Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bezpečnostné rozstupy? Maďari si urobili v hľadisku fiestu

Prvou z krajín, ktorá po reštarte svojej futbalovej ligy pustila na tribúny aj fanúšikov, bolo Maďarsko.

05.06.2020 12:26
debata (2)
Hráči Honvédu Budapešť s fanúšikmi oslavujú... Foto: SITA/AP, Zsolt Szigetvary
Honvéd, fanúšikovia Hráči Honvédu Budapešť s fanúšikmi oslavujú triumf v Maďarskom pohári.

Obmedzený počet a bezpečný odstup (napríklad tri voľné sedačky medzi každým divákom, 1,5 metra medzi ľudmi pri bufetoch či toaletách) na zamedzenie šírenia koronavírusu, sú samozrejmosťou.

Po stredajšom pohárovom finále, ktoré vyhral Honvéd nad tímom Mezőkövesd Zsóry (2:1) na novom štadióne Ferenca Puskása, však priaznivci opatrenia ignorovali. Nielen počas zápasu, ale najmä pri záverečných oslavách triumfu budapeštianske­ho tímu.

Vrelé objatia

Udalosti v maďarskej metropole, pri ktorých nechýbali ani slovenskí futbalisti – brankár Tomáš Tujvel(Honvéd) a obranca Róbert Pilár (Mezőkövesd) – rozoberajú nielen médiá u našich južných susedov, ale aj v zahraničí.

Na stretnutie v aréne s kapacitou necelých 70-tisíc divákov poskytli organizátori desaťtisíc vstupeniek.

„Podľa Maďarského futbalového zväzu sa všetky vypredali. Fanúšikovia viac-menej dodržiavali odstupy – okrem sektorov za bránkami, v ktorých sa zoskupili fankluby oboch táborov,“ napísala tamojšia tlačová agentúra MTI.

Ani fanúšikov Mezőkövesdu nezaujímalo... Foto: SITA/AP, Zsolt Szigetvary
Mezőkövesd Ani fanúšikov Mezőkövesdu nezaujímalo dodržiavanie opatrení.

Podľa reportáže portálu 444.hu sa veľmi nedarilo dohliadnuť na bezpečnú vzdialenosť ani v bufetoch.

„Rúška boli odporúčané, ale nepovinné, organizátori sa snažili otvoriť viac vstupov a kontrolovať, aby pri nich ľudia dodržiavali odstupy, no priamo na štadióne už nie,“ píše portál.

Maďarská verzia Eurosportu informuje, že správu o porušení pravidiel divákmi prebrali napríklad BBC či ESPN.

„Všetci spolu! Maďari si urobili futbalovú fiestu s fanúšikmi,“ odznelo v ESPN. Podobné reakcie priniesli aj juhoamerické médiá. Dodali, že nechýbali vrelé objatia. Oslavy cez megafón riadil skúsený bosniansky obranca Djordje Kamber.

Britský Daily Mail bol už o niečo ostrejší: „Toto nie je dodržiavanie odstupu! Po epidémii vírusu dovolili Maďari ako prví otvoriť štadióny po reštarte pre koronavírus, viacerí pokyny rešpektovali, no členovia fanúšikovských táborov boli blízko seba.“

Guardian spomenul aj futbalovú vášeň predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána. Podľa neho vraj ľudia pri (v tomto prípade povinne) riedko zaplnených tribúnach žartovali o tom, že sa veľa nezmenilo, keďže počet divákov na tamojších štadiónoch je už roky nízky.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Zmenia Taliani názor?

"Všetky lístky, ktoré boli na toto finále k dispozícii, sa však rýchlo rozchytali. Maďarskí fanúšikovia boli po mesiacoch hladní po futbale, atmosféra bola výborná.

Ultras však ignorovali vyhradené miesta na vstupenkách, po záverečnom hvizde sa tešili v spoločnom hlúčiku. Ak by v ďalších týždňoch prišiel skok v prípadoch nakazených, mohla by to byť škandalózna scéna," napísal spomínaný denník.

„Aj keď Gabriele Gravina, šéf talianskeho futbalu, chce dostať na štadióny aspoň obmedzený počet fanúšikov s nevyhnutnými opatreniami, po finále Maďarského pohára sa jeho názor môže zmeniť,“ uzavrel Eurosport.

Mimochodom, veľký záujem o zápas bol v Maďarsku aj medzi televíznymi divákmi. Prenos na stanici M4 Sport sledovalo 275-tisíc ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Honvéd Budapešť #koronavírus #Mezőkövesd Zsóry