Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdy Bundesligy sa zastali Floyda. Zväz ich trestať nebude

Nemecký futbalový zväzu (DFB) nebude trestať hráčov, ktorí počas zápasov vyjadrili určitú formu protestu proti násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní v Minneapolise.

01.06.2020 12:02 , aktualizované: 03.06.2020 16:49
Marcus Thuram Foto: ,
Marcus Thuram z Mönchengladbachu si po prvom góle do siete Unionu kľakol a podporil Afroameričanov.
debata (11)

Nemci tak urobili po výzve prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina, podľa ktorého si tieto prejavy futbalistov zaslúžia skôr potlesk a nie trest.

Pravidlá profifutbalu zakazujú akékoľvek prejavy politického, náboženského či osobného názoru hráčov na súčastiach ich oblečenia počas zápasov. Infantino si je toho vedomý, napriek tomu by hráčov netrestal.

Ide o futbalistov v službách Borussie Dortmund Jadona Sancha a Achrafa Hakimiho ako aj stredopoliara Schalke 04 Westona McKennieho. Ich spoločným menovateľom bola veta na tričku: „Spravodlivosť pre Georga Floyda“. Francúz Marcus Thuram z Borussie Mönchengladbach si kľakol na koleno a sklonil hlavu.

Reštart Bundesligy Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Nemecký rozhodca Deniz Aytekin.

„DFB je proti akejkoľvek forme rasizmu, diskriminácie a násilia. Zastávame sa tolerancie, otvorenosti a rozmanitosti. Konanie hráčov má našu úctu a porozumenie,“ uvádza sa v stredajšom stanovisku prezidenta DFB Fritza Kellera. DFB sa rozhodol nezrušiť udelenie žltej karty pre Jadona Sancha za to, že po strelenom góle si dal dole dres a odhalil tričko so spomenutým nápisom.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Jadon Sancho #George Floyd #Marcus Thuram