Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drieme na lavičke, berie státisíce. Bale znova trucuje

Krik. Šokujúce ticho. Krútenie hlavou či chytanie sa za ňu. Údiv má mnoho podôb. Nie je výnimkou ani vo futbale. Veď už mnohokrát si fanúšikovia s radosťou vychutnali parádne zákroky či nádherné góly.

16.07.2020 08:56
Gareth Bale a Zinedine Zidane Foto: ,
Kouč Realu Madrid Zinedine Zidane chce predať Garetha Bala za každú cenu.
debata

Už sú to dva roky, čo priaznivci počas Ligy majstrov jasali, keď Marcelo nacentroval z ľavej strany a Gareth Bale predviedol vo finále najprestížnejšej klubovej súťaže skvelé nožničky.

Hviezdny krídelník nedal šancu Lorisovi Kariusovi a strelil jeden z najkrajších gólov kariéry. Mal prívlastok víťazný a aj nečakaný. Odvtedy sa však Bale objavoval v zostave Realu sporadickejšie.

Oheň a voda

Tridsaťjedenročná hviezda môže oslavovať okrem dnešných narodenín aj druhý španielsky titul. Ak Real Madrid vyhrá s Villarealom, bez ohľadu na ostatné výsledky 37. kola zosadí z ligového trónu Barcelonu. Je veľmi pravdepodobné, že hviezdny Bale presedí duel na lavičke.

Pre Walesana to nebude nič nové. V predchádzajúcom kole takto strávil súboj proti Granade, predtým sa nedostal do hry ani proti Alavésu. Bale to však nezvláda najlepšie a trénera Zinedina Zidana otvorene provokoval. Najskôr zdriemnutím si, neskôr sledovaním súboja pomocou imaginárneho ďalekohľadu.

„Jediná vec, ktorá nás teraz všetkých zaujíma, je vyhrať zvyšné zápasy v La Lige,“ citoval Zidana Daily Mirror.

Poznáte to – niekedy si s ľuďmi nesadnete. Iný štýl vyjadrovania sa, rozličné záujmy, rozdielne nátury a podobne. Je len otázkou času, kedy sa cesty Bala a Zidana rozídu. „Sú ako oheň a voda s tým, že ich vzťah je momentálne na bode mrazu,“ charakterizoval situáciu denník Marca.

Niekdajšiemu skvelému tvorcovi hry Zidanovi sa nepozdáva Balova pracovná morálka ani záľuba v golfe. Jeho zverenec zasa prostredníctvom agenta odkázal, že Francúzovi nemá čo dokazovať.

„Zidane je hanbou. Nemá voči hráčovi, ktorý pre Real Madrid toľko urobil, žiaden rešpekt,“ hneval sa Balov agent Jonathan Barnett vlani v júli.

Reagoval tak na Zidanove minuloročné slová, keď 48-ročný kouč ešte počas sezóny otvorene vyhlásil, že s Balom nepočíta.

Nechce sa vzdať rozprávkového platu

V tom čase sa šikovný a bleskurýchly odchovanec Southamptonu potýkal so zraneniami. Od prestupu na Santiago Bernabéu – prišiel v septembri 2013 za 101 miliónov eur z Tottenhamu – absolvoval viacero drobných operácií i niekoľko vážnych svalových zranení.

Liečil sa z nich nielen v tréningovom centre Realu Madrid, ale aj vylepšovaním si golfového hendikepu. Hoci sa podľa vlastných slov na greenoch výrazne zlepšil, fanúšikov táto správa rozhnevala.

Mnohí by boli radi, keby rodák z Cardiffu v klube pokračoval. Viacerí si však želajú Balov odchod. Real sa o to márne pokúša už viac ako dva roky – za prvej i druhej éry Zidana.

„Pre obe strany by bolo najlepšie, keby sa celá táto kauza skončila,“ vyhlásil niekdajší hráč Realu, Liverpoolu či Manchestru City Steve McManaman.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

Také jednoduché to nebude. Real i Barnett sa ho snažili dostať do americkej MLS, čínskej Superligy, o jeho služby sa dlho hlásil okrem Spurs aj Manchester United.

Bale sa však nechce vzdať gáže 400-tisíc eur týždenne skôr, ako je nevyhnutné – teda až do 30. júna 2022, kedy mu vyprší lukratívny kontrakt. Navyše nemá ani bohvieakú formu.

Z posledných deviatich stretnutí La Liga naskočil iba do dvoch, odohral 100 minút. V celej doterajšej sezóne strelil tri góly a na dva prihral. Je teda pravdepodobné, že bude musieť z nárokov zvoľniť.

„Už má svoj vek, viacero záznamov v zdravotnej karte a taktiež nie každý si bude môcť dovoliť platiť takého hráča,“ zamyslel sa expert Sky Sports Guillem Balagué.

Ak bude chcieť Real z trhovej hodnoty nechcenej hviezdy – pandémia koronavírusu ju znížila na 32 miliónov eur – musí čo najskôr nájsť kupca.

„Gareth chce odísť, nakoľko s ním v klube zaobchádzajú neprofesionálne. Jeho budúcnosť riešime denne, radi by sme Real opustili už tento rok,“ doplnil Barnett ešte v marci.

Nájde trucujúca hviezda nový domov už v nasledujúcom prestupovom období?

Ďalšie trucujúce hviezdy

  • Saido Berahino. Pred piatimi rokmi oňho bojovali popredné kluby Premier League, dnes je hráčom priemerného belgického Zulte-Waregem. V roku 2015 West Bromwich Albion na poslednú chvíľu zrušil chystaný prestup do Tottenhamu. „Už nikdy nebudem hrať za tento klub,“ napísal Berahino na sociálnej sieti. Dlhé mesiace sa tohto hesla aj držal.
  • Paul Scholes. Aj legende Manchestru United praskli nervy. Skvelý tvorca hry niesol v sezóne 2000/01 veľmi ťažko, že musel štyri zápasy sedieť na lavičke. Keď ho tréner Alex Ferguson chcel vrátiť do zostavy, Scholes odmietol. „Bol som idiot. Mal som šťastie, že ma nepredali,“ spomínal pred deviatimi rokmi Scholes na mastnú pokutu i mesiace strávené v rezervnom tíme.
  • William Gallas. Vymeniť Chelsea za Arsenal a naopak je v Londýne na kriminál. Francúzsky stopér to však po majstrovstvách sveta 2006 nebral do úvahy. Nevrátil sa do prípravného kempu modrých a upísal sa červeným. Neskôr priznal, že to nebolo vinou klubu. A aj to, že čelil výhražným listom od fanúšikov. „Bolo to peklo,“ pripustil Gallas.
  • Raheem Sterling. Telenovelu ukončilo 63 miliónov. Kým ich však Liverpool od Manchestru City zinkasoval, Sterling odmietol niekoľko lukratívnych ponúk The Reds. Chcel vyhrávať trofeje a tak sa vybral ku konkurencii. Odvtedy sa Liverpool stal víťazom Ligy majstrov i Premier League.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Gareth Bale #Zinedine Zidane