Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Guldan už šéfuje Ševelovi. Poliaci nás podceňujú, tvrdí

Jeho tím Zaglebie Lubin v týchto dňoch zaberá pod vedením slovenského trénera Martina Ševelu na sústredení v tureckom Beleku. Ľubomír Guldan, dlhoročný kapitán mužstva, má už iné povinnosti. Bývalý reprezentant sa stal na začiatku roka športovým riaditeľom popredného poľského futbalového klubu, v ktorom prežil sedem a pol roka.

21.01.2021 16:00
debata

Čo najviac zavážilo, že ste sa rozhodli ukončiť hráčsku kariéru?

Uvažoval som o tom už dlhšie, mal som to v hlave a nebolo to rozhodnutie zo dňa na deň. Mám svoj vek a dostal som v klube zaujímavú ponuku. Padla už druhý raz a vravel som si, že do tretice by nemusela prísť.

Napriek tomu, že o pár dní oslávite 38 rokov, na jeseň ste pravidelne hrávali a mali ste formu…

V tom nebol problém, pokojne by som vydržal ešte sezónu. Na jeseň som nastúpil vo všetkých zápasoch a mal som najvyššiu minutáž zo všetkých hráčov. Pritom som bol nielen najstarší v tíme, ale v celej lige – z hráčov v poli. Povedal som si, že radšej skončím, kým sa mi darí, ako by mali na mňa ľudia začať pískať.

Skončili ste ako najstarší hráč a stali ste sa najmladším športovým riaditeľom súťaže?

Pravdepodobne to sedí, ale nemám presný prehľad… Musím však dodať, že v poľskom futbale malo moje menovanie veľký ohlas.

Pôsobiť viac ako sedem rokov v zahraničí v jednom klube nie je úplne bežná vec. Čo vás v Zaglebii udržalo?

Po prvých sezónach v Poľsku som mal nejaké ponuky, ale klub ma neuvoľnil. Predtým som hrával v Razgrade a aj ten ma chcel späť, ponúkal za mňa aj solídnu sumu, ale vtedy mi v Lubine predĺžili kontrakt o tri roky, čo bolo zaujímavé, zostal som.

Na poste športového riaditeľa Slováci v zahraničí nepôsobia. Alebo viete o niekom?

Neviem o nikom, ale neskúmal som túto otázku. V poľských kluboch určite nie. Bolo by pekné, keby nás bolo viac.

Pôsobili ste v najvyššej súťaži v štyroch krajinách. Ale najdlhšie v Lubine. Bolo to aj vaše najlepšie obdobie?

Zažil som tu lepšie i horšie časy, zahrali sme si aj v druhej lige. Najúspešnejšie boli sezóny v Žiline a Ludogorci Razgrad, v oboch tímoch som získal titul. So žilinským sme sa predstavili aj v skupine Ligy majstrov. Na to všetko rád spomínam. V Razgrade som zažil dva krásne roky, mám stále s majiteľmi i funkcionármi výborné vzťahy a vlani mi ponúkli post asistenta trénera.

Ľubomír Guldan v drese Žiliny v máji 2011. Foto: SITA, Tomáš Somr
Ľubomír Guldan Ľubomír Guldan v drese Žiliny v máji 2011.

To nebola zaujímavá ponuka?

Trénerská práca ma zatiaľ neláka, možno ma chytí neskôr. A mal som aj druhý dôvod. Krátko predtým nastúpil v Zaglebii Martin Ševela, chcel som mu pomôcť a nie práve vtedy odísť.

Teraz vznikla nová situácia. Budete jeho šéfom…

Úlohy sme si vymenili. Ale nevidím v tom problém. Som v hierarchii klubu o poschodie vyššie, ale na našom vzťahu sa nič zásadné nezmení, len mu budem pomáhať z iného postu ako doteraz, keď som bol kapitán mužstva. Martin si v klube vybudoval dobrú pozíciu, majú ho tu radi, aj u fanúšikov a u médií je obľúbený. Obaja máme rovnaký cieľ – chceme, aby bol klub úspešný.

Aké právomoci má športový riaditeľ Zaglebie?

Budem sa starať o prestupy, doplnenie kádra, komunikáciu medzi trénerom a vedením. A dohliadať aj na chod akadémie, do ktorej majiteľ dosť investuje, venuje sa jej veľká pozornosť. Uplatňujeme filozofiu výchovy hráčov a ich predaja. V lete sme predali mladého útočníka Bartosza Bialeka do Wolfsburgu za 5,5 milióna eur. Toto je naša cesta.

Podobný prístup ako u nás uplatňuje Žilina?

Dá sa to povedať, ale, samozrejme, poľská liga je náročnejšia ako slovenská. Potrebujeme aj skúsených a kvalitných hráčov. Žilina stavia najmä na odchovancoch.

Po jeseni je mužstvo na sľubnom šiestom mieste. Aké má ambície v ďalšej časti sezóny, ktorá pokračuje už na budúci týždeň? Chcete hrať v európskom pohári?

Takýto tlak nepociťujeme, ale určite si chceme udržať minimálne súčasné postavenie. Strácame na lídra Legiu Varšava sedem bodov, ale našu výkonnosť výrazne poznačila pandémia koronavírusu. Trápil dve tretiny mužstva a dva týždne sme vôbec netrénovali.

Potom sme sa ťažšie rozbiehali. Hrali sme s dvoma nováčikmi a všetci čakali, že získame šesť bodov. Ale vybojovali sme jediný. Inak by sme sa pohybovali na druhom-treťom mieste.

V novej funkcii ste len zopár dní. Aké prvé kroky ste urobili?

Dostal som najskôr úlohu nájsť za seba náhradu… (smiech). To som už zvládol. Získali sme z Lechu Poznaň stredného obrancu. Tréner je s ním spokojný.

Aktuálne je mužstvo na sústredení v tureckom Beleku. Podieľali ste sa na jeho zabezpečení?

Nie, to všetko bolo pripravené ešte pred mojím menovaním. Viem, že niektoré tímy zrušili vzhľadom na situáciu tradičné turecké sústredenie, ale všetko je tu zabezpečené veľmi dobre, nemáme problémy.

Akurát nemôžeme využívať wellness. Platia zvýšené bezpečnostné i hygienické opatrenia, ale dá sa to zvládnuť. V hotelovom komplexe sú s nami ešte tri tímy.

V aktuálnom kádri vášho tímu je len jeden Slovák – útočník Samuel Mráz. Aká je jeho pozícia?

Po tom, čo k nám prišiel, dostal pozvánku do reprezentácie, aj na barážový zápas, dokonca si v ňom zahral. Má veľkú motiváciu pobiť sa teraz o miesto v mužstve na tohtoročnom Eure. Verím, že sa mu to podarí.

Ľubomír Guldan (vpravo) v reprezentačnom drese. Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Slovensko, Švédsko, Ľubomír Guldan Ľubomír Guldan (vpravo) v reprezentačnom drese.

V klube je teraz športový riaditeľ i tréner Slovák. Znamená to, že bude v kádri viac slovenských futbalistov?

Aj my sa musíme pozerať najmä na kvalitu a aj na akadémiu, kde máme dosť talentovaných mladých hráčov. Ak sa rozhodneme pre ďalšieho Slováka, nebude to mať ľahšie, bude sa musieť presadiť kvalitou. Inak by sa mohlo hovoriť o protekcii.

V týchto dňoch spôsobil rozruch poľský zväz, ktorý odvolal trénera reprezentácie Jerzyho Brzeczeka. Čo bolo za týmto rozhodnutím?

Hovorilo sa o tom už dávnejšie. Áno, bol to trochu šok, pretože ak ho neodvolali už skôr, objavili sa otázky, prečo práve teraz? Ale platí, že v Poľsku už dlhší čas neboli spokojní s hrou reprezentácie. Blíži sa Euro a Poliaci majú vysoké ambície.

Už je známy jeho nástupca?

Zatiaľ sa o ňom špekuluje, padajú nejaké mená. Zaregistroval som napríklad Taliana Marca Giampaola, ktorý pôsobil naposledy v Turíne. Ale ako Poliaci šokovali s odvolaním trénera, tak môžu prekvapiť aj s menovaním nového.

Poliaci budú o päť mesiacov súperom Slovákov hneď v prvom zápase na Eure. Aké sú slovenské šance?

Poliaci sú sebavedomí, veria si a nás dosť podceňujú. Pozeral som náš rozhodujúci barážový zápas v poľskej televízii a videl som, že boli nadšení, že sa v skupine stretnú práve s nami. Berú nás ako prijateľného súpera. Dúfam, že ich v tomto sklameme a trochu im to osladíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zaglebie Lubin #Ľubomír Guldan