Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára už nie je lídrom obrany. Úlohy prebral mladší kolega

Po väčšinu kariéry nastupoval proti najlepším útočníkom súpera. Bol platným členom presilovkovej formácie a spoľahlivým pilierom obrany počas oslabení.

28.08.2020 20:35
Zdeno Chára Foto: ,
Kapitán Bruins Zdeno Chára počas tréningového kempu v Bostone.
debata

Úloha Zdena Cháru sa však mení.

Kapitán Bostonu Bruins je stále platným členom tímu, ale jeho minutáž klesá. Môžu za to aj kolísavé výkony po reštarte NHL, za ktoré sa na jeho adresu zniesla veľká vlna kritiky.

Proces odovzdávania pochodne

Naposledy sa tak stalo po prehre 1:7 s Tampou Bay v treťom súboji semifinále play off Východnej konferencie. Bruins prehrávajú 1:2 na zápasy a vo štvrtom stretnutí, ktoré sa kvôli bojkotu presunulo na sobotu (18.00), musia zabrať.

Trenčiansky rodák pôsobí v Bostone od sezóny 2006/07. Počas nej odohral v priemere 27:33 min (najviac v súťaži) a zaznamenal 43 kanadských bodov (11+32). Štyridsaťbodovú hranicu prekonal aj v nasledujúcich siedmich sezónach v drese Bruins.

Najlepšie zarábajúci hráči v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
224. Jaroslav Halák (Slovensko), kariéra v NHL:...

V aktuálnom ročníku má na konte päť gólov a deväť asistencií.

V základnej časti bola jeho minutáž na úrovni 21 minút na zápas, v play off je to menej – 19:30 min. Tak málo vo vyraďovačke ešte nehrával, celkovo v nej má na konte 193 duelov.

Aktuálne je štvrtý najvyťaženejší obrancom Bruins. Úlohu defenzívneho lídra tímu prebral jeho kolega z obrannej dvojice Charlie McAvoy.

"Môžete si všimnúť, že proces akéhosi odovzdávania pochodne už prebieha. Charlie (McAvoy) hrá viac minút, je členom špeciálnych tímov.

Robí veci, ktoré mal pred rokmi na starosti Zdeno (Chára). Je zaujímavé sledovať, ako si v rámci tejto tranzície pomáhajú na ľade," vraví bostonský kouč Bruce Cassidy pre nhl.com .

Potiahne ešte alebo skončí?

Niektorí fanúšikovia Chárovi odporúčajú, aby skončil. Iní si želajú, aby pokračoval v kariére, pretože jeho hra je stále na vysokej úrovni.

Budúcnosť slovenského dlháňa (206 cm) zostáva zahalená rúškom tajomstva. Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch ročníkoch vždy v marci predĺžil zmluvu o ďalšiu sezónu, tento rok tak ešte nespravil.

Kariéra Zdena Cháru v NHL vo fotografiách Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Zdeno Chára od príchodu do NHL patril k...

Od začiatku reštartu bolo jasné, že niektorým hráčom štvormesačná „korona“ prestávka prospela, iným zase nie. Zámorské média zaraďujú Cháru do druhej skupiny.

„Ľudia sú smerom k nemu až príliš kritický. Zdeno vie, kde sa jeho forma nachádza. Stále chce byť najlepším hráčom, akým môže byť. Naďalej platí, že súperi to proti nemu nemajú jednoduché. Je pre nás dôležitý, ale uvedomuje si, že veci sa menia,“ reaguje prezident Bruins Cam Neely.

Chára je stále oporou Bruins v oslabeniach, ale stratil miesto v presilovkových formáciách. Bývalý obranca Brian Leetch sa o Slováka nebojí.

„Je dosť inteligentný na to, aby pochopil, aká je jeho úloha v tíme. Myslím, že je s ňou zmierený. Zloženie presilovkových formácii sa začalo meniť štyri-päť rokov dozadu, používajú sa už iní hráči ako vtedy,“ tvrdí Leetch.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #Zdeno Chára #Boston Bruins