Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ibrahimovič či Ronaldo? Len sa na nich pozriete a ste pokojnejší

Platili solídne. Pre pätnásťročného chlapca s nálepkou imigranta to bola šanca na lepší život. Skratka k nepoznanej ekonomickej slobode bez výraznejšej námahy. Doky v Malmö síce nevyzerajú vábivo. Tisíckam obyvateľov tretieho najväčšieho švédskeho mesta však poskytujú aký-taký zárobok.

06.11.2020 12:00
Ronaldo Ibra Foto: ,
Zlatan Ibrahimovič má 39 rokov, Cristiano Ronaldo 35 a stále sú najlepší. Preto nevidím dôvod, aby končili, vraví Igor Žofčák.
debata

Nechýbalo veľa a o mene Zlatan Ibrahimovič by sme nepočuli. Kam prestúpil, tam predvádzal svoju výnimočnosť.

Nedávno oslávil 39 rokov a stále patrí k tomu najlepšiemu, čo futbal ponúka. Nebyť však 90-minútového rozhovoru s Johnnym Gyllensjohom, pred štvrťstoročím by supertalent s neľahkým osudom zanikol.

Prekonal biedu aj koronavírus

Ibrahimovič sa rád nazýva božským, prirovnáva sa k levovi. Lenže koniec druhého milénia bola pre neho mimoriadne ťažký. S rodičmi trel biedu, pravidelné výplaty z dokov ju mali ukončiť. Práca tam síce nebola jednoduchá, ale to nie je ani tá futbalová.

Gyllensjovi sa však nepáčilo, že sa chce šikovný chlapec s krstným menom, ktoré vzbudzovalo u spoluhráčov dešpekt, vzdať. Ako amatérsky psychológ mu hodinu a pol dohováral. Niekedy pokojne, inokedy pritlačil na pílu.

„Prekážalo mu, že nemal toľko príležitostí na skórovanie. Nevedel sa cez to dostať. Vysvetlil som mu, že musí byť trpezlivý a nesmie sa nechať rozhodiť. Poslúchol ma, zostal pri futbale. Mám radosť, že som svojou troškou prispel k tomu, aby sa stal jedným z najlepších v histórii,“ nechal sa počuť Gyllensjo pre Manchester Evening News.

Odvtedy sa Ibrahimovič zahryzol do futbalu a doteraz mu veľmi chutí. Ťahá mu na štyridsiatku, ale cíti sa výborne. Nezmenil to ani koronavírus. Zlatan prekonal ochorenie COVID-19 a znova hviezdi v drese AC Miláno.

„Nemal si so mnou začínať,“ odkázal vírusu Ibrahimovič.

Najbohatší futbalisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.

Dôležitá je kvalita, nie vek

Našli sa aj takí, ktorí nad futbalovým veteránom lámali palicu. Na San Sire mu však aj druhýkrát dali šancu. Nemali dôvod pochybovať. Nech hral za Ajax, Inter Miláno, FC Barcelona, Paríž Saint-Germain či Juventus, nesklamal. Patril k najlepším na ihrisku.

"A to je absolútny základ. Tu už nejde o vek ako kedysi. Nie sú starí ani mladí. Kylian Mbappé raz povedal, že ho nezaujímajú reči o tom, že má 19 či 20 rokov.

Chcel vedieť, či je dostatočne dobrý. Platí to aj naopak. Ibrahimovič má 39 rokov, Cristiano Ronaldo 35 a stále sú najlepší. Preto nevidím dôvod, aby končili," vraví Igor Žofčák.

Kapitán Michaloviec je jedným z najstarších hráčov v najvyššej slovenskej súťaži. Momentálne je plne pracovne vyťažený finančníctvom a popritom má futbal ako koníček.

Do bežného života naskočil veľmi rýchlo. Oboch spomínaných veteránov sa to však podľa neho v najbližších mesiacoch netýka.

Igor Žofčák z Michaloviec počas zápasu v... Foto: TASR, Michal Svítok
Igor Žofčák Igor Žofčák z Michaloviec počas zápasu v Dunajskej Strede.

"Málokedy stojí na trávniku lepší hráč, ako Ronaldo či Ibrahimovič. Sú to neskutočné talenty, ale pozor – nič nedostali zadarmo, všetko si odtrpeli. To veľa ľudí nevidí. Teraz majú toľko skúseností, že sa na nich spoluhráči iba pozrú a hneď sú pokojnejší.

Na šport už hľadím v globále, títo hráči prinášajú klubom veľké zisky. A na druhej strane nevedomky učia ostatných dobrým návykom," pokračuje Žofčák.

Na Slovensku máme Pekaríka

Nevie, či existuje recept na futbalovú dlhovekosť. Ide skôr o zmes šťastia na vyhýbanie sa zraneniam, chuti starať sa o seba, výberu správneho jedálnička a nekončiacej sa motivácie.

„V čase, keď to už máte blízko k štyridsiatke, vnímate blížiaci sa koniec. Nechcete ho urýchliť ľahkovážnosťou v tréningu, na obede či pri regenerácii. Navyše, chcete si to na trávniku čo najviac užiť. Nikdy neviete, kedy sa futbalová cesta môže skončiť. Oni už vyhrali takmer všetko a hoci sa neradi uspokoja, niektoré veci už berú s väčším nadhľadom,“ zamýšľa sa Žofčák.

Kľúčovým faktorom je hlava. Pokiaľ ju človek presvedčí, nemá problém vyhnať staršie telo na tréning, do kopcov či neľahkých zápasov. Tridsaťsedemročný stredopoliar si uvedomuje, že keď sa to hlave prestane dariť, nastane aj jeho čas…

„Keď mi povie – Igor, už sa na to vykašli – tak skončím,“ dopĺňa s úsmevom Žofčák.

Prekvapil odpoveďou, či sa aj na Slovensku môžeme dočkať futbalového Matuzalema, ktorý aj na prahu štvrtého krížika na pleciach bude môcť hrať v jednej z elitných súťaží.

Obranca Herthy Peter Pekarík v súboji s Jamalom... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Peter Pekarík, Jamal Musial Obranca Herthy Peter Pekarík v súboji s Jamalom Musialom z Bayernu.

„Peter Pekarík. Poznám ho osobne, takže je mojim tajným tipom. Pozrite sa, ako dlho hrá v Bundeslige. Od začiatku mu tam šliapu na krk, teraz ho chcú vytlačiť 20–25 roční chlapci. Neúspešne. Nie je to náhoda. Je to talentovaný chlapec, veľký pracant a dôsledný hráč. Kluby takýchto futbalistov vyhľadávajú,“ vysvetľuje Žofčák.

Prečo?

„Na ihrisku si odrobia svoje, v kabíne nútia omladinu drieť. Povedia si: Keď tento "starý“ takto tvrdo maká, zvládnem to aj ja.

Spomínam si na svoje mládežnícke časy. Tiež som mal v kabíne veteránov, od ktorých som sa mohol učiť. Ibrahimovič či Ronaldo sú inšpiratívni hráči. Chcete vidieť, čo robia na zápase aj po ňom," uzatvára Žofčák.

Hviezdni veteráni
Gianluigi Buffon 42 rokov Juventus Turín brankár 25
Zlatan Ibrahimovič 39 rokov AC Miláno útočník 23
Giorgio Chiellini 36 rokov Juventus obranca 19
Cristiano Ronaldo 35 rokov krídelník Juventus Turín 19
Luka Modrič 35 rokov stredopoliar Real Madrid 19
Lionel Messi 33 rokov FC Barcelona krídelník 17

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Zlatan Ibrahimovič #Igor Žofčák