Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do súboja proti Messimu idete s menšou dušičkou. Bude to malá vojna

Z turistického raja sledoval, ako Španieli bojujú proti pandémii koronavírusu. Nepriaznivý vývoj pomaly otáčajú vo svoj prospech. Dôkazom je aj tohtotýždňový reštart futbalovej La Ligy.

13.06.2020 06:44
Ukrajina futbal LN Slovensko valjent Foto: ,
Martin Valjent.
debata

Obranca Malorky Martin Valjent (24) spoločne s ďalšími štyrmi hráčmi nevynechal v sezóne ani minútu. Hoci sa na individuálne štatistiky nepozerá, rád by dnes proti Barcelone rozšíril minutáž na číslo 2520. „Som rád, že mám dôveru trénera a môžem hrať. Dôležitejšie sú však body a nie moje osobné štatistiky,“ vraví slovenský stopér.

Experti tvrdia, že Španieli majú to najhoršie za sebou. Súhlasíte?

Určite. Aj tu na Malorke sa všetko pomaly vracia do starých koľají. Je to turistický ostrov. Ľudia môžu chodiť na pláže aj do mora. Samozrejme za istých bezpečnostných opatrení. Každým dňom sa približujeme k normálu. Pred mesiacom bola situácia kritickejšia. Na druhej strane – Malorku nezasiahla pandémia tak, ako celé Katalánsko či Madrid. Odkedy sme sa znova začali pripravovať v tréningovom komplexe, môj život sa vrátil do normálu. Stále však platí, že pendlujem iba medzi domovom a tréningmi.

Niektorým športovcom liezla domáca izolácia na nervy, iní ju zvládali lepšie. Do ktorej kategórie ste patrili vy?

Neboli to ľahké dni. Som na Malorke sám, takže som si krátil čas hocičím. Čítal som si knihu, niekedy som sa zabával pri hernej konzole. Pozrel som si aj nejaký seriál. Nechýbal medzi nimi The Last Dance o Michaelovi Jordanovi.

Názory naň sa rôznia. Ako zapôsobil na vás?

Kedysi som si prečítal jeho biografiu. Je to zaujímavý a inšpirujúci príbeh. Jordan je neskutočný športovec i biznismen.

Mali ste možnosť vrátiť sa na Slovensko?

Nie, klub nám návrat nepovolil. Opatrenia boli príliš zložité, aby som sa na Slovensko vracal. Komunikoval som s rodinou aspoň cez videohovory.

15 hviezd budúcnosti podľa Lionela Messiho Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
1. Trent Alexander-Arnold (Anglicko, Liverpool)...

Čo cítite pred dnešným prvým zápasom s Barcelonou?

Veľmi sa teším. Tréningy mi zlepšili náladu. Konečne môžem robiť to, čo mám najradšej a čo ma baví. Stále platia isté obmedzenia, ktoré La Liga stanovila. Snažíme sa ich dodržiavať. Koniec koncov – sme futbalisti, je to naše zamestnanie. Musíme sa prispôsobiť. Na tréningoch pracujeme naplno a bez obmedzení. Dnes nás čaká ostrý štart proti Barcelone. Síce bez divákov, ale už sa opäť pravidelne pripravujeme na zápas v zaužívanom cykle, ktorý sme dodržiavali aj pred pandémiou.

Koľko testov na COVID-19 už máte za sebou? Nemal niektorý z vašich spoluhráčov pozitívny nález?

Sme pravidelne testovaní podľa protokolu, ktorý stanovila liga. Nikto zo spoluhráčov zatiaľ nemal pozitívny test. Všetko prebieha podľa plánu.

Nebojíte sa, ako zápasy budú vyzerať pred prázdnymi tribúnami?

Fanúšikovia robia futbal futbalom. Budú mu chýbať. Oni vytvárajú atmosféru a pravú emóciu. Treba sa však prispôsobiť situácii, ktorá panuje. Zdravie je prvoradé. Musíme si na zápasy bez divákov zvyknúť. Podmienky budú rovnaké pre všetkých. O záchranu zabojujeme aj bez pomoci z tribún.

Bude boj o udržanie sa v La Lige bez nich podstatne náročnejší?

Vedeli sme, že to bude pre nás, ako nováčika, náročné aj s nimi. Iste, bude to ťažšie, chceme však v La Lige zotrvať a splniť náš cieľ.

Ešte ste nevynechali ani minútu. Sledujete to?

Neriešim to. Som rád, že mám dôveru trénera a môžem hrať. Ďakujem Bohu, že som zdravý a môžem na ihrisko vôbec ísť. Dôležitejšie však sú body a nie moje vynechané minúty či osobné štatistiky.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

Začnete hneď z ostra – tešíte sa na súboj proti Barcelone a Lionelovi Messimu?

Samozrejme. O súbojoch proti Barcelone a Messimu sme vždy so spoluhráčmi snívali. Sú to výnimočné i náročné duely. Bude to prvý zápas po prestávke. Urobíme maximum, aby sme zabodovali. Do súboja proti Barcelone a Messimu idete s menšou dušičkou, určite sa však budeme biť o čo najlepší výsledok.

Debaty o tom, či je lepší Messi alebo Cristiano Ronaldo, budú ešte dlho pokračovať. Čím je podľa vás Argentínčan najnebezpečnejší?

Je výnimočný. Z každej situácie vie vyjsť jedinečným spôsobom. Niekedy to urobí driblingom, inokedy prihrávkou. Nikdy presne neviete, čo spraví. Ronaldo je taktiež neskutočný. Je úplne iný typ futbalistu. Radšej tieto debaty prenechám niekomu inému.

Do konca sezóny zostáva 11 zápasov. Nastúpite aj proti obom madridským gigantom. Je to radosť i rešpekt v jednom?

Iste, len je škoda, že si nezahráme na Santiagu Bernabéu ani Wanda Metropolitano. Zatiaľ nad týmito súpermi nepremýšľam. Pripravujeme sa na najbližší zápas. Každý bude pre nás akousi malou vojnou a my potrebujeme body. Máme náročnú úlohu, ale verím, že ju zvládneme a na konci ročníka sa budeme tešiť z udržania sa v lige.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Valjent #RCD Mallorca