Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najhodnotnejším hráčom je Francúz. Drahý Škriniar je neďaleko Ronalda

Pandémia koronavírusu výrazne zatriasla s cenovkami futbalistov. Celkový prepad ich hodnôt sa počíta v stovkách miliónov eur. Aj napriek tomu sú však viacerí z nich dostupní iba za astronomické sumy.

10.06.2020 15:43
Škriniar Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo z Juventusu v súboji so stopérom Interu Milanom Škriniarom.
debata (1)

Medzinárodné centrum pre športové štúdie (CIES) si po 299-krát dalo tú námahu a vypočítalo aktuálny vývoj. Do cien stovky hráčov započítavalo viacero aspektov – vek, dosiahnuté úspechy, obdobie do vypršania kontraktu, svoju rolu zohráva aj post či aktuálna výkonnosť.

Tá napríklad pomohla Alphonsovi Daviesovi z Bayernu Mníchov prvýkrát nakuknúť do najlepšej desiatky. Devätnásťročný kanadský reprezentant sa dostal na deviate miesto. Hodnota jediného tínedžera v Top 10 presiahla 133 miliónov eur.

Nie každý by si krajného obrancu Bavorov mohol dovoliť. Ešte menej potenciálnych záujemcov má vďaka svojej astronomickej cene absolútny líder Kylian Mbappé.

Útočník parížskeho Saint-Germain ako jediný pokoril dvestomiliónovú hranicu. Ak by ste si chceli kúpiť 21-ročného majstra sveta, museli by ste si podľa CIES brať do úvahy hodnotu viac ako 259 miliónov eur.

Kariéra Milana Škriniara Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Marec 2013: Spoznávate ich? Stopér Zlatých...

Za Mbappém sa prekvapujúco zoradila štvorica anglických reprezentantov – Raheem Sterling (Manchester City – 194,7 milióna), Jadon Sancho (Borussia Dortmund – 179,1), Trent-Alexander Arnold (Liverpool – 171,1) a Marcus Rashford (Manchester United – 152,3).

Jeden z najväčších talentov súčasnosti Erling Braut Haaland je pätnásty, jeho hodnota presiahla 107 miliónov. Magickú „stovku“ tesne prekročil aj 22. najdrahší futbalista Lionel Messi z Barcelony (100,1).

Nepodarilo sa to najlepšiemu stopérovi súčasnosti Virgilovi van Dijkovi z Liverpoolu (98,5). Nevyšlo to ani najdrahšiemu brankárovi v rebríčku Edersonovi z Manchestru City (84,2), krídelníkovi PSG Neymarovi(82,7) či Poliakovi Robertovi Lewandovskému z Bayernu (75,6).

Najstarším hráčom v stočlennom rebríčku najlepších je Cristiano Ronaldo na 61. priečke. Tridsaťpäťročná hviezda Juventusu i portugalskej reprezentácie má hodnotu 62,8 milióna eur.

O dvanásť priečok nižšie je jeho súper zo Serie A Milan Škriniar. Stopér Interu je jediným slovenským zástupcom v rebríčku. Dvadsaťpäťročná opora Milánčanov je k dispozícii za necelých 50 miliónov eur, čo z neho robí 15. najdrahšieho obrancu.

Nakoľko sa v zákulisí údajne rysuje výmena stopérov na trase Barcelona – Inter, je zaujímavé ešte jedno porovnanie.

Francúzsky obranca Clément Lenglet z Barcelony, ktorý by mal byť protihodnotou za odchovanca MŠK Žilina, má podľa CIES o 32 miliónov vyššiu hodnotu ako o rok starší Škriniar.

Celý rebríček si môžete pozrieť na stránke CIES Football Observatory.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Lionel Messi #Milan Škriniar #Kylian Mbappé