Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pôjde k Dúbravkovi? Fulham ťahá Košičan, ktorý na Wembley neprehral

Stopercetná bilancia na Wembley? Takým niečím sa môže pochváliť len málokto. Marekovi Rodákovi sa však kolená v slávnom futbalovom chráme neroztriasli. A tak sa do neho po dvoch rokoch vracia.

03.08.2020 12:28
Britain Soccer FA Cup rodák Foto: ,
Marek Rodák.
debata

Terajší kapitán Fulhamu Tom Cairney zdvíhal v lete 2018 nad hlavu trofej pre víťaza play off o postup do Premier League. „Chalupári“ však v najlepšej súťaži dlho nevydržali – v predošlom ročníku skončili predposlední.

Hoci koučovi Scottovi Parkerovi povýšenie z asistenta trénera na toho hlavného nevyšlo podľa predstáv, vedenie Fulhamu ho podržalo.

Uverili jeho vízii o tom, že dá šancu mladým odchovancom a pokúsi sa o návrat medzi anglickú elitu. Úspešne skĺbiť jedno s druhým je veľmi náročné.

"V Anglicku dávajú prednosť skôr skúseným brankárom. Parker však uprednostnil mladého Slováka pred mojim skúsenejším spoluhráčom Bettinellim.

To sa často nevidí. Idem proti zaužívanému prúdu, ale klub a aj ja z toho ťažíme,“ povedal Rodák v rozhovore pre Pravdu.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

Parker svojej filozofii zostal verný. A ťaží z toho aj slovenský reprezentant Rodák. Mimochodom – aj on v roku 2018 hral na Wembley. Z Fulhamu vtedy hosťoval v Rotherhame, ktorý na ikonickom štadióne zvíťazil a postúpil do druhej anglickej ligy.

"Na Wembley sa nehrá každý deň. Musíte niečo dokázať, aby ste si tam mohli zahrať. Bolo to zrejme doposiaľ moje najväčšie víťazstvo.

Ak však v utorok vyhráme, bude prekonané,“ pripomenul Rodák na klubovej stránke blížiaci sa duel proti Brentfordu.

V utorok čaká 23-ročného rodáka z Košíc vrchol doterajšej kariéry – súboj o postup do Premier League proti Brentfordu (20.45).

Rodáková futbalová cesta má tvar sínusoidy, ktorá momentálne dosahuje nevídané výšiny. Rodák musel prekonať veľký rozdiel medzi futbalom v Košiciach a Londýne.

Nevzdal sa – ani po pádoch, ani po zápasoch so spoluhráčmi, čo chodili pred tréningami a zápasmi do práce.

"Človek si musí prejsť ťažkými dňami aby sa dočkal tých, o ktorých sníva. Fulham mi dal v 15-tich ponuku, o ktorej som ani nedúfal. Nevedel som po anglicky, mal som obavy. Bol to veľký skok.

Jazyk som sa však naučil, hosťovania mi dali zápasovú prax. Odchytal som kade-tade desiatky ťažkých súbojov, čo si Parker všimol. Kedysi sme spolu hrávali, dôveruje mi,“ doplnil Rodák.

Postup do Premier League by pre neho znamenal celý svet. Proti Fulhamu však stojí súper, ktoré nemá moc v láske. Brentford totiž vyhral oba vzájomné súboje v tejto sezóne The Championship.

"Nikdy som v Premier League nehral. Je to pre mňa prvá sezóna medzi mužmi Fulhamu odkedy som prišiel do akadémie. Je to pre mňa veľká vec, všetci máme obrovskú motiváciu.

Brentford nás zdolal, ale zápas play off na Wembley bude iný,“ uzavrel Rodák.

Natiahne svoju stopercentnú sériu a bude po Martinovi Dúbravkovi druhým slovenským brankárom v nadchádzajúcej sezóne Premier League?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Dúbravka #Marek Rodák #Fulham FC #Brentford FC