Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zo záhrebskej lavičky do väzenia. Mamiča obvinili nielen zo sprenevery

Zoran Mamič musel odstúpiť z pozície trénera aj športového riaditeľa chorvátskeho futbalového klubu Dynamo Záhreb.

16.03.2021 14:22
Zoran Mamič Foto: ,
Zoran Mamič.
debata

Dôvodom je jeho takmer 5-ročný trest odňatia slobody za daňové úniky a ďalšie finančné podvody. Mamiča strieda vo funkcii šéfa realizačného tímu Damir Krznar.

Stalo sa tak tri dni pred odvetným súbojom osemfinále Európskej ligy proti Tottenhamu Hotspur. V prvom zápase chorvátsky šampión v Londýne podľahol domácim 0:2.

„Aj keď sa necítim vinný, ak bude rozsudok právoplatný, prijímam ho a rezignujem na pozíciu hlavného trénera a športového riaditeľa Dynama Záhreb,“ uviedol Zoran Mamič.

„Klubu želám veľa šťastia a športových úspechov v ďalšej práci,“ doplnil už len bývalý tréner Dynama Záhreb.

Keďže Mamič už nemá ďalšie možnosti odvolania, po prijatí formálneho oznámenia o rozhodnutí súdu bude musieť ísť do väzenia.

Zoran Mamič a jeho brat Zdravko, bývalý výkonný riaditeľ Dynama Záhreb, boli obvinení zo sprenevery 18 miliónov dolárov z predaja hráčov Dynama Záhreb zahraničným klubom a z daňových únikov v hodnote dva milióny dolárov.

Boli tiež podozriví z fiktívnych obchodov uskutočnených pri prestupoch niekoľkých bývalých hráčov Dynama do zahraničných klubov, vrátane Luku Modriča do Tottenhamu v roku 2008. Práve dlhoročný líder chorvátskej reprezentácie Modrič bol jedným z kľúčových svedkov počas procesu.

Zoran Mamič bol odsúdený na štyri roky a osem mesiacov väzenia. Jeho brat Zdravko, ktorý bol odsúdený na šesť rokov a šesť mesiacov, utiekol do Bosny a Hercegoviny krátko po tom, čo nižší súd v roku 2018 vyniesol pôvodné tresty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zoran Mamič