Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovenský Messi ušiel komunistom. A drzosťou zabával Bundesligu

Bol výnimočným zjavom. Pozornosť na seba nepriťahoval len vďaka kučeravej hrive, ale najmä umením. Futbalovým. Bolo neprehliadnuteľné, zabával ním davy. Najskôr na Slovensku, potom v ďalších štyroch krajinách Európy.

27.05.2020 13:38
Marek Penksa Foto:
Marek Penksa. Slovák vedel, ako zabaviť fanúšikov.
debata (20)

Spomínate si na meno Marek Penksa? Mnohí určite áno, nájdu sa však zrejme aj takí, ktorí na niekdajšieho futbalistu už zabudli, mladšie ročníky možno o ňom nikdy nepočuli.

Na Penksu sa pýtalo 25 agentov

Rodák z Veľkého Krtíša patril svojho času k najväčším talentom nielen vo vtedajšom Československu, ale aj v rámci európskeho futbalu. Keď mal jedenásť rokov, objavil ho tréner Peter Benedik a mimoriadne šikovného chlapca priviedol do Banskej Bystrice.

„Keď k nám prišiel, dával viac ako 100 gólov za sezónu,“ hovorí Benedik pre Vypni.tv. „Tretinu z nich dokonca strieľal nožničkami. Bol taký dobrý, že sa na neho chodili pozerať ľudia z celého okolia. Bol ako Messi v súčasnosti,“ dodáva jeden z prvých Penksových trénerov.

Rýchlosť, vycibrená technika, dôvtip. Tým všetkým vynikal Penksa na ihrisku. Nie div, že sa stal stabilným členom mládežníckych reprezentácií. Keď mal šestnásť rokov, pomohol Československu k zisku titulu majstra Európy 1990. A veľmi výrazne.

Marek Penksa Foto: SITA
Marek Penksa Marek Penksa

„On a Patrik Berger dali vo finále s Juhosláviou po góle. Zvíťazili sme 3:2 po predĺžení. V hľadisku vtedy sedelo približne 25 agentov. Všetci sledovali Mareka a vypytovali sa, kto to je, v akom klube hrá,“ vraví Benedik.

V rovnakom čase odohral jeho zverenec aj svoj prvý zápas v seniorskej lige. Proti Vítkoviciam nastúpil, keď mal šestnásť rokov a natrieskaným tribúnam na Štiavničkách sa uviedol gólom.

Pohľadnica z Nemecka

Jeho schopnosti neunikli ani zahraničným klubom. Ako sedemnásťročný podpísal prvú profesionálnu zmluvu – s bundesligovým Eintrachtom Frankfurt.

„Bolo to v období socializmu. Trénerovi som doslova ušiel. Dorasteneckú ligu teda museli dohrať bezo mňa,“ spomína si Penksa.

Z Nemecka mu následne poslal pohľadnicu. Stálo v nej ospravedlnenie a slová o tom, ako o niekoľko rokov spolu označia tento krok za správny.

A veruže mal sedemnásobný slovenský reprezentant pravdu. V jednej z top líg napokon odohral 49 zápasov – 26 z nich za Dynamo Drážďany, kam ho Frankfurt poslal v sezóne 1993/1994 na hosťovanie.

K tomuto obdobiu sa viaže i moment, ktorým Penksa pobavil fanúšikov, zosmiešnil súpera a nahneval rozhodcu.

V zápase so Schalke najprv slovenský stredopoliar strelil gól hlavou (posledný zo svojich troch v Bundeslige). Potom predviedol aj niečo z drzosti. Obrancu súpera si s loptou na nohe priviedol k rohovej zastávke a na okamih sa posadil na loptu.

Ako si Marek Penksa sadol na loptu (od 0:55).

Sedím si na lopte a je mi dobre

Zatiaľ čo tribúny odušu tlieskali, rozhodca taký nadšený nebol. Penksovi udelil žltú kartu za nešportové správanie. Napokon však pre Slováka všetko dobre dopadlo. Jeho gól bol víťazný.

Aj preto si zo zápasu, ktorý Drážďanom napokon pomohol k záchrane, odniesol cenu pre najlepšieho hráča.

A jeho posed na lopte? Klub ho zaradil medzi tridsať najlepších okamihov za posledné tri desaťročia.

Nuž, Marek Penksa bol zaujímavý zjav na slovenskej futbalovej scéne. Súperov vedel posadiť na zadok. No rád si posedel aj na tom svojom – na lopte.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Lionel Messi #Eintracht Frankfurt #Dynamo Drážďany #Marek Penksa