Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Štvordňová bublina spľasla. Superliga nebude, priznal šéf Juventusu

V nedeľu prišli s bombastickou správou, v stredu sklopili uši. Nová futbalová Superliga nakoniec nevznikne.

21.04.2021 06:52 , aktualizované: 20:06
Anfield Road Foto: ,
Transparenty nespokojných fanúšikov Liverpool pred vstupom na Anfield Road.
debata (4)

Potvrdili to viaceré kluby i zainteresovaní funkcionári. V priebehu utorka i stredy z projektu postupne vycúvala drvivá väčšina z účastníkov. Dianie okolo Superligy sledujeme naživo.

Ako prví odišli Angličania

Šesť anglických futbalových klubov potvrdilo, že vystúpi z projektu Európskej Superligy (ESL). Manchester City, Manchester United, FC Liverpool, Arsenal i Tottenham to v utorok krátko pred polnocou uviedli na svojich profiloch na sociálnej sieti twitter a ako posledná sa pridala aj Chelsea.

Po dvoch dňoch od oznámenia plánov na vznik Superligy zostalo z dvanástich zakladajúcich členov v projekte len šesť – Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, AC Miláno, Inter Miláno a Juventus Turín.

Ako však informovali španielske médiá, k odchádzajúcim britským klubom sa zrejme pridajú aj Barcelona a Atletico. „Vzhľadom na tieto okolnosti zvážime možnosti pretvorenia projektu,“ uviedlo vedenie plánovanej súťaže.

Ako prvý odstúpil Manchester City. K tomuto kroku pristúpil po vlne obrovskej kritiky, ktorá sa strhla po oznámení vzniku súťaže, z radov futbalových inštitúcií, predstaviteľov národných líg, hráčov, trénerov, funkcionárov a fanúšikov.

„Manchester City FC môže potvrdiť, že formálne začal s procedúrami vystúpenia zo skupiny, ktorá vyvíjala plány na vznik Európskej Superligy,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia klubu.

„Som nadšený, že môžem privítať City naspäť v európskej futbalovej rodine,“ reagoval prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.

Podobné stanoviská sa objavili aj na sociálnych sieťach ďalších anglických klubov. „Cítili sme, že je dôležité, aby sa náš klub podieľal na vývoji možnej novej štruktúry, ktorá sa snažila lepšie zaistiť finančnú fair play a udržateľnosť a zároveň zvýšiť podporu širšej futbalovej pyramídy,“ uviedol predseda Tottenhamu Daniel Levy.

"Nikdy sme nemali v úmysle spôsobiť taký rozruch a hnev, ale keď prišlo pozvanie do Superligy, nechceli sme zostať pozadu, aby sme zabezpečili ochranu Arsenalu a jeho budúcnosť.

Príjmy futbalových klubov v minulej sezóne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juventus: 397,9 milióna eur.

Na základe toho, že sme v uplynulých dňoch počúvali vás fanúšikov a širšiu futbalovú komunitu, odstupujeme z navrhovanej Superligy. Urobili sme chybu a ospravedlňujeme sa za ňu," uvádza sa v stanovisku Arsenalu.

Chelsea potvrdila, že začala vybavovať formálne náležitosti vystúpenia zo skupiny pripravujúcej Superligu.

„Aký krásny deň pre futbal. Hrajme ďalej, bojujme ďalej, snívajme ďalej. To je hlavný dôvod, prečo to robíme,“ reagoval na správy obranca Manchestru City Benjamin Mendy.

Zvyšná šestica drží spolu

Zostávajúcich šesť členov futbalovej Európskej Superligy zvažuje, ako pretvoriť projekt po odstúpení všetkých šiestich anglických klubov.

Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, AC Miláno, Inter Miláno a Juventus Turín zverejnili v stredu spoločné stanovisko, v ktorom naďalej trvajú na tom, že futbal v Európe potrebuje zmenu.

Radosť futbalistov Realu po druhom góle Barcelone. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Real Madrid, Toni Kroos Radosť futbalistov Realu po druhom góle Barcelone.

V utorok večer sa objavili aj správy o vystúpení Barcelony a Atletica, tie sa však zatiaľ nepotvrdili. "Európska Superliga je presvedčená, že súčasný status quo európskeho futbalu sa musí zmeniť. Navrhujeme novú európsku súťaž, pretože terajší systém nefunguje.

Náš návrh umožní športu vyvíjať sa a zároveň prinesie zdroje a stabilitu pre celú futbalovú pyramídu vrátane pomoci prekonať finančné problémy spôsobené pandémiou. Napriek oznámenému odchodu anglických klubov, ktoré to museli urobiť pre obrovský tlak, sme presvedčení, že náš návrh je plne v súlade s právnymi predpismi.

Taliansko škriniar olo Inter Atalanta Čítajte viac Superligu spískali dlžníci. Škriniar môže byť ich rukojemníkom

Dokázalo to rozhodnutie súdu, ktoré chráni Superligu pred zásahmi tretích strán. Vzhľadom na nové okolnosti pripravíme adekvátne kroky na pretvorenie projektu. Stále chceme ponúknuť fanúšikom najlepšie zápasy a zabezpečiť plán solidarity pre celú futbalovú komunitu," uvádza sa v spoločnom stanovisku šestice zo Španielska a Talianska.

FC Arsenal, FC Chelsea, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham Hotspur sa už myšlienky na účasť v novej súťaži vzdali. Ako posledná to za dramatických okolností oficiálne potvrdila londýnska Chelsea.

Pred domácim stretnutím najvyššej anglickej súťaže s Brightonom sa napriek opatreniam zhromaždilo pred štadiónom Stamford Bridge približne 1000 fanúšikov.

Proti zámeru protestovali transparentmi „Odpočívaj v pokoji futbal 1863–2021“, „Vytvorený chudobnými, ukradnutý bohatými“, „Chceme naše chladné večery v Stoke“ či „Roman sprav správnu vec“, ktoré adresovali majiteľovi klubu Romanovi Abramovičovi.

Priaznivci zablokovali tímový autobus a upokojiť sa ich snažil bývalý dlhoročný brankár a súčasný technický poradca Petr Čech. Žiadal o čas, kým sa všetko vyjasní, a o uvoľnenie cesty autobusu, priaznivci ho označili za „zradcu“.

„K Európskej Superlige sme sa pripojili koncom minulého týždňa. Teraz sme mali čas všetko dôkladne zvážiť a rozhodli sme sa, že naše pokračovanie v projekte by nebolo v najlepšom záujme klubu, fanúšikov ani širšej futbalovej komunity,“ napísala Chelsea v oficiálnom vyhlásení.

Kroky anglických klubov uvítal prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin: "Je obdivuhodné priznať si chybu a tieto kluby urobili veľkú chybu.

Sú však naspäť a viem, že majú čo ponúknuť nielen v našich súťažiach, ale celému futbalu v Európe. Znovu vybudujeme jednotu a spolu pôjdeme ďalej."

Prezident UEFA Aleksander Čeferin. Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Aleksander Čeferin Prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Na odstúpenie Liverpoolu zatlačili hráči na čele s kapitánom Jordanom Hendersonom. On, ale aj Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson, James Milner, Alisson Becker, Virgil van Dijk, Thiago Alcantara a Curtis Jones zverejnili na twitteri:

„Nepáči sa nám to a nechceme to. Toto je náš kolektívny postoj.“ Ideu predtým kritizovali aj tréner Jürgen Klopp či tréner City Pep Guardiola.

Experti Sky Sports Jamie Carragher a Gary Neville sa zhodli, že majitelia ich bývalých klubov FC Liverpool a Manchester United musia odísť.

Výkonný podpredseda United Ed Woodward odstúpi zo svojej pozície na konci roka. V Anglicku sa začali vyrovnávať s dôsledkami, na kontinente sa Superliga snaží zachrániť svoju budúcnosť.

Odchádza aj Inter

Inter Miláno sa chystá odísť z projektu futbalovej Európskej Superligy. Predstavitelia talianskeho klubu, kde pôsobí aj Slovák Milan Škriniar, podľa BBC Sport pripravujú formálne kroky vzhľadom na utorňajšie odstúpenie šiestich anglických členov.

Kariéra Milana Škriniara Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Marec 2013: Spoznávate ich? Stopér Zlatých...

„Projekt Superligy v tomto stave už nie je v záujme Interu,“ uviedol zdroj z prostredia klubu pre taliansku tlačovú agentúru ANSA, citoval ho portál Sky Sports.

Líder Serie A zmenil názor po krízovom rozhovore zakladajúcej dvanástky a odchode šestice z Premier League FC Arsenal, FC Chelsea, FC Liverpool, Manchester City, Manchester United a Tottenham Hotspur.

Prepáčte, odkázal majiteľ Liverpoolu

Majiteľ FC Liverpool John W. Henry sa ospravedlnil fanúšikom za snahu priviesť klub do futbalovej Európskej Superligy (ESL). Úradujúci anglický majster rovnako ako zvyšných päť anglických klubov z projektu v utorok odstúpil.

Liga majstrov, trofej Čítajte viac UEFA prijala reformu Ligy majstrov. Slováci stále nevedia, kde odohrajú skupinu ME

„Nemusím to hovoriť, ale tento projekt by nikdy nemohol napredovať bez podpory fanúšikov. Uplynulých 48 hodín nám to ukázalo veľmi jasne. Počuli sme vás,“ zverejnil Henry na oficiálnej stránke Liverpoolu.

Na amerického majiteľa Liverpoolu sa obrátila veľká kritika nielen zo strany priaznivcov, ale aj z prostredia klubu:

„Pracujeme tvrdo na tom, aby bol klub lepší. Dúfam, že mi uveríte. Hoci môžeme urobiť chyby, neustále máme na mysli vaše záujmy. Ospravedlňujem sa a preberám plnú zodpovednosť za negativitu, ktorá sa v uplynulých dňoch zosunula na náš klub.“

Nemá to význam

Superliga definitívne nebude. Odvážny, ale podľa mnohých najmä cynický projekt dvanástky elitných futbalových klubov Európy, dostal definitívne stopku po tom, čo to vzdal jeden z jeho iniciátorov Andrea Agnelli.

Prezident Juventusu Andrea Agnelli (vpravo) a... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Andrea Agnelli, Pavel Nedvěd Prezident Juventusu Andrea Agnelli (vpravo) a viceprezident Pavel Nedvěd.

Šéf Juventusu Turín sa tak rozhodol po tom, čo v stredu ráno vyšla správa, že z ambiciózneho projektu vystupuje všetkých šesť anglických veľkoklubov FC Arsenal, FC Chelsea, Manchester City, Manchester United, FC Liverpool a Tottenham Hotspur.

„Projekt po vystúpení anglických klubov nemá význam a nemôže pokračovať. Naďalej som však presvedčený o výhodnosti zamýšľanej súťaže. Profitovali by z nej všetky úrovne futbalu. Chceli sme vytvoriť najlepšiu súťaž na svete,“ vyhlásil Agnelli podľa webu iDnes.cz.

Obrovský prepad akcií

Akcie Juventusu sa kvôli krachujúcej Superlige prepadajú, aktuálne o 12,7 percenta.

To predstavuje ich najvýraznejší prepad od 12. marca lanského roku, kedy ich stiahla pandémia koronavírusu.

Cristiano Ronaldo a Federico Chiesa po góle... Foto: SITA/AP, Fabio Rossi
Cristiano Ronaldo, Federico Chiesa Cristiano Ronaldo a Federico Chiesa po góle Juventusu.

Akcie Manchestru United, dalších velkoklubov, ktoré sa mali Superligy zúčastniť, sa už v utorok prepadli o šesť percent. Informoval o tom ekonóm Lukáš Kovanda z českej Národnej ekonomickej rady vlády (NERV).

Simeone: Vrátili sme futbal ľuďom

Tréner futbalistov Atletica Madrid Diego Simeone vyjadril radosť z toho, že vedenie klubu sa rozhodlo vystúpiť z plánovaného projektu európskej Superligy (ESL).

„Vedel som, že klub rozhodne, čo je pre klub najlepšie. Všetci sa zhodneme, že takýto verdikt je najlepšie riešenie pre nás všetkých,“ povedal Simeone pre španielske médiá v reakcii na odstúpenie Atletica z ESL.

Atletico Madrid sa ako prvé z kontinentálnych klubov pridalo k šiestim anglickým tímom, ktoré už v utorok zaradili „spiatočku“ z plánovanej novej súťaže. „Futbal patrí všetkým ľuďom. Kým sme sa stali hráčmi alebo trénermi, boli sme tieť fanúšikovia. A o nich ide v prvom rade,“ vyhlásil Simeone.

Diego Simeone. Foto: SITA/AP, Paul White
Spain European Soccer Weekend Diego Simeone.

Súhlas s odchodom zo Superligy vyjadrila aj kabína Atletica prostredníctvom oficiálneho stanoviska: „Chceme vyjadriť našu spokojnosť s konečným rozhodnutím klubu vzdať sa projektu Superligy. Budeme naďalej tvrdo pracovať a už sa sústredíme na najbližší zápas.“

Superligistov čakajú sankcie

Viceprezident výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) Karl-Erik Nilsson nevylúčil, že zakladajúci členovia neúspešného projektu Superligy sa nevyhnú trestom. Exekutíva strešného orgánu by o nich mohla rozhodnúť už na svojom piatkovom online zasadnutí.

„Ich snaha už má svoje následky tak či tak v hanbe, s ktorou dnes musia žiť. O tom, či budú niesť aj ďalšie konzekvencie, musíme ešte diskutovať,“ povedal podľa agentúry AFP Nilsson, ktorý je zároveň šéf Švédskeho futbalového zväzu.

Podľa neho sa musí exekutíva UEFA v piatok na tento problém dôkladne pozrieť a určiť, aké existujú alternatívy riešenia a ako má európsky futbal na takéto snahy reagovať.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin, ktorý v pondelok v prvej reakcii snahu vytvoriť Superligu ostro odsúdil a označil ju za pľuvanec do tváre všetkých fanúšikov futbalu, však v stredu po zmene situácie zvolil zmierlivejší tón:

„Teraz je dôležité, aby sme sa posunuli ďalej, obnovili jednotu, ktorú sme mali predtým, a spoločne kráčali vpred.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #liverpool #arsenal #Manchester United #manchester city #Tottenham Hotspur #Superliga