Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší prešľap v Herthe, vyhodila aj Lehmanna. Môže za to tento rasistický text

Nemecký futbalový klub Hertha Berlín, v ktorom pôsobí slovenský reprezentačný obranca Peter Pekarík, odvolal z postu člena správnej rady niekdajšieho brankára Jensa Lehmanna.

05.05.2021 21:12
Jens Lehmann Foto: ,
Jens Lehmann.
debata (13)

Dôvodom je rasistická textová správa, ktorú poslal niekdajšiemu krajnému bekovi či stredopoliarovi nemeckého národného tímu Dennisovi Aogovi.

Ten aktuálne pracuje ako analytik televíznej stanice Sky a v utorok večer pokrýval odvetu semifinále Ligy majstrov medzi Manchestrom City a Parížom Saint-Germain.

V spomenutej správe cez platformu WhatsApp sa Lehmann pýtal Aoga, či „zapĺňa kvótu čiernej osoby“. Aogo, ktorý hráčsku kariéru ukončil vlani po pôsobení v Hannoveri, je pritom tmavej farby pleti.

„Wow, myslíš to vážne? Táto správa pravdepodobne nebola určená mne,“ napísal Aogo na instagrame a priložil aj snímku obrazovku svojho mobilného telefónu.

Lehmann sa potom Aogovi ospravedlnil za „dojem“, ktorý v ňom správa vyvolala.

Doplnil tiež, že Aogo je vo svojej novej pracovnej pozícii rešpektovaný a pod pojmom kvóta myslel Aogom zvyšovanú sledovanosť prenosov.

Zaujímavosťou je, že Lehmann tiež pre Sky pracoval ako analytik, no podľa výkonného viceprezidenta televízie pre oblasť Nemecka Charlyho Classena už od stredy pracovať pre tento kanál nebude.

A prišiel už aj o post v správnej rade Herthy, v ktorej v máji 2020 nahradil Jürgena Klinsmanna.

„Jeho vyjadrenia ani okrajovo nekorešpondujú s hodnotami klubu Hertha BSC. Dištancujeme sa od akejkoľvek formy rasizmu,“ uviedol prezident berlínskeho mužstva Werner Gegenbauer.

Ukončenie pôsobenia Lehmanna v Herthe uvítal aj brankár tohto bundesligistu Alexander Schwolow.

„Náš klub Hertha má isté hodnoty. A tie sa v uvedenej správe neodrazili. Myslím si, že tento krok klub musel spraviť,“ povedal Schwolow.

V štruktúrach Herthy nejde o prvý „prešľap“ niektorého z jeho zástupcov." V úvode apríla prišiel o prácu maďarský tréner brankárov Zsolt Petry za xenofobické vyjadrenia, keď v periodiku Magyar Nemzet kritizoval maďarského brankára Pétera Gulácsiho z konkurenčného Lipska za to, že stojí za manželstvami gayov a podporuje práva LGBT komunity.

Berlín, Hertha Čítajte viac Hertha vyhodila trénera brankárov. Môžu za to vyjadrenia v maďarskej tlači

„Neviem, čo spôsobilo, že Péter obhajuje homosexuálov, transvestitov a ľudí s inými rodovými identitami. Na jeho mieste by som túto tému nerozvíjal,“ uviedol vtedy Petry a poznamenal tiež, že „väčšina obyvateľov Maďarska nesúhlasí s Gulácsiho liberálnymi názormi na "dúhové rodiny“."

Petry v článku kritizoval aj európsku imigračnú politiku slovami:

„Nedokážem pochopiť, ako hlboko Európa morálne klesla. Imigračné pravidlá sú manifestáciou morálneho úpadku. Európa je kresťanský kontinent. Je ťažké pozorovať morálny úpadok, ktorý sa prehnal naprieč kontinentom.“

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hertha berlín #Jens Lehmann #Dennis Aogo