Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Byť lídrom ako Hamšík. Lobotka ho napodobnil vďaka Dánsku

Vo viac ako storočnej histórii ovládli Taliansky pohár šesťkrát. Polovicu z týchto úspechov zažili aj Slováci. Marek Hamšík pred ôsmimi aj šiestimi rokmi, Stanislav Lobotka pred niekoľkými hodinami.

18.06.2020 13:12
debata (1)
Futbalisti Neapola oslavujú triumf v Talianskom... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
Neapol, pohár Futbalisti Neapola oslavujú triumf v Talianskom pohári. Vpravo hore sa raduje Stanislav Lobotka.

Stredajšiu penaltovú drámu s Juventusom Turín (0:0, 4:2 na pokutové kopy) však sledoval iba v úlohe diváka – kvôli zranenému stehennému svalu.

Nesadli si s trénerom?

Obaja sa potešili z ďalšej cennej trofeje vo vitríne Neapola. Klubová ikona Hamšík gratuloval niekdajším spoluhráčom cez sociálnu sieť. Neopomenul ani svojho nasledovníka v belasom drese Lobotku, ktorý aspoň zapózoval na spoločnej tímovej fotografii. Obaja vedia, že začiatky pod Vezuvom nie sú jednoduché.

Príspevok Mareka Hamšíka po pohárovom triumfe... Foto: Instagram.com/marek_hamsik_17_official
Marek Hamšík Príspevok Mareka Hamšíka po pohárovom triumfe Neapola.

Ikonická sopka momentálne nie je jediná, ktorá neďaleko Štadióna svätého Pavla môže vybuchnúť. Pridať sa k nej môže aj kouč Neapola Gennaro Gattuso. Horúca hlava neskrotla ani na trénerskej lavičke.

Dôkazom je aj incident pred stredajším finále. Majstrovi sveta z roku 2006 sa nepozdávalo pracovné nasadenie najdrahšej posily Neapola. A tak Hirvinga Lozana vyhodil z tréningu a jeho budúcnosť v klube je otázna.

Zdá sa, že – aj vinou zdravotných problémov – nie je opora slovenskej reprezentácie Lobotka jeho prvou voľbou na post defenzívneho štítu.

„Neviem, kde je problém, lebo Lobotka je schopný hráč do ofenzívy i defenzívy. Zdá sa, akoby si s Gattusom nesadli a ten uprednostňuje radšej Diega Demmeho,“ špekuloval nad možnými príčinami expert Sky Sports na taliansky futbal Gianluca Di Marzio.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Stanislav Lobotka Official (@stanleylobotka37),

Typologicky podobní futbalisti prišli do Neapola v priebehu štyroch januárových dní tohto roka. Kým Lobotka odohral iba štyri ligové stretnutia a 31 percent z celkového počtu minút, Demme naskočil do šiestich zápasov a na konte má 50 percent maximálneho hracieho času. Keď obaja do mužstva prichádzali, mali jasný cieľ.

„Chcem s Neapolom vyhrať nejaké trofeje,“ netajil Lobotka v prvom rozhovore pre klubový web a slová konkurenta Demmeho sa od nich veľmi nelíšili.

Nordsjaelland? Správny krok

Dvadsaťpäťročný defenzívny stredopoliar Lobotka toto predsavzatie splnil už po necelom polroku v drese SSC. Hoci to zatiaľ v novom pôsobisku nemá jednoduché, odchovanec AS Trenčín už v minulosti dokázal, že sa o šancu dokáže pobiť.

Keď mu to nevyšlo v mládežníckom tíme Ajaxu Amsterdam, kde zaujal okrem schopnosti diktovať tempo hry aj nie najlepšou angličtinou, vrátil sa domov. Po pol roku – v auguste 2015 – spravil nečakaný krok. Z viacerých zaujímavých ponúk si vybral tú z Dánska. A urobil obrovský progres.

„Nikdy dovtedy som netrénoval tak tvrdo ako v Nordsjaellande. Uvedomil som si, že ak sa chcem posunúť na vyššiu úroveň, musím zapracovať na všetkom. Od tréningu až po stravovacie návyky,“ vravel plynulou angličtinou v novembri 2016 pre klubovú televíziu.

Chýbala mu sila, a tak začal viac drieť v posilňovni. Na tréningu si pridával extra cvičenia. Rýchlo si zvykol na dánske prostredie. A pomaly sníval o reprezentácii či štartoch v niektorej z top európskych líg.

Oboje sa mu splnilo. V roku 2016 si odkrútil debut v národnom tíme. A dnes platí, že ako hráč Celty Vigo a Neapola čelil kapitánovi Barcelony Lionelovi Messimu, hviezdam Realu Madrid či ťahúňovi Juventusu Cristianovi Ronaldovi.

„Dánsko je iné ako Slovensko. U nás sa ľudia stále na niečo sťažujú, tu sú otvorenejší a vo väčšej pohode. Nordsjaelland bol správny krok. Chcel by som sa stať lídrom ako Martin Škrtel či Marek Hamšík. Nikdy by som nepovedal, že budeme spolu hrať za Slovensko. Sú to skvelí hráči a rád by som nadviazal na ich úspechy,“ doplnil.

Najnovšieho člena slovenskej enklávy, ktorá sa môže pýšiť trofejou z top piatich futbalových súťaží sveta, čaká ešte veľa práce s presviedčaním Gattusa i širokej verejnosti, že môže byť lídrom jedného z najlepších tímov v Európe. Nezačal zle…

Slovenskí futbalisti s významnými trofejami
Peter Dubovský Real Madrid Španielský superpohár a titul 1994, 1995
Alexander Vencel Štrasburg Francúzsky pohár 1997
Szilárd Németh Middlesbrough Anglický ligový pohár 2004
Marek Mintál Norimberg Nemecký pohár 2007
Róbert Vittek Norimberg Nemecký pohár 2007
Vratislav Greško Norimberg Nemecký pohár 2007
Kamil Čontofalský Petrohrad Pohár UEFA a Eur. superpohár 2008, 2009
Peter Pekarík Wolfsburg Nemecká liga 2009
Martin Škrtel Liverpool Anglický ligový pohár 2012
Marek Hamšík Neapol Taliansky pohár a superpohár 2012, 2014, 2015
Juraj Kucka AC Miláno Taliansky superpohár 2017
Stanislav Lobotka Neapol Taliansky pohár 2020
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #SSC Neapol #Stanislav Lobotka