Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Z tribún počul, že je drevený. Ak sa Škriniarovi ozve Anglicko, pôjde

Krídelník s rýchlymi nohami. Tvorca hry s očami aj vzadu. Prototyp moderného stopéra s neohrabanou technikou.

04.05.2021 06:00
Taliansko Futbal liga Inter Miláno Škriniar Foto: ,
Milan Škriniar (vpravo) v drese Interu Miláno.
debata

Pre Jaroslava Mihalíka, Jakuba Paura a Milana Škriniara je Žilina osudovým mestom. Pred takmer desiatimi rokmi pri Váhu vytvorili nebezpečnú i nerozlučnú futbalovú trojicu.

Pod Dubňom sa vtedy rozhodli dať šancu mladíkom medzi harcovníkmi a počkať, kedy sa im to vráti.

Inter Miláno Čítajte viac Hotovo! Inter so Škriniarom je majster Talianska, z trónu zosadil Juventus

V nedeľu poobede v Žiline zaplesalo nejedno srdce. Škriniar sa stal s Interom Miláno suverénne talianskym majstrom. Dvadsaťšesťročný stopér bol kľúčovým mužom najlepšej defenzívy Serie A. Z 34 ligových kôl odohral 30.

„Je šampiónom so slávnym klubom. Vyrástol z neho výborný futbalista a najmä skvelý chlapec,“ raduje sa niekdajší Škriniarov kouč Juraj Jarábek.

„Sme dobrí kamaráti, veľmi sa teším. Obdivujem jeho nezlomnosť. Bol odpisovaný, ale neprestal na sebe pracovať. Zavrel pochybovačom ústa. Nepočúval ich nadávky, šiel si za svojim snom,“ vraví Paur.

Dole silný, hore úzky

Futbalový sen si vyžaduje malé kroky, veľký talent, obrovské úsilie i kusisko šťastia.

Máloktorý hráč má všetko k dispozícii. Škriniar sa už v mladom veku nebál pozrieť do zrkadla a priznať si nedostatky.

„Upútal ma. Bol vysoký, výborne čítal hru. Nebol veľmi rýchly, ale vynahrádzal to inteligenciou a futbalovou kreativitou. Čím je Škriniar starší, tým je lepší. Presne ako víno,“ chváli Jarábek.

Kariéra Milana Škriniara Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Marec 2013: Spoznávate ich? Stopér Zlatých...

V roku 2013 bol Škriniar na míle vzdialený označeniu – jeden z najlepších stopérov na svete.

Po roku v žilinskom áčku mu vedenie odporučilo hosťovanie. Vtedajší kouč Zlatých Moraviec mal o mladíka záujem.

„Prišiel pracovitý, skromný a dobre vychovaný osemnásťročný chlapec. Mal veľmi silné nohy, ale vrch tela bol úzky a slabý. Na tréningoch nereptal, tvrdo makal,“ spomína Jarábek.

Škriniar to však v klube nemal jednoduché. Z tribún sa ozývali nadávky, prirovnania k drevu. Tento termín sa ujal aj v kabíne Moraviec. Išlo však len o doťahovanie od starších spoluhráčov.

Taliansko futbal Serie A 14. kolo Hellas Inter škriniar Čítajte viac La Gazzetta dello Sport vynáša Škriniara do nebies. Slovák vytvoril rekord

„Doberali si ho, že je drevený. On však medzi starých kozákov zapadol. Získal si ich futbalovosťou i človečinou. Učil sa od starších, ťahal sa s mladými. Niektorí dnešní mladí chlapci si myslia, že úspechy prídu samé. To u Škriniara nehrozí,“ konštatuje Jarábek.

Caprese v žilinskom byte

Po polročnom hosťovaní v Zlatých Moravciach Škriniar zistil, že žilinská loď nabrala iný kurz. Pod vedením kouča Adriána Guľu zapájala do áčka čoraz viac hráčov akadémie. Ťažil z toho nielen on, ale aj dvaja kamaráti – Mihalík a Paur.

"Všetci traja sme sa dali neskutočne dokopy. Všade sme chodili spolu. Napríklad aj na obed. Jedávali sme v mojom byte v Žiline. Robieval som im caprese šalát – mozzarelu s paradajkami.

Bola to pre Miňa taká predpríprava na Taliansko, tam si ho môže vychutnať do sýtosti," smeje sa Paur.

Milan Škriniar Čítajte viac Zmena: Už nie Tottenham, Škriniara chce absolútny gigant zadlžený až po uši

Terajší kapitán Žiliny po návrate Škriniara zaregistroval zaujímavú zmenu. Mladý stopér zistil, že v súbojoch kvôli útlejšej postave zaostáva.

„Čítal hru, vyvážal loptu od vlastnej bránky k tej súperovej, konštruktívne sa do nej zapájal. Keď zosilnel, začal v lige dominovať aj v súbojoch. Vďaka tomu všetkému si ho všimla Sampdoria a sadlo mu to aj v Interi,“ zamýšľa sa Paur.

Fyzično nie je všetko. Aj Škriniar vie, že o úspechu rozhoduje hlava. Akiste pre ňu nebolo ľahké zniesť viac ako päťmiliónovú cenovku, s ktorou začiatkom roka 2016 priletel do Janova.

„Nikdy sa nevzdáva. V Sampdorii najskôr pol roka sedel na lavičke. Potom už bol oporou janovského tímu. O ďalšieho pol roka šiel do Interu. Prispôsobil sa Conteho systému na troch stopérov a je svetová extratrieda,“ pokračuje Paur.

Antonio Conte Čítajte viac Víťazný šprint, vášeň, bozky. Škriniarov tréner už vidí cieľovú pásku

Želá mu ďalšie úspechy i šťastnú ruku. Pri výbere nového pôsobiska alebo predĺženiu zmluvy s Interom.

Terajšia Škriniarovi vyprší o dva roky. Jarábek by mu doprial ešte aspoň jeden veľký prestup.

„Je neskutočné pokojný a skoro všetko rieši futbalovo. Je to drahokam, ktorý všetci chcú. Už nedostane ponuku od slabého klubu. Ak je v Interi spokojný, zostane. Pokiaľ však príde ponuka z Premier League – tak za ňou pôjde,“ uzatvára Jarábek.


Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Inter Miláno #Milan Škriniar