Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pandémia je zbytočné haló. Hráči nemajú z reštartu nič. Ide o zisk

Koronavírus pribrzdil futbalistov Karvinej. Na tri víťazstvá a remízu v jarnej časti budú môcť nadviazať až po dvoch mesiacoch, 27. mája sa predstavia na ihrisku Opavy.

14.05.2020 14:55
Marek Janečka, Ocampos Lucas Foto: ,
Marek Janečka ešte ako kapitán Trnavy sa snaží uniknúť Lucasovi Ocamposovi z Marseille.
debata

Kapitán Marek Janečka (36) povedie spoluhráčov pred prázdne tribúny, súperom nebude môcť podať ruku. „Je to pritiahnuté za vlasy,“ vravel niekdajší hráč Trnavy či Hansy Rostock pred jedným z tréningov.

Podobajú sa už tréningy na tie, ktoré ste absolvovali pred prerušením sezóny?

Od pondelka trénujeme ako predtým. Dovtedy to bolo dosť nepríjemné a zvláštne.

Čo vám najviac prekážalo?

Musím sa presúvať na tréning v rúšku. Nie sme spolu v šatni, stretávame sa iba na ihrisku. Po tréningu ideme spotení do áut a sprchujeme sa až doma.

Takýto sociálny kontakt síce chýba, ale na ihrisku sa mu už nevyhýbate, nie?

Tešíme sa, že sa začne hrať. Na rovinu však poviem, že mám z reštartu zmiešané pocity. Príliš sa mi to nepozdáva. Niektoré opatrenia, ktoré prišli v manuáli od riadiaceho orgánu ligy, sú pritiahnuté za vlasy.

Napríklad?

Z Karvinej do Jablonca je to zhruba 6–7 hodín autobusom. Do jedného sa však po novom nezmestíme, lebo mužstvo je veľké a musíme pred sebou i za sebou nechať jedno sedadlo voľné. Takže pôjdeme dvomi. Zrejme budeme cestovať deň vopred a netušíme, v akom hoteli a za akých podmienok sa budeme môcť ubytovať. Je to zvláštna doba. Kompetentní sa snažia silou mocou dohrať ligu.

Na kluby vplývajú silné ekonomické tlaky, obzvlášť keď nepredajú žiadne vstupenky a nezarobia ani na klubových suveníroch…

Veľké tlaky sú možno v Bundeslige, kde sa za vysielacie práva platia stovky miliónov eur. V Česku dostanú kluby v porovnaní s tým omrvinky. Futbal je biznis.

V kádri Dynama Drážďany z 2. Bundesligy sa objavili tri prípady nákazy. Vedenie klubu poslalo mužstvo do dvojtýždňovej karantény a nestihne tak reštart ligy. Neobávate sa podobného scenára v Česku?

Neprekvapilo ma, že Nemci začínajú prví. Sú pedanti vo všetkom. Pozitívne prípady sa objavia všade, môže sa to stať aj v Česku. Neverím, že kluby z toho majú obrovské zisky. Skôr vedenie ligy. Ono má zmluvu so stávkovou kanceláriou i televíziami, ktoré českú ligu vysielajú. Im ide o veľa. Čo z toho máme my, hráči, prípadne kluby? Veľa nie.

Môžete hrať futbal, hoci za prísnych hygienických podmienok a bez divákov.

Pandémia je nafúknutá. Každý rok vo svete zomiera množstvo ľudí na chrípku a nerobí sa okolo toho také haló.

Neobávate, že by ste mohli dostať koronavírus?

Nie. Čo má prísť, príde.

Ako často budete počas reštartu testovaní?

Práve to je jedna z vecí, ktoré ma v manuáli od vedenia ligy najviac zarazili. V Nemecku či Poľsku musí káder aj realizačný tím povinne podstúpiť testovanie. V Česku je to v kompetencii klubu. To je divné, nič s tým však neurobím.

Ktoré ďalšie nariadenia sa vám nepozdávajú?

Nebudeme vychádzať z rovnakých tunelov. Nesmieme si podávať ruky, aby sme minimalizovali kontakt. Ako však potom vezmem súperovi loptu bez toho, aby som sa ho dotkol či bol v jeho tesnej blízkosti? Príde mi to smiešne a scestné. Nevyhráva šport, ale biznis. Nariadenia rešpektujem, som len hráč. Rozhodne však s nimi nesúhlasím.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

FUTBAL HRAME PRE LUDI !!! Moj nazor k situacii je jednoznacny liga sa ma prerusit na 2 tyzdne respektive 3 tyzdne (repre pauza) a pak sa uvidi ci sa pandemia Korona ustali (verim ze ano ) alebo .... V pripade ak sa situacia ustali bude ok tak ligove odlozene kola sa dohraju stylom vsunutia zapasu do stredy predsa niesme niejake babovky zeby sme to nezvladli uhrat aj ked ja uz mam 36 rokov . Cele mi to pride tak ze to rozhodnutie o hrani bez divakov a max 100 ludi je strasne smiesne a polovicate rozhodnutie ci vlady alebo LFA ktora riesi viac to aby sa liga hrala a cislo odohranych zapasov stupal .... ked uz chceme chranit ludi tak ich chranme poriadne nie polovicato ci pri 100 ludoch na zapasoch nehrozi nic ??? Je to len moj osobny nazor samozrejme nikomu ho nevnucujem ..... Prvorade je zdravie !!!!! SPORTU ZDAR FUTBALU ZVLAST !!!! ⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Janečka (@janecka.marek66),

Viackrát ste už vyhlásili, že by ste sa po kariére chceli pohybovať vo futbale aj naďalej. Keby ste mohli rozhodnúť v terajšej situácii, na akú stranu by ste sa priklonili?

Veľa ľudí mi môže povedať: Ty si hráč, nevieš, čo obnáša post funkcionára. Stále je to však o vnútornom presvedčení a vlastnom názore, nie tlakoch zvonku. Prikláňal by som sa k tomu, že keď už máme hrať, tak radšej neskôr a za normálnych okolností. Nie bez osláv gólov, podávania rúk či fanúšikov na tribúnach. Momentálne už nerozhoduje podstata futbalu – zábava pre ľudí – ale jeho ekonomická stránka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká futbalová liga #Marek Janečka #MFK Karviná #koronavírus