výberu na šampionáte vo Francúzsku.

Odvtedy však toho veľa nenahral. Vinou zranení, série zlých rozhodnutí i podrezaného jazyka. Ešte šťastie, že pred dvomi rokmi vymenil jagavý nemecký veľkoobchod za francúzsky bazár.

V Mníchove totiž Sanchesa nepotrebovali, ale v Lille zájdeného rodáka z Lisabonu vyleštili do krásy. Tak parádne, že klub i talent oslavujú nečakaný francúzsky titul.

„Sanches prebudil spomienku na svoje niekdajšie výkony. Neplašil sa, našiel správne riešenia, diktoval tempo hry,“ chválil 23-ročného hráča France Football.

Christophe Galtier Čítajte viac Hráči Lille to dokázali. Zosadili z trónu milionárov z Paríža

Talenty aj veteráni

Z biznis modelu Lille by si mohli brať príklad nielen ich futbaloví konkurenti. Po víkende štvornásobný francúzsky šampión v posledných rokoch predával v stovkách miliónov eur.

Výhodný predaj je však iba jeden krok k úspechu. Lille vie, ako spraviť aj tie nasledujúce. Trebárs správne investovať.

Burak Yilmaz oslavuje zisk titulu s Lille. Foto: SITA/AP, Lewis Joly
Burak Yilmaz Burak Yilmaz oslavuje zisk titulu s Lille.

Určite si zapíšte meno Jonathan David. Ak rodák z Brooklynu reprezentujúci Kanadu zostane zdravý, Lille na ňom znova zbohatne. Dvadsaťjedenročný strelec prišiel vlani z Genku za 27 miliónov, vo francúzskej lige strelil trinásť gólov.

Kupovať mladíkov, ktorých potom predáte za dvoj-trojnásobok kúpnej ceny – to nie je nič nové. Lille sa však nebojí dať šancu aj veteránom, väčšinou za babku. Žiadne veľké sľuby ani zmluvy.

Burak Yilmaz prišiel vlani zadarmo, v 35 rokoch bol najlepším strelcom tímu (16 gólov). José Fonte ťahá v Lille už tretiu sezónu. V decembri oslávi 38. narodeniny, ale v Ligue 1 nie je veľa lepších stopérov.

Neymar Čítajte viac Real? Návrat do Barcelony? Neymar zostáva verný Parížu

Premrhaný talent?

Druhú šancu dostal aj Sanches. V závere augusta 2019 sa skončilo jeho trojročné trápenie v Bayerne. Naskočil do 53 zápasov, vo väčšine prípadov z lavičky. Odohral len 1809 minút. Viac bol u lekára ako na ihrisku.

„Mrzí ma to, ale momentálne máme v mužstve lepších hráčov,“ povedal vtedajší kouč Bayernu Niko Kovač na adresu Sanchesa. „Nechceli ma tam. Počúval som reči o tom, že som premrhaný talent,“ kontroval Sanches.

V lete 2017 sa vybral na hosťovanie do Premier League, ale aj to bol krok vedľa, Swansea zostúpila. „Sedel som v byte, sledoval, ako celý deň leje a rozmýšľal, že moja kariéra ide od desiatich k piatim,“ lamentoval Sanches.

Hráči Lille oslavujú gól. Foto: SITA/AP, Lewis Joly
Burak Yilmaz Renato Sanches Hráči Lille oslavujú gól.

Našťastie, o rok sa ozvalo Lille. A vyzerá to tak, že 20-miliónovú investíciu spláca Sanches tým správnym spôsobom. Chýrny futbalový bazár zo severu Francúzska aj vďaka nemu pokoril bohatierov z Paríža či Monaka.

Predsa však má jednu chybu. Svoj najlepší tovar dlho neudrží. Najlepší hráči ho berú ako prestupnú stanicu. Hoci bude Lille v nasledujúcej sezóne obhajovať titul a zahrá si aj Lige majstrov, v kádri zrejme nezostane kameň na kameni. Záujem je o viacerých, aj o Sanchesa.

Šikovný Portugalčan sa momentálne hotuje na ME 2020. Na predošlom šampionáte jeho hviezda zažiarila a po ňom skoro úplne zhasla. Snáď sa podobný scenár nebude opakovať aj druhýkrát. Bola by to škoda.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSC Lille #Renato Sanches