Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pivo, posmech, vyhnanstvo v Sparte. Z opravára traktorov sa stal rekordér

Najskôr nechcene trafil spoluhráča do hlavy kopačkou. Potom rozmlátil dvere na šatni jedným úderom päsťou. A spoluhráčom nahnevaný povedal: „Bozajte ma! Už tu nebudem ani minútu!“

22.05.2020 14:17
Česko - Slovensko
Jan Koller v súboji so slovenským obrancom Ľubomírom Michalíkom.
debata

Spoluhráči zostali ako obarení, tréneri ho posadili na lavičku a odvtedy bola jeho pravidelnou spoločníčkou. V 23 rokoch sa kariéra českej futbalovej legendy Jana Kollera takmer skončila.

Najlepší reprezentačný strelec svojej krajiny totiž prvýkrát v kariére poriadne vypenil a zahral sa so svojim futbalovým osudom.

Vyvracal sa a hral ďalej

Nikdy nebol sebavedomým typom človeka. Chlapec z dediny sa vo veľkom futbale hľadal. Moc mu to nepasovalo. A začal chápať, že ako rýchlo sa jeho kariéra v drese Sparty Praha rozbehla, tak svižne sa môže aj skončiť.

"Nikdy predtým a ani potom som niečo také neurobil. Som skôr zvyknutý sklopiť uši a nechať všetky nadávky a opovrhovanie len tak,“ spomína vo svojom príbehu pre portál Bez Frází. príbehu

Koller sa od traktorov a špinavých monteriek v dedinke Smetanová Lhota postupne prepracoval až do béčka Sparty. V daždivom a chladnom počasí nastúpil proti hviezdam seniorského tímu. Strelil dva góly. Aj napriek prehre 2:6 mal dobrý pocit.

Prehĺbil ho telefonát vedenia, ktorý ho o niekoľko týždňov pozval na tréning Sparty. V dvojmetrovom zakončovateľovi sa miešala radosť s obavami.

"Plnil som si sen. Sadol som do svojej škodovky 105, ktorá sa nedala zamknúť a namiesto nefunkčného rádia som si vzadu na sedačke vozil magnetofón.

Zaparkoval som radšej o ulici ďalej od Letnej. Nechcel som parkovať medzi oplami, na ktorých sa vozili hviezdy Sparty,“ pokračoval Koller.

Ešte predtým dochádzal na tréningy na simsone, po zápase v siedmej najvyššej súťaži absolvoval „tlačovú konferenciu“ – hodnotenie so štamgastmi pri pive a poldecákoch.

"Parkrát som prišiel na zápas ožratý. Keď mi bolo zle, prehol som sa cez zábradlie, vyvracal som sa a bolo po probléme.

Boli to skvelé časy. Myslel som si, že to tak bude už navždy. Do roboty, na futbal a potom pivo od smädu. Potom však prišiel zlom. Milevsko.“ vysvetlil Koller.

V jeho drese sa stal najlepším strelcom na turnaji. Na škvare exceloval aj proti vtedajšiemu druholigistovi z Příbramu. Meno Koller začalo viac rezonovať. Vďaka výške a streleckej forme.

"Keď som bol dieťa, smiali sa mi aj rodičia mojich spolužiakov na lyžiarskom výcviku. Rýchlo som vyrástol, pozerali sa na mňa pomedzi prsty.

Reportér Českej televízie mu nepomohol

Začal som však postupne brať svoju výšku ako výhodu. Síce som na začiatku nevedel, ako sa skoordinovať, postupne sa mi to podarilo. A nadávky fanúšikov sa postupne menili na oslavu strelca národného tímu,“ priznal.

Koller sa postupne presadzoval v áčku Sparty. Keď strelil prvý gól v klubovom drese, odsúdil klub, ktorému odmalička fandil k zostupu. Koller strelil víťazný gól na 2:1 a po zápase si ho zavolal reportér Českej televízie…

"Vznikol z toho legendárny rozhovor. Dovtedy sa ma nikto z novinárov na nič nepýtal. A čo si budeme hovoriť, reportér z ČT mi tiež moc nepomohol,“ neskrýval Koller.

Koller postupne zabral miesto miláčikovi tribún Horstovi Sieglovi, ktorý si nesadol s vtedajším trénerom. Kabína ho z tímu postupne vyštvala.

Musel sa prezliekať mimo šatne, na tímových akciách nesedel pri hlavnom stole. Z tribún i od spoluhráčov prichádzali nadávky a Koller raz vypenil.

Spomínané rozbité dvere v Opave ho stáli miesto v základe a prestup do Lokerenu. Odtiaľ šiel do Anderlechtu, Dortmundu, Monaka či Samary.

"V Lokerene sa mi tiež posmievali, ale začali mi veriť. Darilo sa mi, dostal som aj pozvánku do národného tímu, ktorému som pomohol postúpiť na ME 2000.

Môj gól proti Škótsku na 3:2 oslavovala celá Letná. Ta istá Letná, ktorá mi ešte nedávno nadávala.“

Dnes je Koller najlepším strelcom českej futbalovej reprezentácie. Vie, komu sa má za to poďakovať.

"Určite spoluhráčom z národného tímu. Pod Brücknerom sme mali tím ako hrom. Dávali nám s Milanom Barošom skvelé prihrávky.

Mal som šťastie aj na ľudí. Pomohli mi, lebo ja sám by som sa nikdy nikam netlačil a sám sa nikomu za seba neprihováral. To nie som ja. Keby som bol namajstrovaný frajer, každý by sa na mňa vykašľal.

Som vďačný aj dedine, ktorá ma naučila dôležitú vec. Na nič sa nehrať. Vďaka tomu mi ľudia verili, vsádzali na mňa a ja som im to oplatil,“ uzavrel strelec 55 českých gólov v 91 zápasoch Koller.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Ján Koller