Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Minister Krajčí ho vytočil. Procházka porovnal situáciu v Poľsku so Slovenskom

Futbalový stredopoliar Roman Procházka zažíva eufóriu. Po vyše dvoch desaťročiach jeho klub Górnik Zabrze, v ktorého bránke pôsobí ďalší Slovák Martin Chudý, triumfoval na pôde Legie Varšava 3:1 a figuruje na čele tabuľky Ekstraklasy.

24.09.2020 07:37
Roman Procházka Foto: ,
Roman Procházka ešte v drese Plzne.
debata

Procházku však aj pri líderskom postavení jeho tímu v najvyššej poľskej súťaži niečo poriadne škrie. Ide o udalosti na Slovensku, konkrétne výrok ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Ten vraj použil porovnanie, ktoré nesedí.

„Vyhlásil, že v Poľsku máme prísnejšie opatrenia ako na Slovensku. To nie je pravda. U nás nemáme solídne výsledky v boji s koronavírusom z dôvodu reštrikčných opatrení.

Futbalové štadióny môžu byť spolovice plné. Každý vie, aké sú v Poľsku veľké a tým pádom koľko ľudí sa stretáva pohromade. Výnimkou nie sú ani 15-tisícové návštevy,“ uviedol Procházka v rozhovore pre denník Šport a dodal:

"Som skutočne rozhorčený, lebo nehovoril pravdu. Poliaci si povedali, že šport treba držať nad vodou a nečakať, kedy sa pandémia skončí. Veď ktovie, kedy to bude! Tunajšie autority zvolili skôr cestu prevencie na úkor reštrikcií. Jednoducho, musíme sa s tým naučiť žiť. U nás sa viac hovorí o postupnom otváraní.“

S konštatovaním, že na Slovensku sme si urobili zo športu fackovacieho panáka, súhlasí: "Vieme, že šport na Slovensku nemá ideálne postavenie a týmito opatreniami ho ešte viac ničíme.

Môže upadnúť do skepsy, z ktorej bude náročné sa dostať. Vieme, aké návštevy chodia na futbal. Fanúšikov je málo a aj tým zakazujeme futbal. Bojím sa, aký bude ďalší vývoj. Mali by sme sa skôr pozerať dopredu.“

Mrzí ho, že napriek tomu, že už aj na Slovenskú sú väčšie a pekné štadióny, nemôžu byť aspoň trochu zaplnené.

"V Poľsku máme povolených 50 percent a nikto sa nesťažuje. Koronakríza má podobný priebeh ako v okolitých krajinách. Som si istý, že by to išlo aj na Slovensku. Uvedomujem si, že nie každý bude na štadióne sedieť s rúškom na tvári, no aj tak by mali byť ľudia učení k zodpovednosti bez príkazov,“ tvrdí 31-ročný rodák z Jaslovských Bohuníc.

Obmedzenia v Poľsku sú podľa jeho slov podobné na Slovensku.

"Akurát tu nerobíme každý týždeň preto tlačové besedy a nerozdávajú sa pokuty. Fanúšikovia musia mať rúška a dezinfikovať si ruky. Mimochodom, aj s tými dezinfekciami mi to príde čudné. Ruky sme si snáď všetci umývali aj pred pandémiou.

Svoje deti učím to, čo učili rodičia mňa. Ruky si treba umývať pred jedlom, po toalete, keď prídem z vonku domov… Všetko je o zodpovednosti ľudí. Mali by sme normálne žiť a neobmedzovať sa.“

Vníma, že futbal v Poľsku má iné postavenie ako na Slovensku:

"Tunajšie autority chceli pomôcť klubom a zároveň dať ľuďom radosť v týchto ťažkých časoch. Veľa vecí je zakázaných, tak aspoň môžu ísť na futbal. Zápasy navštevuje veľa detí.

Vidieť ich tešiť sa je krásne. Nechcem byť veľmi kritický, ale začnime konečne žiť. Veď pandémia sa neskončí zajtra. Dokedy máme sedieť doma? Neničme si kultúru a šport.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Górnik Zabrze #Roman Procházka