Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stuttgart? Ďakujem, radšej škola. Majster Hansi sa v Bayerne stáva legendou

Poznáte to. Niekedy zatvoríte jedny dvere - prípadne ich za vami niekto zabuchne - a otvoria sa vám nové. Krajšie, lepšie, bez vŕzgajúceho zvuku. Platí to v práci, vo vzťahoch i vo futbalovom živote. Skvelým príkladom je Hans-Dieter Flick.

26.09.2020 15:03
Hansi Flick Foto: ,
Tréner Bayernu Hansi Flick.
debata

Rodákovi z Heidelbergu nepovedia v Mníchove inak ako Hansi. Kým sa hlavný tréner momentálne najlepšieho tímu v Európe – Bayernu k familiárnemu osloveniu dopracoval, musel byť trpezlivý i odvážny. O tom druhom svedčí historka spred sezóny 1983/84.

Majster Hansi

<Ak>Na začiatku ročníka, ktorý ovládol Stuttgart, si tamojšie VfB vyhliadlo šikovnú posilu do stredovej formácie. Flick zo Sandhausenu nemal problém odísť. Nemeckému veľkoklubu však dal jasnú podmienku.

„Chcel som dokončiť školu v bankovníctve. Oni však vyhlásili, že ak na tom trvám, budem musieť hrať len za rezervu. To som odmietol. Chcel som totiž mať v zálohe vzdelanie. Nevedel som, dokedy budem hrať,“ vysvetlil pred rokmi.

Flick má v hlave filipa. A Bayern z toho znova vyťažil. Vo štvrtok večer zdolal v Budapešti FC Sevilla (2:1 po predĺžení) a tešil sa zo zisku európskeho Superpohára.

Skvelý Bayern vyhral Ligu majstrov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Paríža St. Germain pri štadióne v...

„Majster Hansi. Lepšie to pre neho ani nepomohlo dopadnúť. Vyhral ďalšiu trofej a získal aj ďalšie argumenty, že ak chce kraľovať v Európe naďalej, musí dostať ďalšie posily,“ napísal Spiegel.

Aj popredný nemecký denník pochyboval, keď sa v novembri 2019 ujal biedneho Bayernu. Nevedel, či Flick bude vedieť v hviezdnej kabíne nastoliť poriadok.

Horkokrvnému predchodcovi Nikovi Kovačovi, ktorému robil Flick asistenta, to veľmi nešlo. A hoci koncom roka 2019 boli k dispozícii viacerí hviezdni tréneri, šéfstvo Bavorov sa rozhodlo dať životnú šancu 55-ročnému nováčikovi v pozícii hlavného kouča.

„Je to česť i zodpovednosť zároveň. Sme Bayern, túžime po veľkých triumfoch. Urobíme maximum, aby sme sa k nim vrátili,“ vravel po nástupe do funkcie.

Stále sú hladní

Tieto slová brali v Nemecku s rezervou, ale Flick ich premenil na realitu. Od apríla do septembra získal „quadruple“ – štyri veľké trofeje v jednej sezóne. Okrem triumfu v európskom Superpohári sa tešil aj z nemeckého titulu, tamojšieho pohára i výhre v Lige majstrov.

Z Manuela Neuera sa stal opäť jeden z najlepších brankárov na svete. Alphonso Davies sa z utečenca pretransformoval na azda najlepšieho ľavého beka súčasnosti. Leon Goretzka zasa z tintítka na nepriechodnú stenu. A Flickove ofenzívne pokyny do mníchovského gólostroja skvele programuje Thomas Müller. O kvalitách Roberta Lewandowského netreba ani polemizovať…

Najdrahší európski obrancovia Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Trent Alexander-Arnold (Anglicko, Liverpool)...

„Všetko skvele funguje. Rozumieme si. Bojujeme a sme stále hladní,“ pritakal Müller. Bayernu vo fantastickom marši veľmi pomohla pandémia koronavírusu. Po nej sa vrátil nielen najsilnejší zo všetkých európskych klubov, ale podľa viacerých expertov aj najsilnejší za ostatnú dekádu.

„Dostatočná šírka kádra. Skvele vyvážené mužstvo mladíkmi i veteránmi. Klubové ikony i zahraničné posily. A silná osobnosť na lavičke. Bayern je vo fantastickej kondícii. Nemá slabinu,“ hodnotil po výhre v Lige majstrov niekdajší anglický reprezentant Owen Hargreaves.

Keď Flick pred viac ako 35 rokmi šokoval nemeckú futbalovú verejnosť tým, že odbil Stuttgart kvôli štúdiu, bolo to prekvapenie. Istotne však nie také veľké, aké ukazujú jeho zverenci ostatného polroka. Odmenou sú mu nielen štyri trofeje, ale aj nová zmluva do roku 2023.

„Mám veľkú radosť, ale nikto z nás tu nie je za zásluhy,“ doplnil skromne Flick, ktorý ako hráč s Bayernom vyhral štyrikrát Bundesligu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Hans-Dieter Flick