Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S..ieme vám na morálku. Čo hrozí futbalistom, ktorí odmietajú hrať?

Na jeho príchode do tréningového centra prekvapili hneď dve veci. Nový Mercedes a fakt, že mu narástli vlasy. Hoci N'Golo Kanté vyhral už dva anglické tituly a je aj majstrom sveta, dlhé roky jazdil na tréningy v jazdenom Mini. Nemíňal veľa ani na kaderníkov, drvivú väčšinu úspešnej kariéry odohral holohlavý.

04.06.2020 15:46
Martin Dúbravka, Troy Deeney Foto: ,
Kapitán Watfordu Troy Deeney (v súboji s brankárom Newcastlu Martinom Dúbravkom) patrí medzi hráčov, ktorí odmietajú reštart Premier League.
debata

Všetci vedia, že defenzívny stredopoliar Chelsea si nepotrpí na luxus a ani na privilégiá či výnimky. O jednu však nedávno požiadal a vedenie anglického veľkoklubu jej vyhovelo.

Na žiadosť, aby nemusel trénovať s tímom počas pandémie koronavírusu zareagovali Londýnčania veľmi promptne a Kanté sa ešte v teň deň vrátil domov vo svojom novom tátošovi.

Oficiálny dôvod znie: "Hráč mal obavy zo zdravotných ťažkostí, ktoré by mohli nastať v prípade nakazenia sa infekčným ochorením COVID-19.“

Kanté sa pred týždňom vrátil k individuálnemu tréningu. Obavy však stále má a zďaleka nie je jediným hráčom Premier League, ktorý zvažuje, že do reštartovaného ročníka nenastúpi.

Odpadol na tréningu

Skutočné dôvody Kantého tréningovej výnimky sú však omnoho prozaickejšie a jasnejšie. Jeho otec po emigrácii z Mali v roku 1980 pracoval ako smetiar, aby uživil svoju rodinu na predmestí Paríža. Keď mal N'Golo jedenásť rokov, prišiel o otca po problémoch so srdcom.

N'Golo Kanté s víťaznou trofejou po... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
N'Golo Kanté N'Golo Kanté s víťaznou trofejou po triumfe vo finále MS.

Krátko pred víťaznými majstrovstvami sveta v roku 2018 stratil Kanté svojho brata Niama, ktorý zomrel na infarkt. Sám N'Golo pred dvomi rokmi odpadol na tréningu a má obavy, že by mu pozitívny test na koronavírus mohol ohroziť zdravie.

Po francúzskom víťaznom ťažení na šampionáte v Rusku futbalovým svetom preletel vtip na adresu jedného z najlepších štítových záložníkov na svete. Voda vraj pokrýva 70 percent zemského povrchu, jeho zvyšok má pod palcom neúnavný Kanté. Dvadsaťdeväťročná hviezda je tréningovým maniakom.

"Nikdy som neveril, že sa stanem futbalistom. Keď som neuspel na skúškach a videl som ostatných skvelých hráčov, hovoril som si, že ma čaká veľa práce.

Začal som na tréningu robiť veci navyše a pracovať tvrdšie ako doposiaľ. Tieto neúspechy a drina boli základom mojej kariéry,“ vravel pre oficiálnu stránku klubu Kanté.

Nie je žiadnym lajdákom. Možno aj preto kabína Chelsea na čele s trénerom Frankom Lampardom chápu Kantého rozhodnutie trénovať samostatne.

"Veď on miluje tréning. Keď to počas videohovorov prvýkrát povedal, vedeli sme, že neklame,“ smial sa brankár Willy Caballero.

"Rešpektujeme jeho rozhodnutie. Je to skromný a tvrdo pracujúci chlapík. Neustále sa smeje, ale pri tejto téme idú žarty bokom,“ doplnil vážnejším tónom argentínsky gólman.

Nechce vystaviť riziku chorého syna

Proti reštartu sa výrazne vymedzil aj kapitán Watfordu Troy Deeney. Nekompromisný útočník, ktorého tvrdosť poznajú aj najlepší obrancovia Premier League, hneď pri prvých náznakoch možného obnovenia sezóny 2019/20 vyhlásil, že sa ho nezúčastní. Nehľadiac na konzekvencie…

Kapitán Watfordu Troy Deeney proti Jordanovi... Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Troy Deeney Kapitán Watfordu Troy Deeney proti Jordanovi Hendersonovi z Liverpoolu.

"Môj syn má päť mesiacov a problémy s dýchaním. Nechcem ho vystaviť ešte väčšiemu nebezpečenstvu.

Na tréningy nebudem chodiť a vracať sa z nich v špinavom a spotenom oblečení bez možnosti osprchovania sa. Stačí jeden infikovaný človek a všetci sme v problémoch. Nechcem to doniesť domov,“ vysvetľoval Deeney.

Žiaľ, mnohí videli za týmto „rebelským“ rozhodnutím snahu lídra Watfordu zhatiť reštart naplánovaný na 17. júna a Deeneymu poslali škaredé odkazy. Odvolávali sa na to, že sa „The Hornets“ nachádzajú nad pásmom zostupu iba vďaka skóre a boja sa riskovať návrat do The Championship.

Situácia vo Watforde je však ešte vážnejšia. Stopér Adrian Mariappa a ďalší dvaja členovia realizačného tímu mali koncom mája pozitívne testy a skončili v domácej izolácii. K stávkujúcemu Deeneymu sa tak postupne pridali aj ďalší hráči.

"Musíme ich rozhodnutie rešpektovať. Stále je tam mnoho otázok, ktoré musíme do obnovenia súťaže zodpovedať,“ priznal tréner Watfordu Nigel Pearson pre Sky Sports.

Hráči ako pokusné králiky

Britská vláda ešte v máji uviedla, že by Premier League rada rozbehla aj bez divákov. Vraj by to pomohlo zdvihnúť morálku národa. Patrí k tým krajinám, ktoré pandémiu koronavírusu nezvládli najlepšie.

"S..ieme vám na morálku, tu ide o ľudské životy, ktoré sú v ohrození,“ hneval sa spoluhráč Martina Dúbravku z Newcastlu Danny Rose.

"Hráči nechcú, aby sa s nimi zaobchádzalo ako s pokusnými králikmi. Najskôr hovorili o tvrdej izolácii a potom zrazu, že môžeme hrať. Musíme nájsť balans medzi bezpečnosťou a návratom do starých koľají,“ doplnil šéf anglickej hráčskej asociácie Gordon Taylor.

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Názory na reštart sa rôznia. Kým niekdajší anglický futbalista a dnes tréner druholigového Charltonu Lee Bowyer ho označil za unáhlený, bývalý strelec Liverpoolu Robbie Fowler si zasa nevie predstaviť, že by hráči Premier League odmietli hrať.

Čo za to futbalistom hrozí?

Všetko závisí od toho, ako sa ku konkrétnym situáciám postavia kluby. Ako zamestnávatelia sa môžu k svojim zamestnancom správať v závislosti od zmluvných podmienok rôzne.

Do úvahy prichádzajú okrem pochopenia aj pokarhanie, zrážky z platu či dokonca výpoveď. Britskí experti však predpokladajú, že k takýmto extrémom v Premier League či The Championship nedôjde.

"Ak sa hráč takto rozhodne a uvedie objektívne dôvody, nemal by byť nijakým spôsobom potrestaný. Má totiž plné právo obávať sa o život či zdravie seba i svojich blízkych,“ zamyslel sa 46-násobný škótsky reprezentant Craig Burley.

Niekdajší stredopoliar Celticu či Derby County je presvedčený, že by kluby nemali zasahovať do rozhodnutí svojich hráčov, nakoľko by mohli vzniknúť zbytočne vyhrotené situácie.

"Každý z nás má z niečoho strach. Čo ak sa boja pravidelných letov či stretávania sa v šatni? Takéto rozhodnutia by mali byť na hráčoch, nie na kluboch. Tímy by mali rešpektovať obavy individualít, ktoré zaň bojujú na trávniku,“ doplnil expert ESPN.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Danny Rose #N'Golo Kanté #Troy Deeney