Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obrovské pokuty. Superligistov vyjdú zajačie úmysly veľmi draho

Deväť z dvanástich futbalových klubov sa už aj formálne vzdalo svojej účasti v neúspešnom projekte európskej Superligy.

07.05.2021 20:04
Superliga, šály Foto: ,
Šály anglických futbalových veľkoklubov, ktoré majú pôsobiť v elitárskej lige.
debata

Zároveň uzavreli s Európskou futbalovou úniou (UEFA) dohodu o finančnom postihu za ich pôvodný plán vytvoriť nezávislú elitnú súťaž.

Dohodu odmietli Real Madrid, FC Barcelona i Juventus Turín a preto budú podľa piatkového stanoviska UEFA čeliť disciplinárnemu konaniu. Hrozí im aj vyradenie z Ligy majstrov.

Šesť anglických klubov, oba milánske tímy a Atletico Madrid súhlasili, že sa vzdajú sumy v hodnote 5% príjmu za účasť v budúcej sezóne európskych pohárov v prospech UEFA.

Zároveň strešnej organizácii európskeho futbalu odovzdajú v rámci takzvaného gesta dobrej vôle súhrnnú sumu 15 miliónov eur pre detský a mládežnícky futbal.

Taliansko škriniar olo Inter Atalanta Čítajte viac Superligu spískali dlžníci. Škriniar môže byť ich rukojemníkom

Taktiež sa zaviazali akceptovať pokutu 100 miliónov eur, ak budú v budúcnosti pokračovať v rokovaniach o účasti v neautorizovaných súťažiach a 50 miliónov eur ak porušia ďalšie záväzky voči UEFA, vyplývajúcich zo zmluvy.

"Sú to významné prostriedky, ktoré od daných klubov dostaneme, ale nič z toho nezostane v UEFA. Všetko sa investuje do mládežníckeho a amatérskeho futbalu a odovzdá lokálnym komunitám v celej Európe, vrátane Veľkej Británie.

Tieto kluby si rýchlo uvedomili svoju chybu a vykonali kroky na preukázanie svojej ľútosti a k vytvoreniu budúcich záväzkov voči európskemu futbalu. To sa však nedá povedať o kluboch, ktoré naďalej zostávajú v takzvanej Superlige.

UEFA sa teraz nimi bude musieť zaoberať, citovala agentúra AP prezidenta UEFA Aleksandra Čeferina.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Európska Superliga