Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spálený hrudník a zázrak. Tréner hráča zasiahnutého bleskom opísal chvíle hrôzy

Bol to hrôzostrašný moment. Ako sme informovali začiatkom týždňa, šestnásťročný futbalový brankár treťoligového ruského klubu Znamja Truda Ivan Zaborovskij bojoval o život. Na tréningu ho zasiahol blesk.

11.07.2020 11:27
debata

O bezprostredných chvíľach po zásahu porozprával pre RIA Novosti tréner mužstva z moskovského regiónu. Ivan Basov nestratil duchaprítomnosť a hráčovi po incidente bežal na pomoc.

Tínedžer upadol do bezvedomia a nedýchal, jeho dres bol spálený na uhoľ. Kouč mu poskytol masáž srdca, kým čakali na záchranárov. Mladíka transportovali do nemocnice vrtuľníkom.

„Okamih zásahu som nevidel, keď som sa však otočil, Ivan ležal na zemi. Samozrejme, všetci sme sa rozbehli za ním. Boli sme v šoku. Keď som sa k nemu dostal, prevrátil som ho nabok, jeho hrudník a dres boli spálené. Vtedy som pochopil, že išlo o blesk,“ opísal situáciu Basov.

Úder blesku spôsobil futbalistovi zástavu srdca, ale vďaka koučovej resuscitácii sa mu ho opäť podarilo nakopnúť, čo gólmanovi zachránilo život.

"Trvalo možno dve minúty, kým začal znovu dýchať. Potom som mu nahmatal pulz. Celý čas bol v bezvedomí, ale počuli sme, že jeho srdce bije.

Sanitka prišla po siedmich alebo ôsmich minútach. Táto skutočnosť, ale aj to, že mi pomáhali zverenci, rozhodlo o tom, že chlapec prežil," dodal.

Moment zachytilo krátke video, ktoré sa dostalo na sociálne siete.

VIDEO: Zábery nie sú vhodné pre citlivejšie povahy

Je na ňom vidieť, ako sa Zaborovskij snaží vystreliť na bránku z hranice šestnástky, jeho spoluhráči stoja obďaleč. Zrazu sa v jeho blízkosti objaví čierny dym a padá k zemi.

„Niečo takéto sa môže stať raz za 100 rokov, možno ešte zriedkavejšie. Neuveriteľné,“ dodal tréner.

Po príchode do nemocnice mladíka uviedli do umelého spánku a napojili na dýchacie prístroje. O pár dní neskôr jeho otec oznámil, že sa prebudil a reagoval na podnety.

Zaborovskij, ktorý sa druhýkrát narodil, osobne zavolal Basovovi a poďakoval mu za záchranu života. Povedal mu tiež, že by sa čoskoro rád vrátil na trávnik…

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ivan Zaborovskij #Znamja Truda